Drept la replică: Primarul Aiudului a emis legal dispozițiile privind drepturile salariale

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Drept la replică al primarului municipiului Aiud, la articolul intitulat ”Primarii din Aiud și Sîncel au emis ilegal dispozițiile privind majorarea salariilor funcționarilor cu sporul de dispozitiv de 25%” .

Instanța de contencios a admis în parte dispozițiile emise de primarul municipiului Aiud și atacate de Prefectura Alba. Dacă ar fi fost ”emise ilegal”, cum în mod greșit și tendențios a fost prezentat în articolul amintit, aceste dispoziții ar fi fost anulate integral. Admiterea în parte a prevederilor dispozițiilor este posibilă doar în condițiile emiterii lor legale.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Că deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii nu este un secret pentru nimeni.

Decizia nr. 794/15.12.2016 a Curții Constituționale a stabilit că ”instituțiile și autoritățile publice urmează să aplice în mod direct prevederile constituționale ale art. 1, alin. (4),art. 16, art. 124 și art. 126 în privința stabilirii ”nivelului maxim pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație, vechime în funcție sau specialitate, după caz”. Acesta este temeiul pentru care în condiții de absolută legalitate, cu raport de specialitate și aviz de legalitate de la Secretarul Unității Administrativ Teritoriale au fost emise dispozițiile cu prevederi salariale, la Aiud.

Nu întâmplător, 61% din primarii județului Alba au emis astfel de dispoziții. Nu întâmplător, acolo unde aceste dispoziții nu au fost date, salariații care au inițiat acțiuni judecătorești au început să câștige în instanță, definitiv și irevocabil, sporul de dispozitiv.

Opinia publică trebuie să analizeze situația în complexitatea ei, cu atât mai mult cu cât vorbim despre drepturi salariale puse în acord cu o decizie a Curții Constituționale, aspect ignorat în totalitate în articolul menționat.

De adăugat că, legalitatea dispozițiilor emise de primarul din Aiud sau de oriunde din această țară este atributul secretarului primăriei, conform art. 117, alin. (1), lit. a) din Legea 215/2001.

Până la finalizarea conflictului juridic pe această temă cu o hotărâre definitivă și irevocabilă, asigur cetățenii municipiului Aiud că respectarea legalității este pentru mine singura opțiune posibilă.

Iulia Adriana Oana Badea

Primarul Municipiului Aiud

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

aiudean 8 decembrie 2017 at 11:09

Nu va e rusine sa va acordati tot felul de sporuri?
Spor de dispozitiv? Ce e ala? Ca sa stati in dispozitiv si sa dormiti?
Madam Badea cu banii astia, se putea face altceva. Sa se construiasca o gradinita, sa se renoveze o scoala, aparatura la spital, etc.
Daca nu stie ce sa faca cu ei, sa ne intrebe pe noi.
Sau sa plece acasa.

Comentariile sunt oprite