Rămâi conectat

Ştirea zilei

DSP Alba este singura autoritate din judeţ care face auditul apei potabile. “Laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică” acreditat de RENAR

Publicat

în

Direcţia de Sănătate Publică Alba a inaugurat miercuri, 23 mai, laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică (LDISP) în forma sa acreditată.

După o muncă de peste un an de zile, potrivit lui Horia Timiş directorul DSP Alba, Asociaţia de Acreditare din România (RENAR) a acreditat laboratorul de pe strada Muşeţelului din Alba Iulia. Acest lucru înseamnă în primul rând o certificare a capacităţii tehnice şi a rezultatelor analizelor, dar şi faptul că rezultatele probelor verificate aici, nu vor mai putea fi atacate în instanţă de către cei nemulţumiţi de rezultat, ca se întâmpla până acum.

RENAR este unicul organism din România care acreditează laboratoare. Această acreditare presupune şi o recunoaştere internaţională a rezultatelor analizelor.

Electrica Furnizare Discount

Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu, este singura autoritate din ţară care face auditul apei potabile, legea obligând astfel administraţiile locale să colaboreze cu DSP în acest sens. Dr. Ileana Văcaru responsabil cu monitorizarea calităţii apei în DSP Alba a subliniat faptul că acreditarea laboratorului este pentru un segment, respectiv analiza apei, urmând ca în viitor acreditarea să se extindă şi pentru pentru alte segmente.

Realizarea documentaţiei necesare, implementarea unui sistem al calităţii şi întreaga investiţie pentru a fi îndeplinite toate condiţiile de acreditare a laboratorului s-au făcut din surse proprii ale DSP Alba.

Preţul analizelor unei probe de apă este de 200 de lei, indiferent că beneficiarul este o administraţie publică locală, o persoană fizică sau juridică.

Întrebată de ce un lucru atât de important, precum acreditarea laboratorului, pentru un judeţ şi pentru o Direcţie de Sănătate Publică puternică şi responsabilă, nu s-a făcut până cum, dr. Mirela Dăianu, medicul şef al laboratorului a precizat că LDISP a mai obţinut o dată acreditarea în anul 2000, dar a şi pierdut-o un an mai târziu, din cauza unei implicări slabe a conducerii Direcţiei de atunci. Nici ulterior, conducerile care s-au succedat nu au fost suficient de determinate ca să realizeze acest lucru.

Actualul director al DSP Alba, Horia Timiş a prezentat la începutul mandatului, acreditarea laboratorului, drept una din priorităţile sale la conducerea Direcţiei de Sănătate.

Medicul şef al Laboratorului de diagnostic şi investigare în sănătate publică (LDISP) a mai declarat că are o bună colaborare cu operatorii de apă din judeţ, şi că dacă de acum înainte analizele probelor de apă se vor face la laboratorul acreditat al DSP Alba, toată lumea va avea de câştigat.
Prezent la inaugurarea laboratorului, Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba a declarat: “O să cer DSP Alba şi tuturor instituţiilor responsabile să monitorizeze calitatea apei din izvoarele de pe raza judeţului, iar unde sursa este contaminată, respectiv apa nu este conformă, voi solicita interzicerea acestor izvoare.” Simedru a solicitat DSP un raport privind această situaţie, care să fie finalizat până în luna august.

Toate probele de apă din judeţ vor fi testate acum la LDISP, de pe strada Muşeţelului din Alba Iulia, situaţie ce teoretic va reduce costurile pentru beneficiar, care până acum trebuia să trimită probele la laboratoare acreditate din alte judeţe, va reduce timpul de răspuns al rezultatelor, va face ca banii plătiţi pentru acest tip de analize să rămână în economia judeţului, ba chiar ei să fie folosiţi pentru dezvoltarea şi extinderea laboratorului DSP Alba.

Având în vedere faptul că în judeţul Alba, unde circa jumătate din populaţie consumă apă din surse necontrolate laboratorul acreditat al DSP va putea cu sprijinul Prefecturii Alba şi a primăriilor, să evalueze la nivelul întregului judeţ calitatea surselor de apă, pentru ca în final, autorităţile responsabile să i-a măsurile necesare pentru ca tot mai multe persoane din judeţul Alba să consume doar apă sănătoasă.

Publicitate

Ştirea zilei

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

Publicat

în

Fără permis și cu o motocicletă neînmatriculată, un tânăr din Alba a lovit o femeie și a fugit de la locul faptei: Ce a decis instanța

După 3 ani, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Bistra, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit o femeie de 30 de ani cu motocicleta neînmatriculată pe care o conducea fără să dețină permis categoria A. În plus acesta a părăsit locul accidentului.

La data de 26 octombrie 2018, în jurul orei 13.25, poliţiştii din Cîmpeni au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că o persoană a fost victima unui accident rutier produs de un motociclist care a părăsit locul evenimentului.

Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că o femeie de 30 de ani, din comuna Bistra, în timp ce circula pe marginea drumului naţional 75, deplasându-se spre localitatea Hudricești, a fost acroşată de o motocicletă al cărui conducător şi-a continuat drumul.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni la nivelul unui picior şi a fost transportată la spital.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii l-au identificat pe motociclist, un tânăr de 19 ani la momentul comiterii infracțiunii, din comuna Bistra, care a condus motocicleta fără să deţină permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul şi fără ca aceasta să fie înmatriculată sau înregistrată în circulație.

În urma accidentului persoana vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile în 100 – 105 zile de îngrijiri medicale.

În cadrul judecății, inculpatul a recunoscut în totalitate săvârșirea faptelor așa cum a fost reținute în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate, cerere admisă de către instanță.

Victimei accidentului i-au fost acordate de către Judecătoria Câmpeni daune morale în valoare de 21.000 de euro.

Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpat, părțile civile și partea responsabilă civilmente.

Citește mai mult

Ştirea zilei

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Publicat

în

De ce pot circula noaptea doar românii care s-au vaccinat sau au fost infectați, nu și cei care se testează. Explicațiile șefului DSU

Raed Arafat a răspuns la câteva întrebări esențiale legate de restricțiile care vor intra în vigoare în România. Care este diferența între românii vaccinați și cei nevaccinați, care nu au avut coronavirus.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat, vineri, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, de ce doar persoanele care s-au vaccinat și cele care au trecut prin boală pot circula noaptea. De această libertate nu se pot bucura și cei care se bazează doar pe test.

Raed Arafat a explicat de ce nevaccinații sunt supuși mai multor restricții

„Explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu și persoanele testate care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, a afirmat Raed Arfat. El a fost întrebat care este diferența, ținând cont că și persoanele vaccinate pot să se îmbolnăvească de COVID și să ajungă să aibă nevoie de spitalizare.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Certificatul verde va fi OBLIGATORIU pentru aproape orice activitate. Excepție fac magazinele alimentare și slujbele

„Mult mai puțin – citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung la ATI și care și decedează fiind vaccinați și, am spus la un moment dat, înregistrați ca vaccinați.

Citește și: DOCUMENT| LISTA noilor măsuri și restricții care vor fi aplicate de luni, 25 octombrie. Hotărârea CNSU

Pentru că știm foarte bine cum sunt unii sunt cu certificatele, cum sunt obținute și cum este făcută vaccinarea”, a mai precizat șeful DSU, cu referire la fenomenul de „vaccinare la chiuvetă” pe care statul român l-a controlat cu foarte mare greutate.

Persoanele nevaccinate nu vor mai putea circula între 22.00 şi 05.00 pentru o perioadă de 30 de zile începând de luni, 25 octombrie 2021

Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

Publicat

în

ALERTĂ în județul ALBA: Peste un sfert din persoanele testate COVID au fost declarate POZITIV. Rata de pozitivare depășeste cu peste 4% media națională

La nivelul județului Alba, vineri, 22 octombrie, s-au înregistrat 301 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 28.563 de persoane confirmate, 24.267 persoane vindecate, 815 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 1.084 de teste, 590 de teste PCR și 494 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 310.502, mai exact, 274.204 de teste PCR și 36.298 de teste rapide. Astfel potrivit unui calcul matematic efectuat în baza raportului transmis de Direcția de Sănătate Publică Alba la nivelul județului a fost înregistrat un procent de pozitivare al testelor COVID efectuate de 27,76% .

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ultimului bilanț național, la terapie intensivă sunt internați 1.848 de pacienți cu COVID în stare gravă, un număr record. În ultima zi au fost raportate 15.410 cazuri noi de infectare, după ce au fost efectuate 66.076 de teste, rezultând o rată de pozitivare de 23,32%. Astfel rata de pozitivare a testelor COVID efectuate în județul Alba depășeste cu mai mult de 4 procente media de pozitivare înregistrată la nivel național.

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare