Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosarul penal al şefului Biroului Ordine şi Linişte Publică din cadrul Poliţiei Locale Alba Iulia se întoarce la Parchet

Publicat

în

Dosarul penal al şefului Biroului Ordine şi Linişte Publică din cadrul Poliţiei Locale Alba Iulia se întoarce la Parchet

Dosarul penal al şefului Biroului Ordine şi Linişte Publică din cadrul Poliţiei Locale Alba Iulia se întoarce la Parchet. Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv pe data de 21 octombrie 2021 acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între inculpat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Incidentul a avut loc în 25 iulie 2020, pe DJ 107L, pe raza localităţii Totoi. Ancheta a arătat că şoferul a condus autoturismul având o alcoolemie superioară valorii 0,80 grame la mie alcool pur în sânge, buletinul de analiză toxicologică indicând o alcoolemie de 2,27 grame la mie la prima probă, respectiv de 1,83 grame la mie la a doua probă.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale, bărbatul (M. C.) a arătat că s-a urcat la volanul autoturismului după ce a consumat băuturi alcoolice, fără aport alimentar, şi că într-o curbă a prins cu partea dreaptă o baltă, pierzând controlul volanului şi ieşind cu maşina în decor, răsturnându-se.

A completat că la faţa locului a oprit o ambulanţă şi întrucât a explicat echipajului că nu are nevoie de îngrijiri medicale, aceasta şi-a continuat drumul.

Ulterior incidentului, şeful din Poliţia Locală a părăsit autoturismul răsturnat, acesta susţinând că a plecat de la faţa locului cu intenţia de a-i solicita unui prieten care deţine un utilaj agricol să îl ajute să scoată maşina din şanţ.

Un echipaj de poliţie a ajuns la faţa locului, iar şoferul a fost identificat cu rapiditate. Datorită faptului că acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea sa cu aparatul etilotest marca Drager, care a indicat o valoare a alcoolemiei de 0.95 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliţistul a recunoscut faptele şi a reuşit să convingă Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Pedeapsa care ar urma să o primească este de 1 an şi 4 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani. Atât Judecătoria Alba Iulia, cât şi Curtea de Apel, au respins acordul încheiat cu Parchetul considerându-se că pedeapsa este prea blândă în raport cu fapta acestuia.

Circumstanţe agravante

”În mod întemeiat, prima instanţă a apreciat că soluţia cu privire la care s-a ajuns la acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii, evaluată în funcţie de valoarea ridicată a alcoolemiei, gradul de pericol social al faptei, dar şi urmarea acesteia, respectiv ieşirea autoturismului în afara carosabilului. De asemenea, apreciem că soluţia propusă prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procuror şi inculpat nu ajută la prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, la reeducarea infractorului şi, în mod implicit, la atingerea scopului preventiv şi educativ al pedepsei, ţinând seama de circumstanţele reale ale comiterii infracţiunii şi starea de pericol pentru participanţii la trafic”, se precizeazxă în hotărârea Curţii de Apel.

Instanţa a apreciat că toate circumstanţele factuale conferă faptei săvârşite şi recunoscute de acesta o gravitate sporită, ce trebuie să se reflecte în felul şi cuantumul, precum şi în forma de executare a pedepsei.

”Apreciem că, în mod corect, a reţinut prima instanţă că, raportat la conduita inculpatului ulterioară săvârşirii faptei, cu referire la părăsirea locului incidentului, în cauză nu este întrunită condiţia prevăzute de art. 83 alin. 1 lit. d Codul penal, lipsa antecedentelor penale şi conduita cooperantă a acestuia pe parcursul urmăririi penale neconstituind temeiuri suficiente pentru a considera că aplicarea pedepsei nu este necesară raportat la gradul de pericol social al faptei săvârşite.

În raport de modalitatea concretă de comitere a faptei, Curtea constată, în acord cu instanţa de fond, că sancţiunea stabilită este insuficientă pentru realizarea scopului preventiv – educativ al pedepsei, dar şi pentru a descuraja persoane aflate în situaţii similare că pot obţine o sancţionare uşoară pentru infracţiuni de pericol care pot genera consecinţe grave, ca urmare a neconformării potrivit normelor de conduită sociale referitoare la evitarea conducerii autoturismului pe fondul consumului de alcool”, se menţionează în hotărâre.

Anterior, atât Parchetul cât şi bărbatul au solicitat admiterea acordului de recunoaştere pentru că acesta ”a plecat de la locul incidentului cu intenţia de a-i solicita unui prieten, care deţine un utilaj agricol, să îl ajute să scoată autovehiculul din şanţ şi chiar dacă nu a fost cel care a sesizat organele de poliţie, a recunoscut săvârşirea faptei încă de la momentul depistării sale şi pe tot parcursul procesului penal nu a încercat să zădărnicească aflarea adevărului”.

sursa: adevarul.ro

Publicitate

Ştirea zilei

Autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis, litigiile au rămas: Ce dosare au pe rol CNAIR și Pizzarotti

Publicat

în

Autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis, litigiile au rămas: Ce dosare au pe rol CNAIR și Pizzarotti

Deși circulația pe autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis, mai există un litigiu pe rol între italieni de la Pizzarotti, antreprenorul lotului 1, și CNAIR.

La solicitarea jurnaliștilor ziarulunirea.ro, reprezentanții CNAIR au transmis că între companie și Pizzarotti există în prezent litigiul arbitral ce formează dosarul nr. 29/2020 aflat pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Dosarul are ca obiect pretenții în cuantum de 149.661.800,00 lei plus cheltuieli de judecată și se afla în faza administrării probatoriului.

Electrica Furnizare Discount

Reprezentanții CNAIR au mai transmis că din cauza eșecului antreprenorului de a respecta prevederile legale în ce privește durata de execuție, CNAIR a emis anul acesta o factură de penalități în valoare de 81.260.870,58 lei.

„Beneficiarul a considerat, având în vedere că începând cu data de 01.05.2018 (data de finalizare a lucrărilor, stabilită conform deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor), că este îndreptățit, în conformitate cu prevederile contractuale, să aplice Antreprenorului penalități de întârziere în conformitate cu Anexa la Ofertă, în valoare de 0,1% pe zi din Valoarea de Contract Acceptată, pentru fiecare zi de întârziere înregistrată între data de terminare contractuală a execuției lucrărilor și data specificată în Certificatul de Recepție la Terminarea Lucrărilor (care nu este emis nici în prezent).

Conform Anexei la Ofertă, „Penalitățile de întârziere” reprezintă 0.1% pe zi din Valoarea de Contract Acceptată, neputând depăși 150 de zile.

În acest context, de la data de 01.05.2021 până în present, au trecut mai mult de 150 de zile și drept urmare a aplicării mecanismului contractual, CNAIR a emis o factură de penalități în valoare de 81.260.870,58 lei”, se arată în răspunsul CNAIR.

Pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, a mai fost emisă o factură de penalități în valoare de 3.250.000,00 lei, pentru întârzierile în remiterea Programului de Execuție.

„În conformitate cu prevederile contractuale ce privesc Programul de Execuție, din Condițiile Speciale de Contract se precizează: “[…] Dacă Inginerul transmite o înștiințare Antreprenorului în care se menționează că programul nu corespunde (în mod necesar) prevederilor Contractului sau evoluției Lucrărilor și intențiilor declarate ale Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului un program actualizat în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze în termen de 7 zile.”

În acest sens, în data de 19.01.2017, Antreprenorul a transmis Programul de execuție revizuit. În data de 01.02.2017, Inginerul a transmis observațiile sale cu privire la Programul de execuție revizuit, Inginerul înștiințând Antreprenorul că Programul de execuție “nu corespunde (în mod necesar) prevederilor Contractului sau evoluției Lucrărilor și intențiilor declarate ale Antreprenorului….”, solicitându-i să transmită în termen de 7 zile un program de execuție actualizat în conformitate cu prevederile contractuale.

În data de 23.06.2017, Antreprenorul a transmis Programul de Execuție revizuit conform tuturor observatiilor. Astfel, au fost stabilite de către Inginer un număr de 65 de zile de întârziere, iar în Anexa la Formularul de Depunere a Ofertei este menționată o valoare de 50.000 lei/ zi a penalitățiilor pentru transmiterea cu întârziere a Programului de Execuție și drept urmare a aplicarii mecanismului contractual, CNAIR a emis o factură de penalități în valoare de 3.250.000,00 lei”, a mai transmis CNAIR.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Arafat anunță RELAXAREA restricțiilor de Sărbători: Sunt ELIMINATE interdicțiile de circulație și masca obligatorie pe stradă. La mall se poate intra și cu test negativ

Publicat

în

VIDEO| Arafat anunță RELAXAREA restricțiilor de Sărbători: Sunt ELIMINATE interdicțiile de circulație și masca obligatorie pe stradă. La mall se poate intra și cu test negativ

În cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, CNSU a propus marți, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea șl mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ. Propunerile CNSU trebuie aprobate în ședință de guvern.

Hotărârea nr. 112 a CNSU prin care se propune prelungirea stării de alertă conține următoare măsuri de relaxare:

– Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;

Electrica Furnizare Discount

– Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;

– Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

– Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

– Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Primii fulgi de zăpadă din acest sezon au început să cadă la Alba Iulia: Spiritul sărbătorilor de iarnă își face simțită prezența

Publicat

în

Primii fulgi de zăpadă din acest sezon au început să cadă la Alba Iulia: Spiritul sărbătorilor de iarnă își face simțită prezența

Primii fulgi de zăpadă din acest sezon au început să cadă, marți seara, la Alba Iulia, la câteva zile după ce am intrat în luna Sărbătorilor de Iarnă.

Dacă în zonele montane ale județului primele ninsori au căzut încă din octombrie, iar în alte zone din județ, la început de decembrie, primii fulgii timizi de zăpadă cad acum și la Alba Iulia, dând o alură de feerie.

Electrica Furnizare Discount

Reamintim că județul Alba se află sub incidența unui cod galben de vânt puternic și ninsori, valabil până miercuri seara la ora 18.00.

CITEȘTE ȘI: VREMEA de CRACIUN 2021 și Anul NOU 2022: Prognoza METEO pentru ultima lună a anului

Potrivit datelor venite de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), luna decembrie se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice, respectiv ninsoare, viscol şi ceaţă persistentă, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de noiembrie, conform caracterizării climatice a primei luni de iarnă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare