Rămâi conectat

Actualitate

Drapelul României – Tricolorul. Obligaţii, respect, onoare şi mândrie

Publicat

în

drapel2Astăzi, 26 iunie, este Ziua Drapelului Naţional. Legat de preocuparea cetăţenilor României faţă de Tricolor şi prevederile legale prinvind arborarea acestuia, am primit la redacţie un studiu realizat de ing. Aurel Voicu, de la Asociaţia „Pro Cugir”, pe care vi-l prezentăm mai jos.

„În perioada 1-7 iunie s-a realizat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir o documentare privind arborarea primului simbol ce identifică Statul Român (Art.12 din Constituţie) Studiul s-a realizat având în vedere numărul de arborări prevăzute la : Instituţii ale administraţiei publice – 15 , instituţii de larg interes public-17, unităţi de învăţământ – 21,partide politice -8 şi instituţii de cultură -2.
Mai întâi consemnăm principalele prevederi ale Legii 75/1994 – legea privind arborarea drapelului României şi HG 1157/2001.
Art.l – Drapelul României este tricolor: culorile sunt aşezate vertical în ordinea următoare începând de la lance: albastru,galben,roşu.
Art.2 – Drapelul României se arborează în mod permanent (fiind obligatorii pentru toate autorităţile şi instituţiile publice)
a.    Pe edificiile şi sediile autoritărităţilor şi instituţiilor publice;
b.    La sediul partidelor politice, sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură.
Art.4 – Drapelul României poate fi arborat de persoane fizice, la domiciliu sau reşedinţa lor, precum şi de persoane juridice, altele decâf cele prevăzute la Art.3, la sediul acestora.
Art.7 – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional.
Art.8 – în situaţia în care o dată cu drapelul României se arborează şi unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel:
a.    Când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin drapelul
României se va aşeza în stânga, privind drapelele din faţă;
b.    Când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul
drapelelor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este
par, drapelul României va fi aşezat în stânga drapelului care ocupă centrul,privind drapelele din
faţă;
c.    Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale şi vor fi amplasate la
acelaşi nivel.
Din studiul realizat se constată următoarele aspecte (conform şi scrisorii M.A.I. -Direcţia Generală Juridică – Nr.158 053 din 22.05.2014):
Din totalul de 63 locuri unde arborarea este obligatorie, numai în 29 există drapel, iar din acestea numai 23 au arborat drapel – cu respectarea prevederilor legale (36%).
Abaterile de la starea normală – care aduc ofensă drapelului naţional – sunt următoarele:
a.    Drapel sau drapele rupte, murdare, decolorate.
b.    Dimensiuni, proporţii între lungime – lăţime – nerespectate.
c.    Pe drapelul României s-au intercalat însemne.
d.    Arborarea drapelelor altor state în lipsa tricolorului (Drapelul CE şi NATO sunt echivalentele
unui stat).
e.    Ocuparea locului de onoare (în cazul arborării mai multor drapele, pe teritoriul
Statului Român) de alt drapel – aducând ofense Tricolorului.
în  documentarea menţionată s-au constatat arborări ale drapelului Statului Român şi la agenţi economici (7) şi la persoane fizice (21) aspectele fiind similare.
Din 26 iunie 1848 Tricolorul constituie stindardul naţiunii române . Stă de strajă vaşnic şi credincio; Nu ne este permis să-i aducem ofense. Suntem datori, avem obligaţii faţă de el, să-l respectăm,suntem onoraţi că ne aflăm sub el şi mândrii să-l venerăm!”

Publicitate

Actualitate

Peste 16.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 2.000 s-au imunizat cu prima doză

Publicat

în

Peste 16.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 2.000 s-au imunizat cu prima doză

În ultimele 24 de ore, 16.708 de români au fost vaccinați anti-Covid, potrivit datelor CNCAV, doar 2.315 dintre aceștia imunizându-se cu prima doză.

Citește și: 23 ianuarie 2022: Peste 14.000 cazuri de COVID, raportate în România – bilanț parțial

16.708 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Electrica Furnizare Discount

Dintre acestea, 2.315 au primit prima doză de vaccin, 1.300 rapelul și 13.093 cu doza booster.

Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 16.299.212 doze de vaccin. 8.047.103 de români s-au vaccinat cu prima doză, 7.944.672 au schema completă, iar 2.289.198 au făcut doza booster, potrivit Mediafax.

În ultimele 24 de ore au fost trei reacţii adverse la vaccinare, iar în total 134 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Citește mai mult

Actualitate

„Omicronul invizibil”: O sub-variantă mai transmisibilă, care înlocuiește deja varianta originală în unele țări din Europa

Publicat

în

„Omicronul invizibil”: O sub-variantă mai transmisibilă, care înlocuiește deja varianta originală în unele țări din Europa

În urmă cu câteva săptămâni o nouă sub-variantă Omicron a apărut și ridică semne de întrebare, fiind monitorizată cu mare atenție de către oamenii de știință. Noua sub-variantă a început să înlocuiască varianta originală în Danemarca.

Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa. Deşi „nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.

Electrica Furnizare Discount

În timp ce guvernele din Europa și-au exprimat intențiile de a reduce restricțiile legate de COVID-19, o sub-variantă a Omicron stârnește îngrijorare în rândul comunității științifice. BA.2, care este denumită și „Omicron invizibil”, pare să câștige teren în anumite părți ale lumii, inclusiv în Danemarca și Marea Britanie

„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a adăugat ministrul francez.

La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat „fraţi mai mici”, sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.

Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria „variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.

„Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante”, a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Sante Publique France.

„Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”, a precizat agenţia franceză.

În Danemarca, înlocuiește varianta Omicron originală

Până în acest moment, noua sub-variantă a fost detectată și în Franţa, „însă la niveluri foarte scăzute”.

În schimb, în Danemarca, ea a înlocuit progresiv BA.1, varianta Omicron „clasică”.

„Autorităţile daneze nu au o explicaţie pentru acest fenomen, dar îl monitorizează cu mare agenţie”, au transmis specialiştii de la Agence Publique France. La rândul lor, experţii din Franţa „urmăresc cu atenţie datele care sunt obţinute în Danemarca”.

La rândul său, Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKSHA) a anunţat vineri că a inclus noua sub-variantă Omicron în categoria „variantelor aflate în curs de investigare”, potrivit Reuters.

BA.2, care nu prezintă o mutaţie specifică, aşa cum s-a observat în cazul variantei Omicron şi care a permis diferenţierea de varianta Delta, este cercetată de oamenii de ştiinţă britanici, dar nu a fost desemnată „variantă îngrijorătoare”.

„Este în natura virusurilor să evolueze şi să dezvolte mutaţii, aşadar era de aşteptat că vom continua să vedem noi variante care apar”, a declarat Meera Chand, directoarea departamentului de incidenţă virusologică în cadrul UKHSA.

„Monitorizarea noastră continuă a genomului virusului (SARS-CoV-2, n.r.) ne permite să detectăm noile sub-variante şi să le analizăm pentru a vedea dacă ele sunt importante”, a adăugat aceeaşi expertă britanică, medic specialist în microbiologie.

Citește mai mult

Actualitate

Ați văzut-o? O minoră de 13 ani a PLECAT de la domiciliul său și nu s-a mai întors. Polițiștii din Ocna Mureș sunt în căutarea ei

Publicat

în

Ați văzut-o? O minoră de 13 ani a PLECAT de la domiciliul său și nu s-a mai întors. Polițiștii din Ocna Mureș sunt în căutarea ei

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 22 ianuarie 2022, în jurul orei 18.00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către o femeie din oraș, cu privire la faptul că fiica sa, CIURAR MARIA GABRIELA, de 13 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Electrica Furnizare Discount

Minora are următoarele semnalmente:
• 150 cm înălțime;
• 45 kg;
• corpolență atletică;
• Ochi căprui;
• Păr brunet;

La data plecării purta pantaloni de culoare neagră cu dungi albe, geacă neagră și încălțăminte sport, alb cu negru.

Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare