Rămâi conectat

Actualitate

Economia României creşte cu muncitori străini. Domeniile în care sunt căutați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economia României creşte cu muncitori străini. Bucătari nepalezi, curieri ucraineni, constructori vietnamezi! Cu toţii vor invada piaţa muncii din România, pentru că ţara noastră nu mai are muncitori români, iar firmele caută, unde pot, angajaţi care să facă treaba.

E criză mare de personal mai ales în hoteluri şi restaurante, se plâng firmele. Motiv pentru care vor aduce nepalezi.

„Aducem oameni din Asia, care ştim că sunt foarte muncitori, foarte serioşi şi vrem să încercăm să vedem dacă funcţionează şi la noi. Este un salariu mediu. Trei vor fi ajutor în bucătărie, trei vor fi ajutor pe salon”, spune directorul HR al unui lanț de restaurante.

În acelaşi timp, companiile de curierat ar putea livra colete cu ajutorul muncitorilor din Ucraina şi Republica Moldova.

„Ecommerce-ul a explodat, e nevoie ca bunurile sa fie transportate către persoane acasă, ai nevoie de investiţii foarte mari”, spune directorul unei firme de curierat.

Deficitul de forţa de muncă specializată este mare şi în domeniul construcţiilor. Sunt aduşi muncitori din Vietnam şi Sri Lanka, pentru a termina lucrările, spun patronii din domenii.

S-a ajuns la un paradox: aducem forţă de muncă din ţări mai puţin dezvoltate pentru a ocupa funcţii pe care ai noştri le refuză sau le ocupă în alte ţări pentru salarii şi mai mari. Sunt deja peste trei milioane de români plecaţi peste hotare.

„Nu e surprinzător în România participarea populaţiei la forţa de muncă. Este mult mai scăzută decât în Europa de Vest”, spune Ciprian Dascălu, economist-șef la o bancă comercială.

La polul opus, îl găsim pe David Raets. Un avocat belgian devenit berar de meserie în România.

„Am venit pentru prima dată în România în 2009 şi în fiecare an după am găsit restaurante noi, afaceri noi, o perspectivă bună pentru economie. Ca străini, suntem acceptaţi, de fapt să nu vorbeşti româna nu e o problemă, pentru că toţi sunt mândri că pot vorbi în engleză”, spune David Raets, proprietarul unei berării.

Şi pentru olandezul Marcel de Roode, ţara noastră a devenit loc propice pentru afaceri, după ce a pus la punct o revistă pentru expaţi.

„Sunteţi puţin în urma ţărilor din Vest, dacă ne uităm la economie, dar recuperaţi, sunt multe afaceri în dezvoltare”, spune Marce de Roode.

În primele șase luni din 2016, au fost eliberate 1.146 de avize pentru lucrători pe perioadă nedeterminată din totalul de 5.500 de lucrători străini aprobaţi prin hotărâre de Guvern. 74 dintre aceştia au studii superioare. Eliberarea avizelor de angajare poate aduce la bugetul de stat circa 1,1 milioane de euro, ţinând cont de faptul că un angajator plăteşte un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile Aproape 1 din 5 români trăieşte în sărăcie, iar copiii şi tinerii sunt cei mai vulnerabili. În 2024, rata sărăciei a fost de 19%. Cei mai afectaţi rămân copiii şi tinerii: peste un sfert dintre cei sub 17 ani […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați” Peste 1,7 milioane de pensionari din România vor fi afectați de decizia Guvernului de a impune plata CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, a precizat Ministrul Muncii, Florin Manole, joi, 3 iulie 2025. […]

Citește mai mult

Actualitate

Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții  riști să rămâi repetent

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții  riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea