Rămâi conectat

Economie

Economia resimte serios efectele iernii grele

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Jumătate din economie este îngheţată ca urmare a blocării a zeci de drumuri în partea de sud a ţării, a liniilor de cale ferată, opririi transporturilor pe Dunăre, a încetinirii lucrărilor de construcţii şi a reducerii consumului. La o primă evaluare, având în vedere că economia românească are exporturi de 800-900 de milioane de euro pe săptămână, o reducere la jumătate a acestei activităţi ar însemna un minus de 400 de milioane de euro în contul companiilor care livrează la extern. Situaţia va avea impact şi asupra produsului intern brut, dar şi asupra veniturilor bugetare.
Exporturile României sunt de 45 de miliarde de euro pe an, iar blocarea pentru o săptămână întreagă, aşa cum se poate evalua în acest moment, ar însemna un minus de 800-900 de milioane de euro. La un PIB anual de 129 de miliarde de euro prognozat pentru 2012, PIB-ul unei săptămâni de februarie este de circa 2 miliarde de euro. Pentru jumătate din ţară rezultă un miliard de euro.
„Prognoza PIB pentru acest an va fi revizuită. Influenţele sunt multiple. Se vor vedea în cifrele din primul trimestru. Nu este vorba doar despre agricultură. Este şi impactul din zona euro. Aşteptăm datele privind creşterea economică de anul trecut pentru că este important şi efectul de bază”, a spus Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză. Pe lângă acest efect, va trebui luat în calcul şi minusul creat la veniturile bugetului consolidat (43 miliarde de euro pe an), care înseamnă circa 700 de milioane de euro într-o săptămână din februarie. Dacă se vor încasa doar jumătate din veniturile normale pentru această lună, rezultă un minus de 350 de milioane de euro la buget, adică 0,2% din PIB (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea