Drapelul României – Tricolorul. Obligaţii, respect, onoare şi mândrie
Astăzi, 26 iunie, este Ziua Drapelului Naţional. Legat de preocuparea cetăţenilor României faţă de Tricolor şi prevederile legale prinvind arborarea acestuia, am primit la redacţie un studiu realizat de ing. Aurel Voicu, de la Asociaţia „Pro Cugir”, pe care vi-l prezentăm mai jos.
„În perioada 1-7 iunie s-a realizat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir o documentare privind arborarea primului simbol ce identifică Statul Român (Art.12 din Constituţie) Studiul s-a realizat având în vedere numărul de arborări prevăzute la : Instituţii ale administraţiei publice – 15 , instituţii de larg interes public-17, unităţi de învăţământ – 21,partide politice -8 şi instituţii de cultură -2.
Mai întâi consemnăm principalele prevederi ale Legii 75/1994 – legea privind arborarea drapelului României şi HG 1157/2001.
Art.l – Drapelul României este tricolor: culorile sunt aşezate vertical în ordinea următoare începând de la lance: albastru,galben,roşu.
Art.2 – Drapelul României se arborează în mod permanent (fiind obligatorii pentru toate autorităţile şi instituţiile publice)
a. Pe edificiile şi sediile autoritărităţilor şi instituţiilor publice;
b. La sediul partidelor politice, sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură.
Art.4 – Drapelul României poate fi arborat de persoane fizice, la domiciliu sau reşedinţa lor, precum şi de persoane juridice, altele decâf cele prevăzute la Art.3, la sediul acestora.
Art.7 – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional.
Art.8 – în situaţia în care o dată cu drapelul României se arborează şi unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel:
a. Când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin drapelul
României se va aşeza în stânga, privind drapelele din faţă;
b. Când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul
drapelelor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este
par, drapelul României va fi aşezat în stânga drapelului care ocupă centrul,privind drapelele din
faţă;
c. Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale şi vor fi amplasate la
acelaşi nivel.
Din studiul realizat se constată următoarele aspecte (conform şi scrisorii M.A.I. -Direcţia Generală Juridică – Nr.158 053 din 22.05.2014):
Din totalul de 63 locuri unde arborarea este obligatorie, numai în 29 există drapel, iar din acestea numai 23 au arborat drapel – cu respectarea prevederilor legale (36%).
Abaterile de la starea normală – care aduc ofensă drapelului naţional – sunt următoarele:
a. Drapel sau drapele rupte, murdare, decolorate.
b. Dimensiuni, proporţii între lungime – lăţime – nerespectate.
c. Pe drapelul României s-au intercalat însemne.
d. Arborarea drapelelor altor state în lipsa tricolorului (Drapelul CE şi NATO sunt echivalentele
unui stat).
e. Ocuparea locului de onoare (în cazul arborării mai multor drapele, pe teritoriul
Statului Român) de alt drapel – aducând ofense Tricolorului.
în documentarea menţionată s-au constatat arborări ale drapelului Statului Român şi la agenţi economici (7) şi la persoane fizice (21) aspectele fiind similare.
Din 26 iunie 1848 Tricolorul constituie stindardul naţiunii române . Stă de strajă vaşnic şi credincio; Nu ne este permis să-i aducem ofense. Suntem datori, avem obligaţii faţă de el, să-l respectăm,suntem onoraţi că ne aflăm sub el şi mândrii să-l venerăm!”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile
În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile Aproape 1 din 5 români trăieşte în sărăcie, iar copiii şi tinerii sunt cei mai vulnerabili. În 2024, rata sărăciei a fost de 19%. Cei mai afectaţi rămân copiii şi tinerii: peste un sfert dintre cei sub 17 ani […]
PENSII 2025 | CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați”
PENSII 2025 | CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei: „Peste 1,7 milioane de pensionari vor fi afectați” Peste 1,7 milioane de pensionari din România vor fi afectați de decizia Guvernului de a impune plata CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, a precizat Ministrul Muncii, Florin Manole, joi, 3 iulie 2025. […]
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]