După ce, în atelierul ei din Alba Iulia, Victoria Geutskens a realizat nemaipomenitul filigran din platină, România modifică dicționarul explicativ al limbii române

Următorul Dicționar explicativ al limbii române care va fi editat în România va conține un termen nou la definiția cuvântului filigran, asta după ce bijutierul Victoria Geutskens a reușint să realizeze „dantelăria” aceasta din platină, fapt nemaiauzit până acum în România și, pe cât se pare, nici în Europa, poate nici în toată lumea.

Astăzi, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, filigranul este o „lucrătură artistică de giuvaergerie, asemănătoare ca aspect cu o dantelă, realizată din fire subțiri de aur, de argint etc. sudate între ele”. Începând cu ediția viitoare a dicţionarului, la definiţia filgranului, înainte de aur va figura platina, metalul prețios superior. Solicitarea și toate documentele care atestă performanța, respectiv buletinul de certificare, analiză și marcare al primelor 3 inele lucrate folosind această tehnică și înregistrarea procedurii la OSIM, au fost depuse chiar de Victoria Geutskens, care a primit încredințarea modificării dicționarului de la Institutul de lingvistică al Academiei Române, prin directorul Adina Dragomirescu.

ELIT

Pentru a da de veste și în restul Europei despre ceea ce un bijutier român a reușit să obțină, pentru prima dată de când lumea și pământul, europarlamentarul Mircea Hava și echipa lui au decis să facă demersurile necesare pentru a depune solicitarea Victoriei Geutskens, cea de a modifica definiția termenului de filigran, și la restul instituțiilor lingvistice omoloage din Europa. Prin urmare, românii modifică dicționarele Europei şi, cine știe, poate mai târziu și pe cele ale altor nații, de pe alte continente.

Țesută la nivel micro, manual, dantela din platină obținută de Victoria Geutskens în atelierul ei din Alba Iulia a fost marcată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Direcția metale prețioase, pietre prețioase și Proces Kimberley, odată cu făurirea celor trei inele, unice. Vă reamintesc pe această cale că același bijuter a obținut și prima bijuterie din aur pur (999 la mie) din România, marcată ca atare și pentru care a fost necesară crearea unui ponson nou.
Daniela STOIA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...