DSU: Sfaturi care v-ar putea salva viața după producerea unui cutremur

Paul Voicu - Primar 2020

Departamentul pentru Situații de Urgență reamintește necesitatea pregătirii și educării populației pentru a putea reacționa corect în caz de cutremur sau orice altă situație de urgență. Cu cât suntem mai educați, cu atât mai mult impactul dezastrului este redus. Doar asa, efectele unui dezastru pot fi limitate.

Un pas pe care îl putem face cu toții este să știm cum să ne comportăm înainte după un eveniment precum cutremurul.

ELIT

14 cele mai importante sfaturi care trebuie urmate după producerea unui seism:

1. Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii

Mihail David - 2020

2. Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.

3. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este mposibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.

4. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

5. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

6. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.

7. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.

8. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

9. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

10. ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

11. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

12. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.

13. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

14. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Sursa: DSU

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...