Rămâi conectat

Actualitate

Drone MQ-9 Reaper la baza de la Câmpia Turzii. Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au construit un hangar

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La baza aeriană de la Câmpia Turzii, Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au construit un hangar. Aici ar putea opera dronele MQ-9 Reaper, scopul fiind colectarea de informații în Europa de Est și Marea Neagră.

Potrivit defensenews.com, Forțele Aeriene ale SUA din Europa nu au dorit să comenteze existența unor planuri pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii, în viitorul apropiat, însă noua facilitate ar putea deschide calea pentru prima desfăşurare a acestor avioane fără pilot în România.

Un document obținut de sursa citată precizează că un nou hangar, construit în România la Câmpia Turzii în perioada octombrie 2017 – mai 2018, va putea găzdui drone de altitudine medie, probabil de tipul MQ-9, singurul sistem aerian MALE fără pilot aflat în dotare, cu respectarea ‘tuturor cerinţelor de securitate’ necesare pentru operaţiunile fără pilot. Valoarea hangarului se ridică la 950 de milioane de dolari.

Generalul Roy Agustin, directorul de logistică și inginerie al US Air Force în Europa a confirmat, potrivit sursei citate, construcția hangarului. Totodată, el a declarat că hangarul poate cu ”siguranță” să deservească atât dronelor MQ-9, dar ar putea fi folosit și pentru avioane trimise de SUA în România, precum F-15 sau A-10.

Potrivit unui document al Forţelor Aeriene Statele Unite în Europa, obţinut de Defense News, în care sunt listate proiectele de construcţii de la Câmpia Turzii ale Forţelor Aeriene Americane, un nou hangar, construit aici între octombrie 2017 şi mai 2018, va putea găzdui drone cu rază lungă de acţiune – probabil MQ-9 – şi va îndeplini toate „cerinţele de securitate” necesare pentru operaţiuni cu aeronave fără pilot.

Jim Townsend, cel care a deținut funcția de secretar adjunct al apărării pentru politica europeană și NATO din 2008 până în 2017, a declarat că o detașare MQ-9 Reaper în România va fi probabil aprobată și de către alte țări partenere din zonă, precum Turcia și Bulgaria.

Drona poate fi dotată cu rachete pentru misiuni de luptă

Reaper, fabricat de General Atomics, poate fi dotat cu rachete pentru misiuni de luptă, dar poate fi desfăşurat şi într-o configuraţie doar pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere.

Dacă va fi desfăşurat în România, MQ-9 ar fi lansat şi recuperat la Câmpia Turzii de personalul militar american de acolo.

Senzorii cu care este dotat MQ-9 ar putea fi folosiţi pentru a furniza o imagine în timp real a activităţilor Rusiei în Marea Neagră – ce nave intră şi ies, activitatea submarină, transportul de senzori sau echipamente de apărare aeriană precum S-400 în apropierea litoralului rusesc – în special în apropiere de Crimeea, şi ar putea furniza alerte timpurii privind activităţi ostile, a afirmat Townsend.

Sursa: defenseromania.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea