După 1 ianuarie, liber la muncă pentru români în țări cu cele mai mari salarii din UE

*Luxemburg, Belgia, Olanda, Irlanda și Franța oferă salarii mai mari decât Anglia – Vezi care sunt acestea

Marea Britanie nu este singura opţiune din 2014 pentru românii care vor să muncească în afara ţării. Sunt alte ţări cu salarii mai mari care şterg toate restricţiile pentru români începând cu 1 ianuarie.

ELIT

În total sunt 9 ţări din Europa care vor fi obligate de la 1 ianuarie să renunţe la toate restricţiile pentru muncitorii români: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Lista cuprinde şi ţările cu cele mai mari salarii minime din UE – Luxemburg, Belgia şi Olanda. Alte două ţări cu salarii mari care îşi deschid total piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie sunt Irlanda şi Franţa.

Mihail David - 2020

În Luxemburg, ţara cu cel mai mare salariu minim din UE, Guvernul a decis să menţină în vigoare măsurile naţionale aplicate statelor UE 10 începând cu data de 1.04.2004. Aceste restricții sunt valabile și pentru cetățenii români, dar vor expira la 31 decembrie 2013.

Sectoarele în care se acordă permise de muncă în conformitate cu o procedură minimală şi simplificată sunt: agricultură, hotelier, viticultură. Pentru celelalte sectoare, în funcţie de situaţia de pe piaţa forţei de muncă, procedura acordării permisului de muncă poate fi simplificată şi perioadele de graţie reduse.

Din 2014 românii pot câştiga minim 1.874 de euro pe lună dacă îşi găsesc un angajator din Luxemburg dispus să îi recruteze.

Belgia este o altă ţară în care salariile sunt mult mai bune decât în Marea Britanie. Aici, angajatorii sunt obligaţi să plătească minim 1.502 euro fiecărui angajat, indiferent de domeniul de activitate. Angajatorii din Olanda sunt mai exigenţi la restricţiile de limbă, ca şi cei din Franţa – sunt puţini cei care te angajează doar cu limba engleză.

În acest timp, britanicii, îngrijoraţi de venirea românilor, anunţă reducerea beneficiilor sociale pentru migranţi. Premierul britanic, David Cameron, a anunţat, marţi seara, măsuri dure împotriva aşa-numitului „turism pentru beneficii sociale”, afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat, relatează BBC News Online.

Premierul a declarat că cetăţenii britanici sunt „profund îngrijoraţi” de nivelul imigraţiei provenind din România şi Bulgaria şi a anunţat o serie de măsuri pentru a se adresa îngrijorărilor publicului în legătură cu impactul imigraţiei curente şi viitoare din Europa de Est asupra economiei Marii Britanii şi a serviciilor publice.

*Topul salariilor minime (iulie 2013)

1. Luxemburg -1.874 euro
2. Belgia -1.502 euro
3. Olanda – 1.478 euro
4. Irlanda – 1.462 euro
5. Franţa – 1.430 euro
6. Marea Britanie – 1.190 euro

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...