Drept la replică. Spitalul Municipal Aiud: Fotografia pacienţilor care fac curat ilustrează o terapie complementară a practicii psihiatrice moderne – ergoterapia

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia
Ca urmare a articolului publicat de ziarul Unirea online pe data de 26/08/2017 ţinem să precizăm următoarele: fotografia ilustrează una dintre terapiile complementare ale practicii psihiatrice moderne: ergoterapia, adică o terapie care utilizează activitatea în vederea readaptării persoanelor cu dizabilităţi fizice şi mintale.
Scopul ergoterapiei este de a le reda bolnavilor independenţa fie dându-le posibilitatea să se adapteze la deficitul lor, fie participând la ameliorarea stării lor. Indicaţiile ei sunt foarte largi: boli mintale, infirmităţi motorii (paralizii, sechele posttraumatice, miopatii, arsuri, boli cardiace etc.). Sigur că acest gen de activităţi nu se practică în pijama, dar în majoritatea cazurilor participanţii dispun de o ţinută potrivită (ex. trening).
Pacienţii participă VOLUNTAR la acest gen de activitate, în niciun caz obligat. Pe această bază, orice activitate (activităţi artizanale, activităţi de captare a atenţiei, de exprimare, scris, jocuri; reînvăţarea gesturilor vieţii zilnice; activităţi de tip profesional de toate tipurile etc.) sunt bune de folosit în măsura în care pot ajuta pacientul să le adapteze la posibilităţile sale.

Această mediere permite să se observe şi să se analizeze problemele pe care le pune boala în cauză, apoi să se propună

o soluţie cu contribuţia bolnavului şi a medicului curant. Mai mult, conform spuselor Dr. Daniel Burchiu, medic primar psihiatru, există pacienţi care revin după externare ca vizitatori pentru a participa la aceste activităţi şi a contribui la întreţinerea curţii prin donarea de flori sau alte plante ornamentale.
Dr. Bogdan A. Popa, Manager Spital Municipal Aiud

Salvează

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

hypocrate 27 august 2017 at 20:01

arzate-ar focu cu explicatiile tale de parvenit!

Popa aron 29 august 2017 at 16:35

Ai pus punctul pe I cu raspunsul tau, unul care nu a practicat niciodata medicina dar e manager de spital !!!!

Comentariile sunt oprite