După ce a înșelat o persoană cu 5.000 de lei, ”zugravul-țepar” din Cugir condamnat la 7 luni de închisoare cu executare

După ce a înșelat o persoană cu 5.000 de lei, ”zugravul-țepar” din Cugir condamnat la 7 luni de închisoare cu executare.

”Zugravul-țepar” de la Cugir a primit o primă condamnare în justiție după ce a înșelat o persoană din Scărișoara cu suma de 5.000 de lei. S. Liviu a fost condamnat la pedeapsa de 7 luni de închisoare cu executare de Judecătoria Cîmpeni. Decizia nu este definitivă, dosarul ajungând pe rolul Curții de Apel.

Bărbatul de 30 de ani mai este judecat într-un alt dosar, la Judecătoria Alba Iulia, pentru că ar fi înșelat alte 17 persoane cu suma totală de 30.000 de lei.

Modul de operare al inculpatului, cu ocazia comiterii fiecărei fapte, a fost acelaşi, respectiv: prezenta beneficiarului o ofertă foarte avantajoasă pentru realizarea lucrării de renovare a imobilelor, completa un contract de prestări servicii, insista să primească aproximativ jumătate din valoarea contractului pentru a cumpăra de urgenţă materiale de construcţii aflate la reducere doar în acel moment, uneori elibera persoanelor vătămate chitanţe pentru sumele primite cu titlu de avans, iar apoi nu presta serviciile promise şi nici nu restituia victimelor sumele de bani încasate cu titlu de avans.

Astfel a procedat și în legătura cu victima din comuna Scărișoara. Contractul între cele două părți a fost încheiat în luna iulie 2016. După ce au căzut de acord verbal, cu privire la lucrările de renovare și prețul acestora, cei doi au încheiat un contract de prestări servicii, în care s-a menționat obiectul contractului (renovat anexă, baie, hol, cameră, interior și exterior), durata – 15 zile, valoarea prestației – 9.000 lei, cu un avans de 50%, în numerar iar restul, la finalizarea lucrărilor. Condamnatul a primit atunci suma de 5.000 de lei.

După încasarea banilor, inculpatul nu s-a prezentat să execute lucrările și nici nu i-a mai răspuns la telefon persoanei vătămate. ”Susținerile inculpatului, în sensul că ar fi fost de bună credință și că ar fi intenționat să realizeze lucrarea la care s-a obligat prin contract, putea fi considerate credibile în situația în care nerespectarea obligațiilor contractuale ar fi constituit cazuri izolate, în activitatea sa profesională, ce nu ar fi creat prejudicii beneficiarilor ci eventuale întârzieri de execuție.

S-a dovedit însă că preocuparea principală a inculpatului a fost, nu de a executa vreo lucrare persoanelor, cu care a încheiat contracte, ci de a induce în eroare cât mai multe persoane, a primi avansuri consistente, fără a presta vreun serviciu”, se afirmă în motivarea deciziei de condamnare cu executare de la instanța de fond. Aplicarea unei pedepse cu executare a fost determinate și de atitudinea nesinceră a acestuia.

În timpul procesului, S. Liviu a achitat 1.500 de lei din valoarea prejudiciului, instanța stabilind că trebuie să returneze și restul de 3.500 de lei.

foto: arhivă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...