Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ: Poetul Dumitru Mălin va primi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia de Arieş

Publicat

în

dumitru malin Duminică, 27 iulie 2014, în cadrul manifestărilor legate de Zilele Oraşului Baia de Arieş, poetul Dumitru Mălin va fi declarat cetăţean de onoare al acestui oraş care este şi localitatea sa natală. Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză, doctor în filologie.  Publicistic a debutat la vârsta de 14 ani, iar editorial, la 32 de ani. A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.

  Poetul s-a născut la 22 martie 1950, în satul Muncel, sat aparţinător Băii de Arieş, pe atunci comună. A urmat şcoala primară în satul Muncel, iar gimnaziul şi liceul le-a absolvit la Baia de Arieş. Poetul Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză ( a predat în localităţile Stremţ, Baia de Arieş şi Alba Iulia), este doctor în filologie din 2007 cu o lucrare referitoare la un alt poet moţ, născut în Iara, Vasile Copilu-Cheatră. Teza sa de doctorat se numeşte „O ipostază a expresionismului poetic transilvănean – Vasile Copilu-Cheatră”.

 De altfel parcursul său profesional de dinainte de revoluţie se împarte între profesor de limba franceză, director la Biblioteca Judeţeană Alba, director la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Mişcării Artistice de Masă, inspector la Comitetul Judeţean de Cultură, iar după revoluţie din nou profesor, inspector şcolar, director la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural-Naţional  Alba, director la Palatul Copiilor Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

A debutat publicistic, la vârsta de 14 ani, a publicat apoi poezii în aproape toate revistele de cultură din ţară: Orizont, Lucefărul, Transilvania, Familia, Tribuna, Flacăra, Tomis, România literară, Convorbiri literare, Discobolul, Gând românesc, Ramuri, siteul Poemele de lângă noi de pe Bookblog, siteul Agonia.ro, siteul Reţeaua literară, dar a publicat multe poezii şi în ziarul local „Unirea”.

 Editorial a debutat în anul 1982, cu placheta de versuri „Zodia mărturisirii”, apărută la Editura „Facla”, Timişoara, director, prozatorul şi omul de cultură, Ion Marin Almăjan.

 A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară (teza de doctorat) despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.

 Volume publicate în ordine cronologică:

ZODIA MĂRTURISIRII,versuri, Editura Facla, Timişoara, 1982

ZIUA DE TRECERE, versuri, Editura Facla, Timişoara, 1986

SCRISORI DE DRAGOSTE DIN TOAMNĂ, Editura Altip, Alba Iulia, 1999

OCHII DIN COPILĂRIE, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2001

MUNTELE DINTRE IUBIRI, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2002

EXILUL ÎN PĂIANJEN, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2003

–  O IPOSTAZĂ A EXPRESIONISMULUI POETIC TRANSILVĂNEAN – V. COPILU CHEATRĂ, istoriografie literară, teză de doctorat, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2007

TESTAMENTELE ÎNSERĂRII, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2008

AMURGUL PUR ŞI SIMPLU, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2009

MÂNIA AMURGULUI, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2010

IUBIRI DIN ULTIMA ADOLESCENŢĂ, versuri, Editura Emma Books, Sebeş,  2011

INVENTAR LA VIAŢĂ, versuri, Editura Emma Books, Sebeş,  2012

TÂRZIU, LA CAPĂTUL SPERANŢEI, versuri, Editura Emma Books, Sebeş, 2013

Referinţe critice: Ion Simuţ, Ion Arieşanu, Ion Marin Almăjan, Brânduşa Armanca, Stelian Vasilescu, Ion Mărgineanu, Avram Cristea,  Paul Magheru, Cezar Ivănescu, Mircea Tomuş, Aurel Pantea, Lucian Alexiu, Diana Câmpan, Monica Grosu, Ieronim Munteanu, Iuliu Pârvu.

 Dumitru Mălin este şi a fost mereu mândru că s-a născut, a copilărit şi s-a format în această localitate “în care aurul cântă în măruntaiele munţilor, dar izbucneşte la lumină în sufletele concetăţenilor săi moţi”, pe care îi îmbrăţişează cu drag,  cu această ocazie.

Onoarea pe care i-o face primăria Baia de Arieş îi aduce aminte poetului de o strofă a marelui poet rus Serghei Esenin (principalul său mentor literar): „Acesta este satul prin urmare/Ce renumit va fi într-un târziu/Numai fiindcă-aici născuse o femeie/Cândva un rus poet scandalagiu”.

De asemenea poetul dedică Băii de Arieş poezia sa „În opinci de patru stele”, din volumul „Inventar la viaţă”, poezie mai publicată cândva în ziarul „Unirea”.

 În opinci de 4 stele

 Eu am început la lampă

Să citesc şi la petrol,

M-am acoperit cu cergă

Şi m-am încălzit cu ţol.

 

Îmbrăcat până-ntr-a 7-a

În pănură şi-n opinci

Am ştiut târziu ce-s blugii

Pe la ani vreo 25

 

Mi-am trecut copilăria

Şi adolescenţa toată

Cu Joiana şi cu Băla

Între câmpuri şi poiată

 

Mă tundeau pe străzi şi-n clasă

Unde vrei unde nu vrei

Purtam roşia cravată

Nu tu piercing şi cercei

 

Şi-am fost tânăr de nădejde

Apoi membru de partid

Tocmai când la tinereţe

Dădeam uşa să o-nchid

 

 

Nu mi-au dat părinţii scuter

Nici bolizi de mii de lei

Cum îi vezi acum pe „mucea”

Şi pe ele şi pe ei

 

Oh, dar unde-i acea vreme,

Doar o viaţă să mai fiu

În opinci de 4 stele

Şi pe câmp până târziu,

 

Să n-am casă nici maşină

Nici să fiu director – iată,

Numai zilele acelea

De s-ar mai întoarce-o dată.

Publicitate

Curier Județean

O nouă investiție în Aiud, ce va crea circa 100 de locuri de muncă. O firmă daneză care produce papuci de lână își extinde activitatea

Publicat

în

O nouă investiție în Aiud, ce va crea circa 100 de locuri de muncă. O firmă daneză care produce papuci de lână își extinde activitatea

O nouă hală de producție va fi construită în Aiud, de către firma Glerups, care va crea aproape 100 de locuri de muncă pentru aiudeni. Produsele realizate de Glerups urmează să fie exportate în toată lumea, urmând să fie produse doar la Aiud cu materiale 100% ecologice.

Compania daneză Glerups, care realizează încălţăminte din lână, dezvoltă operaţiunile de producţie din România cu o nouă hală şi vrea să angajeze 100 de oa­meni la Aiud, judeţul Alba, spun reprezentanţii Invest in Aiud, o asociaţie menită să promoveze investiţiile în oraş. Informaţiile au fost confirmate şi de reprezentanţii firmei.

Toate modelele Glerups sunt creionate în Danemarca şi produse doar în România, scrie pe site-ul propriu. Compania daneză, o afacere de familie ale cărei baze au fost puse în urmă cu mai bine de 50 de ani, a intrat pe piaţa locală în 2005, cu o fabrică în oraşul Aiud din Alba. Aici lucrează deja peste 100 de oameni, spun reprezentanţii companiei care a avut în 2020 afaceri de 15 mil. lei, cel mai ridicat nivel de până acum. Extinderea producţiei are loc în acelaşi oraş de circa 25.000 de locuitori.

Electrica Furnizare Discount

Glerups Ro din România a avut în 2020 (ultimul an pentru care există date publice) afaceri de 15 mil. lei, în urcare de la 14,6 mil. lei în anul anterior. În aceeaşi perioadă, profitul s-a dublat la 1,6 mil. lei. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ea s-a dublat între 2017 şi 2020. Odată cu dezvoltarea producţie din oraşul Aiud, aici fiind şi prima fabrică, businessul ar urma să crească.

Brandul de încălţări Glerups – sub care au fost iniţial produşi doar papuci de casă, dar care s-a extins apoi şi în segmentele de ghete şi pantofi de lână – a fost inclus de publicaţia americană New York Times pe lista celor 52 de lucruri apreciate de jurnaliştii ziarului.

Sursa: zf.ro

Citește mai mult

Curier Județean

103 tablete cu acces la internet pentru elevii din Bucerdea Grânoasă, pentru facilitarea cursurilor online. Licitația de peste 100.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

103 tablete cu acces la internet pentru elevii din Bucerdea Grânoasă, pentru facilitarea cursurilor online. Licitația de peste 100.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Bucerdea Grânoasă a lansat recent, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru proiectul „Achiziționarea unui număr de 103 tablete cu acces la internet”, pentru Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu”. Valoarea totală estimată a achiziției este de 124.418,85 de lei, fără TVA.

Având în vedere situaţia pandemică creată de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, încă de la începutul anului 2020, şi instituirea stării de urgenţă în întreagă ţară, s-a stabilit necesitatea desfăşurării activităţii educaţionale în mediul on-line, după posibilităţi.

Electrica Furnizare Discount

Această experienţă a scos la iveală multe lipsuri existente, constatându-se astfel că majoritatea elevilor nu dispun de dispozitivele adecvate pentru participarea la cursurile online.

Astfel, având în vedere situaţia actuală, Primăria Comunei Bucerdea Grânoasă doreşte dotarea Şcolii Gimnaziale „loan Maiorescu” din Comuna Bucerdea Grânoasă cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informaţiei de tipul tabletelor şcolare, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice, astfel încât orele de pregătire din timpul activităţilor să se poată desfăşura on-line, şi în condiţii de siguranţă.

În vederea facilitării accesului elevilor şi cadrelor didactice la facilităţile tehnice necesare continuării procesului educaţional şi în circumstanţele speciale create de evoluţia pandemiei cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin OUG nr. 144/2020, au fost create premisele pentru dotarea instituţiilor de învăţământ cu infrastructura tehnică necesară desfăşurării cursurilor în sistem on-line.

Dotările avute în vedere prin prezentul proiect au rolul de a îmbunătăţii şansele tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar să participe în mod efectiv la cursurile organizate online.

Specificaţii tehnice:

Tehnologie Reţea – GSM 1HSPA/LTE, va funcţiona în orice reţea publică de telefonie mobilă.
Husă protecţie – Dedicată, tip TPU, să ofere protecţie împotriva zgârieturilor şi şocurilor,margine care să protejeze ecranul, sa ofere funcţionalitatea tip stand (inel, pliere, etc.)
CPU – Quad-core 1.5 GHz, 64bit.
Memorie – 16GB interna, 2GB RAM

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

Publicat

în

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

A nins puternic în Apuseni în cursul acestei săptâmâni, iar gerul care a urmat a făcut ca zăpada să nu se topească.

Primăria orașului Câmpeni a intervenit, joi, cu utilaje de deszăpezire pentru deschiderea unui drum vicinal către localitatea Poduri.

Electrica Furnizare Discount

După cum se poate observa și în imagini, acțiunea nu a fost deloc ușoară, din cauza troienelor uriașe de zăpadă, însă potrivit viceprimarului Valentin Gog, care a postat imaginile în mediul oline, a fost încununată de succes.

La această oră, ninsoarea a reînceput să cadă în Apuseni, iar zona montană a județului Alba se află sub o avertizare cod galbe de vânt puternic și ninsori viscolite, valabilă până sâmbătă dimineața.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare