Rămâi conectat

Ştirea zilei

Drept la replică. Valeriu Zgonea: Alba Iulia este un loc sacru și așa va rămâne pentru totdeauna

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urma articolului publicat în 4 martie în ediția online a ziarului ”Unirea”, cu titlul ”Colegul lui Mihai Viteazul, de pe cal, vede doar… interesul electoral!”, și semnat de ”prof. Ioan de Alba Iulia”, președintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a transmis spre publicare următorul material. 

Zgonea01”Stimate domnule profesor Ioan,

Am citit articolul publicat de dumneavoastră în ziarul ”Unirea” și vă mărturisesc că am rezonat în mare parte cu ideile și argumentele pe care le-ați invocat. Fără doar și poate, în spatele acestor cuvinte nu se află doar un profesor, ci și un mare patriot.  Un om care prețuiește cu adevărat cultura și istoria acestei țări și care a reacționat firesc atunci când a crezut că cineva ar fi putut arunca vreo urmă de îndoială asupra rolului și semnificației unui oraș-simbol precum Alba-Iulia în definirea noastră ca neam.

Totuși, vreau să fiți convins că eu nu sunt unul dintre cei care ar îndrăzni vreodată să jignească acest oraș și oamenii care trăiesc aici. De-a lungul timpului, am fost de nenumărate ori în orașul dumneavoastră și am avut onoarea să cunosc pe mulți dintre alba-iulieni. Vă asigur că niciodată nu o să vorbesc urât despre niște oameni care m-au primit în casa lor și care m-au poftit la aceeași masă cu ei!

De aceea, cred că din acest punct de vedere, viziunile noastre coincid și oricât de mult ar încerca unii sau alții să îmi distorsioneze mesajele și să inducă un fals subiect legat de patriotismul local, realitatea rămâne cea pe care v-am spus-o. Indiferent că suntem ardeleni, moldoveni,  dobrogeni sau olteni cred că mai întâi suntem cu toții români și avem datoria să prețuim și să cinstim istoria noastră și locurile în care ea a fost înfăptuită. Din acest punct de vedere,  Alba Iulia este un loc sacru și așa va rămâne pentru totdeauna!

Din păcate, la aproape 100 de ani de la Marea Unirea a tuturor românilor, Alba Iulia nu este încă orașul care să se ridice la înălțimea oamenilor care trăiesc aici: mândri, puternici și respectați de către întreaga Românie! Acesta a fost mesajul și semnalul de alarmă pe care eu am dorit să îl transmit. Poate că am folosit niște cuvinte mai dure care au putut fi răstălmăcite într-o altă cheie și pentru care îmi cer scuze din nou, dar fondul problemei rămâne același. De 25 de ani, Alba Iulia este prizoniera unui grup de interese care refuză dreptul la dezvoltare și prosperitate celor care trăiesc aici.

Sunteți profesor. Unii dintre cei care conduc destinele acestui oraș de atâția ani fac parte din acele partide ai căror lideri v-au tăiat salariile, iar apoi v-au spus că munciți oricum prea puțin. Care v-au transmis că ar mai trebui să vă luați o slujbă după ore dacă nu vă convin banii pe care îi câștigați. Care v-au făcut pe toți ”corupți” și ”evazioniști” pentru că faceți meditații cu elevii și care v-au trimis mascații în școli la Bacalaureat. Și cei care v-au spus nonșalant că nici măcar nu știți meserie, pentru că din mâinile dumneavoastră ies numai ”tâmpiți”. Aceștia sunt oamenii care de 25 de ani dețin puterea absolută a județului Alba și care v-au jignit zi de zi cu indecența lor!

Sunteți profesor. De aceea, sunt convins că ați sesizat că deși aveți școli și facultăți foarte bune în Alba-Iulia, totuși tinerii nu rămân după absolvire aici, ci își caută un rost în alte orașe sau peste hotare. Lipsa acută a locurilor de muncă, a investițiilor și a proiectelor publice viabile au făcut ca, din 1992, Alba-Iulia să piardă peste 6.000 de tineri (conform datelor Institutului Național de Statistică), adică mai mult de 10% din populația totală a orașului. E mult, e puțin? Numai dumneavoastră puteți aprecia dacă prin contribuția tuturor acestor tineri care au fost alungați pe nedrept, Alba-Iulia nu ar fi arătat astăzi măcar puțin altfel…

Eu cred că acestea sunt cu adevărat problemele cu care se confruntă acest oraș și la care încă nu am văzut niciun fel de soluție din partea administrației publice locale. Cei care au impresia că s-au născut în fotoliul de primar ar trebui să aibă decența să vină în fața dumneavoastră și să vă răspundă la aceste întrebări și nu să încerce să dea vina pe adversarii politici. Politica este făcută pentru oameni și pentru a le îmbunătăți viața și nu pentru a servi unei grupări care își urmează propriile interese, în detrimentul interesului public!

Voi continua să vorbesc despre toate aceste lucruri pentru că îmi doresc, la fel ca și dumneavoastră, ca Alba-Iulia să meargă în direcția bună și oamenii de aici să aibă un nivel de trai cel puțin la același nivel cu alte orașe din Transilvania.

Vă asigur, în final, de întreaga mea prețuire și sper că voi avea ocazia să vă întâlnesc și să vă strâng mâna atunci când voi reveni în capitala istorică a țării.

Cu prietenie,

Valeriu Zgonea

PS:  De fiecare dată mă amuză când se fac legături între mine și marele domnitor Mihai Viteazul. Mi-am asumat acea greșeală și de atunci privesc cu simpatie de fiecare dată când este invocată acea expresie, din dorința de a ridiculiza ceea ce spun. Știți, însă, la fel de bine ca și mine, că eroarea mea nu face niciun rău nimănui. Din păcate, gafele altora, aflați de prea mult timp la putere în Alba-Iulia, afectează viața a mii de alba-iulieni, care cu siguranță merită mai mult de la oamenii care îi reprezintă!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: Era cunoscută ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, sărbătorită la venerabila vârstă de 100 de ani: Era cunoscută ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă Ciortea Maria Christina, medic pediatru cu o carieră îndelungată la Ocna Mureș, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Era cunoscută ca doamna […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea