Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Dotarea și digitalizarea a 20 de unități de învățământ din Alba Iulia. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dotarea și digitalizarea a 20 de unități de învățământ din Alba Iulia. Proiectul, pe masa consilierilor locali

Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, în ședința din 30 august, se află un proiect de hotărâre pentru dotarea și digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar din Alba Iulia.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În prezent, MUNICIPIUL ALBA IULIA are în implementare un proiect pentru modernizarea infrastructurii educaţionale şi a dotării aferente, în vederea asigurării participării la un proces educaţional de calitate, modern şi incluziv, intitulat „Dotarea şi digitalizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Alba Iulia si a unităţilor conexe – EDU-DOTARE ALBA IULIA”, cod F-PNRR-Dotari-2023-5580, finanţat în cadrul apelului de proiecte PNRR/ Pilonul VI. Politici pentru noua generaţie\ Componenta C15: Educaţie.

În data de 26 iulie 2023 a fost semnat contractul de finanţare nr. 37 DOT / 2023, între Municipiul Alba Iulia şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării denumită în continuare (UEFISCDI), în numele şi pentru Ministerul Educaţiei, în calitate de agenţie de implementare a proiectelor privind investiţiile încredinţate în baza Acordului de implementare pentru apelul Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe.

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi/acţiuni specifice modernizării infrastructurii educaţionale şi a dotării aferente, în vederea asigurării participării la un proces educaţional de calitate, modern şi incluziv.

Investiţiile propuse prin proiectul de faţă se încadrează în cele 3 tipuri de investiţii vizate de apelul PNRR: Pilonul VI. Politici pentru noua generaţie\ Componenta C15: Educaţie, respectiv: digitalizarea mediilor de învăţare din învăţământul preuniversitar; infrastructură şcolară; dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din reţeaua învăţământului profesional şi tehnic.

De asemenea, investiţiile ce vor fi realizate prin proiectul de faţă se încadrează şi în cele 6 tipuri majore de investiţii integrate repartizate pe 4 linii de finanţare distincte vizate de apelul PNRR:

Investiţia 9:

Ţinta 482: laboratoare de informatică în 5 200 de şcoli – prin proiect se vor dota 8 laboratoare de informatică din unităţi de învăţământ primar, gimnazial, liceal, unităţi conexe si 6 laboratoare de informatică din unităţi de învăţământ de nivel preşcolar (grădiniţe)

Ţinta 483: echipamente informatice necesare procesului didactic în sălile de clasă – prin proiect se vor dota cu echipamente informatice 344 săli de clasă, 84 săli de grupă din unităţi de învăţământ preuniversitar, 17 săli pentru activităţi extraşcolare din unităţile conexe.

Investiţia 11:

Ţinta 491: 75 000 de săli de clasă dotate cu mobilier -prin proiect se vor dota cu mobilier şi materiale didactice 316 săli de clasă, 84 săli de grupă din unităţi de învăţământ preuniversitar, 17 săli pentru activităţi extraşcolare din unităţile conexe

Ţinta 492: 10 000 de laboratoare, cabinete, cabinete de asistenţă psihopedagogică -prin proiect se vor dota 11 laboratoare de ştiinţe din unităţi de învăţământ preuniversitar , 11 cabinete şcolare din unităţi de învăţământ preuniversitar, 3 cabinete din unităţi conexe, 18 cabinete de asistenţă psihopedagogică, 11 săli de sport.

Investiţia 13:

Ţinta 496: 909 şcoli IPT echipate cu laboratoare de informatică, cu excepţia celor cu profil agricol -prin proiect se vor dota 3 laboratoare de informatică din unităţi de învăţământ IPT. Investiţia 14:

Ţinta 497: 909 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic dotate cu laboratoare de practică funcţionale, cu excepţia celor cu profil agricol.-prin proiect se vor dota 4 ateliere de practica din unităţi de învăţământ IPT.

Pe lângă contribuţia la atingerea indicatorilor din Ghidul de finanţare, proiectul contribuie indirect şi la indicatorii naţionali şi europeni asociaţi abandonului şcolar şi părăsirii timpurii a şcolii, respectiv la impactul naţional vizibil la nivel macro.

Apreciem că investiţiile propuse vor avea un impact major imediat, vizibil, măsurabil, centrat pe calitatea educaţiei asupra beneficiarilor finali, unităţile de învăţământ/unităţile conexe dotate din municipiul Alba Iulia – grădiniţe, şcoli, licee-, respectiv cluburile Palatul copiilor din judeţul Alba:

– Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 16
– Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8
– Grădiniţa cu Program Prelungit „Scufiţa Roşie”.
– Colegiul „Horia, Cloşca şi Crişan”
– Grădiniţa cu Program Prelungit Step by Step nr. 12
– Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11
– Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian
– Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia
– Grădiniţa cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” Alba Iulia
– Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13
– Liceul Tehnologic „Dorin Pavel”
– Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”
– Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”
– Şcoala Gimnazială „Avram lancu”
– Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”
– Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”
– Colegiul Tehnic „Apulum”
– Liceul Cu Program Sportiv Alba iulia
– Liceul Tehnologic „Alexandru Domşa”
– Palatul Copiilor Alba Iulia.

Altfel spus, unităţile de învăţământ menţionate vor asigura un mediu de învăţare primitor, cu toate resursele necesare pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung.

Investiţiile realizate prin proiect vor contribui la: înfiinţarea de noi laboratoare şi cabinete în grădiniţe, şcoli, licee şi cluburile Palatului Copiilor; dotarea sălilor de grupă, clase cu mobilier şi materiale didactice în acord cu nevoile reale identificată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ; creşterea standardelor de funcţionare a unităţilor de învăţământ din Alba Iulia, respectiv a cluburilor Palatului Copiilor din Alba Iulia şi judeţul Alba; creşterea calităţii educaţiei oferite preşcolarilor şi şcolarilor în unităţile în care se fac investiţii prin proiectul de faţă.

Bugetul proiectului: valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum 21.093.044,80 lei, valoarea TVA eligibil aferentă este de 4.007.678,51 lei, iar valoarea sumelor neeligibile este de 349.273,16 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea