Rămâi conectat

Actualitate

Elevii intră de mâine în MINIVACANȚĂ: Câte zile libere mai au de sărbători în 2022. Calendarul anului școlar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii intră de mâine în MINIVACANȚĂ: Câte zile libere mai au de sărbători în 2022. Calendarul anului școlar

Marți, după finalizarea cursurilor, elevii vor intra într-o minivacanţă, urmând să se întoarcă la şcoală luni, 5 decembrie.

Minivacanța pentru elevi începe de mâine. Miercuri şi joi sunt zile libere, fiind sărbători legale. Pe 30 noiembrie este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, iar 1 decembrie este Ziua Naţională a României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru prima dată, în acest an școlar, cursurile sunt structurate în cinci module de învăţare şi cinci vacanţe. Următoarea vacanţă este programată în perioada 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Vacanța mobilă în anul școlar 2022 – 2023

În luna februarie 2023, elevii se vor bucură de 7 zile de vacanță, potrivit structurii noului an școlar 2022 – 2023. Vacanța din această perioada a fost denumită ”vacanță mobilă”, deoarece cele 7 zile libere vor fi acordate în funcție de decizia fiecărui inspectorat județean în parte, prin consultare cu cei implicați. Astfel, unele școli vor fi în vacanță în perioada 13 – 19 februarie, iar altele în perioada 20 – 26 februarie. În Capitală, perioada vacanței mobile este stabilită pentru perioada 20-26 februarie 2023.

De asemenea, programele naționale ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se poate planifică în același modul (interval de învățare).

Anul școlar 2022-2023 – Când mai sunt vacanțe pentru elevi și copiii de grădiniță

În premieră, din acest an școlar, cursurile sunt organizate pe baza mai multor module. Potrivit calendarului anului școlar 2022 – 2023, noul an școlar a început pe 5 septembrie 2022, iar cursurile se vor încheia pe 16 iunie 2023.

Modulul 1

Cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;

Vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2

Cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;

Vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3

Cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;

Vacanță: o săptămâna, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Modulul 4

Cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;

Vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5

Cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;

Vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Pentru anumite clase, anul școlar 2022 – 2023 este structurat diferit.

-clasele a XII – a zi, a XIII-a seral și cu frecvența redusă – pentru elevii aflăți în acești ani de studiu, anul școlar are o durata de 34 de săptămâni și se încheie în dată de 2 iunie 2023;

-clasa a VIII-a – pentru elevii aflăți în această etapă, anul școlar are o durata de 35 de spatamani și se încheie în dată de 9 iunie 2023;

-clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, clasele din invatalamtul postliceal (cu excepția calificărilor din domeniul sănătății și asistenței pedagogice) și clasele din învățământul profesional – anul școlar are o durata de 37 de săptămâni și se încheie în dată de 23 iunie;

-clasele din domeniul sănătății și asistenței pedagogice – durata cursurilor este stabilită prin planurile – cadru de învățământ în vigoare.

Sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Spitalele pediatrice din România, pline din cauza virozelor: Peste 97.000 de cazuri într-o singură săptămână

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Spitalele pediatrice din România, pline din cauza virozelor: Peste 97.000 de cazuri într-o singură săptămână

Numărul cazurilor de viroze în rândul copiilor a crescut alarmant în ultima perioadă. Medicii atrag atenția că au crescut și numărul micuților care necesită internare din cauza complicaților. Pacienții pot aștepta chiar și ore în șir la camerele de gardă din toată țara pentru a putea fi consultați de un specialist.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute în săptămâna 21-27 noiembrie noiembrie a fost de peste 97.000, o creștere de aproape 3 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat în jur de 36.000, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Sănătate Publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, în săptămâna 21-27 noiembrie 2022 au fost raportate 641 de cazuri de gripă (boală determinată de virusul gripal, cu manifestări mai severe decât în cazul virozei cauzate de adenovirusuri, de exemplu – n.r.), spre deosebire de aceeaşi săptămână din 2021, când au fost înregistrate doar 9 cazuri. „Revenirea la normalitate”, una din cauzele înmulțirii virozelor.

Renunțarea la masca de protecție și la distanțare în spațiile închise au contribuit la răspândirea bolii, însă sunt și alți factori. „Întoarcerea la normalitatea înseamnă interacțiune între oameni. Al doilea aspect – circulația acestor virusuri a fost categoric redusă în timpul pandemiei și este clar că oamenii se pot infecta mai ușor, neavând o protecție anterioară.

Al treilea lucru: având în vedere că mulți dintre noi am trecut la un moment dat printr-un episod de COVID cu o formă mai ușoară sau mai complicată, este de așteptat ca sistemul imunitar să fie într-o măsură dezechilibrat și atunci probabilitatea ca de la aceste infecții să avem și complicații este în creștere”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Suntem pe mâini bune: Majoritatea românilor cred că România de mâine condusă de copiii de azi va arăta mai bine

Ziarul Unirea

Publicat

în

Suntem pe mâini bune: Majoritatea românilor cred că România de mâine condusă de copiii de azi va arăta mai bine

Un sondaj realizat de INSCOP Research relevă că majoritatea românilor cred că România de mâine condusă de copiii de azi va arăta mai bine, 54% dintre cei întrebaţi fiind de această părere, în timp ce 25,2% spun că va fi mai rău, iar 15,7% că va fi la fel, informează Agerpres.

Conform cercetării sociologice, dintre cei care au încredere în modul în care copiii de azi vor conduce România de mâine 59% sunt bărbaţi, 62% – persoane cu studii superioare, 65% – persoane cu venituri mari, 59% – angajaţi din sectorul privat şi 58% – locuitori din Bucureşti.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 15 – 25 noiembrie, în cadrul unui proiect iniţiat de think tank-ul Strategic Thinking Group în parteneriat cu Euronews România, pe un eşantion simplu aleatoriu de 1.070 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative, cu vârsta de 18 ani şi peste, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%, la un grad de încredere de 95%.

Grupul de Gândire Strategică îşi propune să furnizeze o platformă civică activă dedicată încurajării reflecţiei şi a gândirii strategice prin analize, studii şi cercetări de profunzime.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi reguli pentru proprietari: Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi reguli pentru proprietari: Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie

Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie.

Prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022) s-a introdus obligația prin care contractele de închriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie 2023. Asta în maxim 30 de zile. Ordinul de punere în aplicare a fost publicat în Monitorul oficial.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și a modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile.

Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.

Din ordin reiese că documentele pot fi depuse atât în format hârtie, cât și electronic.

Conform ordonanței creșterilor de taxe, venitul impozabil este stabilit la nivelul venitului brut. Practic, s-a eliminat cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut.

Adică, așa cum explica recent pentru HotNews.ro consultantul fiscal Cornel Grama, nu se va mai plăti 6% impozit, ci 10% la suma de pe contracte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea