Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Elevii din România ar putea beneficia de gratuitate la accesul în muzee, la concerte, spectacole de operă și alte activități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii din România ar putea beneficia de gratuitate la accesul în muzee, la concerte, spectacole de operă și alte activități

Școlarii vor putea beneficia de gratuitate la accesul în muzee, la concerte, spectacole de operă și multe alte activități. Un grup de parlamentari a inițiat deja propunerea.

Citește și: Vouchere de 250 de lei pentru elevii români, în 2024: Cum va putea fi folosit beneficiul pentru școlari

 

Susținerea educației tinerilor este extrem de importantă pentru a asigura un viitor țării. Din moment ce școlarii nu au proprii lor bani și se descurcă din puținul pe care îl au și părinții lor, trebuie sprijiniți din partea statului. Una dintre aceste măsuri care îi salută este cea a gratuității, dar și multe reduceri de care au parte.

Elevii vor primi acces gratuit la cultură

Tinerii școlari, din țară și din afara sa, bursieri sau nu, vor putea să interacționeze cu arta, cultura și istoria, fără să-și facă griji pentru costul biletelor. În limita fondurilor disponibile, se va stabili exact cât va acoperi statul din costuri, potrivit bugetul.ro.

„Elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru de operă, de film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice pe teritoriul României”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR, PNL, PSD şi UDMR.

Rămâne de văzut când propunerea se va transforma în lege. O variantă prin care tinerii pot dovedi că sunt elevi este să arate carnetul de note, așa cum procedează deja.

Cine beneficiază de transport gratuit

Noua Lege a Educației prevede faptul că elevii care locuiesc în altă localitate față de cea în care au școala trebuie să primească transport gratuit. Totuși, Ligia Deca atrage atenția cu privire la următorul aspect: gratuitatea este doar pe hârtie. Școlile au datoria de a trimite o listă către operatorii de transport, care să aibă numele și locurile din care provin elevii. Pentru a-și primi beneficiul, elevii trebuie să primească titluri de călătorie nominale, de la societățile de transport.

Gratuitatea navetiștilor este stabilită prin lege. În Articolul 2 din normele metodologice privind acordarea gratuității la transport – “Serviciul public de transport local de persoane, inclusiv metropolitan: se efectuează pe raza administrativ-teritorială a unei localități sau, după caz, a unităților administrativ-teritoriale membre ale asociației de dezvoltare intercomunitară și se execută pe rute și cu programe de circulație stabilite potrivit contractului de serviciu public, potrivit Edupedu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum se fentează legea anti-păcănele: Metoda prin care cazinourile pot rămâne în orașele care au sub 15.000 locuitori Legea care interzice aparatele cunoscute drept păcănele în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori ar urma să intre în vigoare pe 28 aprilie. Însă, primăriile din sate si comune au început să emită adeverințe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea