Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DUMINICĂ: Poetul Dumitru Mălin va primi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia de Arieş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

dumitru malin Duminică, 27 iulie 2014, în cadrul manifestărilor legate de Zilele Oraşului Baia de Arieş, poetul Dumitru Mălin va fi declarat cetăţean de onoare al acestui oraş care este şi localitatea sa natală. Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză, doctor în filologie.  Publicistic a debutat la vârsta de 14 ani, iar editorial, la 32 de ani. A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.

  Poetul s-a născut la 22 martie 1950, în satul Muncel, sat aparţinător Băii de Arieş, pe atunci comună. A urmat şcoala primară în satul Muncel, iar gimnaziul şi liceul le-a absolvit la Baia de Arieş. Poetul Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză ( a predat în localităţile Stremţ, Baia de Arieş şi Alba Iulia), este doctor în filologie din 2007 cu o lucrare referitoare la un alt poet moţ, născut în Iara, Vasile Copilu-Cheatră. Teza sa de doctorat se numeşte „O ipostază a expresionismului poetic transilvănean – Vasile Copilu-Cheatră”.

 De altfel parcursul său profesional de dinainte de revoluţie se împarte între profesor de limba franceză, director la Biblioteca Judeţeană Alba, director la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Mişcării Artistice de Masă, inspector la Comitetul Judeţean de Cultură, iar după revoluţie din nou profesor, inspector şcolar, director la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural-Naţional  Alba, director la Palatul Copiilor Alba Iulia.

A debutat publicistic, la vârsta de 14 ani, a publicat apoi poezii în aproape toate revistele de cultură din ţară: Orizont, Lucefărul, Transilvania, Familia, Tribuna, Flacăra, Tomis, România literară, Convorbiri literare, Discobolul, Gând românesc, Ramuri, siteul Poemele de lângă noi de pe Bookblog, siteul Agonia.ro, siteul Reţeaua literară, dar a publicat multe poezii şi în ziarul local „Unirea”.

 Editorial a debutat în anul 1982, cu placheta de versuri „Zodia mărturisirii”, apărută la Editura „Facla”, Timişoara, director, prozatorul şi omul de cultură, Ion Marin Almăjan.

 A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară (teza de doctorat) despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.

 Volume publicate în ordine cronologică:

ZODIA MĂRTURISIRII,versuri, Editura Facla, Timişoara, 1982

ZIUA DE TRECERE, versuri, Editura Facla, Timişoara, 1986

SCRISORI DE DRAGOSTE DIN TOAMNĂ, Editura Altip, Alba Iulia, 1999

OCHII DIN COPILĂRIE, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2001

MUNTELE DINTRE IUBIRI, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2002

EXILUL ÎN PĂIANJEN, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2003

–  O IPOSTAZĂ A EXPRESIONISMULUI POETIC TRANSILVĂNEAN – V. COPILU CHEATRĂ, istoriografie literară, teză de doctorat, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2007

TESTAMENTELE ÎNSERĂRII, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2008

AMURGUL PUR ŞI SIMPLU, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2009

MÂNIA AMURGULUI, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2010

IUBIRI DIN ULTIMA ADOLESCENŢĂ, versuri, Editura Emma Books, Sebeş,  2011

INVENTAR LA VIAŢĂ, versuri, Editura Emma Books, Sebeş,  2012

TÂRZIU, LA CAPĂTUL SPERANŢEI, versuri, Editura Emma Books, Sebeş, 2013

Referinţe critice: Ion Simuţ, Ion Arieşanu, Ion Marin Almăjan, Brânduşa Armanca, Stelian Vasilescu, Ion Mărgineanu, Avram Cristea,  Paul Magheru, Cezar Ivănescu, Mircea Tomuş, Aurel Pantea, Lucian Alexiu, Diana Câmpan, Monica Grosu, Ieronim Munteanu, Iuliu Pârvu.

 Dumitru Mălin este şi a fost mereu mândru că s-a născut, a copilărit şi s-a format în această localitate “în care aurul cântă în măruntaiele munţilor, dar izbucneşte la lumină în sufletele concetăţenilor săi moţi”, pe care îi îmbrăţişează cu drag,  cu această ocazie.

Onoarea pe care i-o face primăria Baia de Arieş îi aduce aminte poetului de o strofă a marelui poet rus Serghei Esenin (principalul său mentor literar): „Acesta este satul prin urmare/Ce renumit va fi într-un târziu/Numai fiindcă-aici născuse o femeie/Cândva un rus poet scandalagiu”.

De asemenea poetul dedică Băii de Arieş poezia sa „În opinci de patru stele”, din volumul „Inventar la viaţă”, poezie mai publicată cândva în ziarul „Unirea”.

 În opinci de 4 stele

 Eu am început la lampă

Să citesc şi la petrol,

M-am acoperit cu cergă

Şi m-am încălzit cu ţol.

 

Îmbrăcat până-ntr-a 7-a

În pănură şi-n opinci

Am ştiut târziu ce-s blugii

Pe la ani vreo 25

 

Mi-am trecut copilăria

Şi adolescenţa toată

Cu Joiana şi cu Băla

Între câmpuri şi poiată

 

Mă tundeau pe străzi şi-n clasă

Unde vrei unde nu vrei

Purtam roşia cravată

Nu tu piercing şi cercei

 

Şi-am fost tânăr de nădejde

Apoi membru de partid

Tocmai când la tinereţe

Dădeam uşa să o-nchid

 

 

Nu mi-au dat părinţii scuter

Nici bolizi de mii de lei

Cum îi vezi acum pe „mucea”

Şi pe ele şi pe ei

 

Oh, dar unde-i acea vreme,

Doar o viaţă să mai fiu

În opinci de 4 stele

Şi pe câmp până târziu,

 

Să n-am casă nici maşină

Nici să fiu director – iată,

Numai zilele acelea

De s-ar mai întoarce-o dată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea