Rămâi conectat

Ştirea zilei

DSP Alba este singura autoritate din judeţ care face auditul apei potabile. “Laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică” acreditat de RENAR

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia de Sănătate Publică Alba a inaugurat miercuri, 23 mai, laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică (LDISP) în forma sa acreditată.

După o muncă de peste un an de zile, potrivit lui Horia Timiş directorul DSP Alba, Asociaţia de Acreditare din România (RENAR) a acreditat laboratorul de pe strada Muşeţelului din Alba Iulia. Acest lucru înseamnă în primul rând o certificare a capacităţii tehnice şi a rezultatelor analizelor, dar şi faptul că rezultatele probelor verificate aici, nu vor mai putea fi atacate în instanţă de către cei nemulţumiţi de rezultat, ca se întâmpla până acum.

RENAR este unicul organism din România care acreditează laboratoare. Această acreditare presupune şi o recunoaştere internaţională a rezultatelor analizelor.

Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu, este singura autoritate din ţară care face auditul apei potabile, legea obligând astfel administraţiile locale să colaboreze cu DSP în acest sens. Dr. Ileana Văcaru responsabil cu monitorizarea calităţii apei în DSP Alba a subliniat faptul că acreditarea laboratorului este pentru un segment, respectiv analiza apei, urmând ca în viitor acreditarea să se extindă şi pentru pentru alte segmente.

Realizarea documentaţiei necesare, implementarea unui sistem al calităţii şi întreaga investiţie pentru a fi îndeplinite toate condiţiile de acreditare a laboratorului s-au făcut din surse proprii ale DSP Alba.

Preţul analizelor unei probe de apă este de 200 de lei, indiferent că beneficiarul este o administraţie publică locală, o persoană fizică sau juridică.

Întrebată de ce un lucru atât de important, precum acreditarea laboratorului, pentru un judeţ şi pentru o Direcţie de Sănătate Publică puternică şi responsabilă, nu s-a făcut până cum, dr. Mirela Dăianu, medicul şef al laboratorului a precizat că LDISP a mai obţinut o dată acreditarea în anul 2000, dar a şi pierdut-o un an mai târziu, din cauza unei implicări slabe a conducerii Direcţiei de atunci. Nici ulterior, conducerile care s-au succedat nu au fost suficient de determinate ca să realizeze acest lucru.

Actualul director al DSP Alba, Horia Timiş a prezentat la începutul mandatului, acreditarea laboratorului, drept una din priorităţile sale la conducerea Direcţiei de Sănătate.

Medicul şef al Laboratorului de diagnostic şi investigare în sănătate publică (LDISP) a mai declarat că are o bună colaborare cu operatorii de apă din judeţ, şi că dacă de acum înainte analizele probelor de apă se vor face la laboratorul acreditat al DSP Alba, toată lumea va avea de câştigat.
Prezent la inaugurarea laboratorului, Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba a declarat: “O să cer DSP Alba şi tuturor instituţiilor responsabile să monitorizeze calitatea apei din izvoarele de pe raza judeţului, iar unde sursa este contaminată, respectiv apa nu este conformă, voi solicita interzicerea acestor izvoare.” Simedru a solicitat DSP un raport privind această situaţie, care să fie finalizat până în luna august.

Toate probele de apă din judeţ vor fi testate acum la LDISP, de pe strada Muşeţelului din Alba Iulia, situaţie ce teoretic va reduce costurile pentru beneficiar, care până acum trebuia să trimită probele la laboratoare acreditate din alte judeţe, va reduce timpul de răspuns al rezultatelor, va face ca banii plătiţi pentru acest tip de analize să rămână în economia judeţului, ba chiar ei să fie folosiţi pentru dezvoltarea şi extinderea laboratorului DSP Alba.

Având în vedere faptul că în judeţul Alba, unde circa jumătate din populaţie consumă apă din surse necontrolate laboratorul acreditat al DSP va putea cu sprijinul Prefecturii Alba şi a primăriilor, să evalueze la nivelul întregului judeţ calitatea surselor de apă, pentru ca în final, autorităţile responsabile să i-a măsurile necesare pentru ca tot mai multe persoane din judeţul Alba să consume doar apă sănătoasă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea