Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosarul de evaziune „mafia lemnului” din Alba: două arestari preventive şi alte opt persoane sub control judiciar

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urma percheziţiilor efectuate ieri, 3 decembrie a.c. de către poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din I.P.J. Alba sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în colaborare cu poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Neamț, Suceava, Maramureș şi Satu Mare şi cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba în 37 de locaţii pe raza județelor Alba, Neamț, Suceava, Maramureș şi Satu Mare, au fost identificate  14  din cele 15 persoane bănuite de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, pe numele cărora erau emise mandate de aducere, informează IPJ Alba.

„Poliţiştii au identificat şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, documente şi 7 echipamente IT.

Cele 14 persoane vizate au fost conduse sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba unde au fost audiate iar faţă de 12 dintre acestea poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În cursul zilei de azi, 4 decembrie a.c., cele 12 persoane reţinute au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru continuarea cercetărilor şi dispunerea de măsuri legale.

Pentru două dintre ele procurorii au dispus cercetarea în stare de libertate, iar  faţă de 8 dintre aceste persoane, cercetate sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală a luat măsura controlului judiciar.

În cazul lui Petru Cernat (44 de ani) (FOTO), administratorul firmei “Trans Monica” SRL din localitatea Laz, din comuna Săsciori, judeţul Alba  şi A.C. de 47 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, cercetaţi pentru evaziune fiscală, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă şi i-au prezentat instanţei de judecată care a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, se mai arată în comunicatul remis presdei de IPJ Alba.

Potrivit comunicatului remis presei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba,  “la data de 04 decembrie 2014, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un număr de 11 inculpaţi.

Faţă de inculpaţii BOANDĂ OVIDIU PETRICĂ, ŢABREA SILVIU, RADU MARIANA, DUVLEA LIVIU ILIE, FĂŢAN VASILE, SPIESCU VASILE SORIN, CRĂCĂOANU CONSTANTIN CIPRIAN şi MIHAI FLORIN s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar, fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Faţă de inculpaţii CERNAT PETRU şi APOPEI CLAUDIA, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, s-a propus instanţei de judecată, arestarea preventivă, propunerea fiind admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe o perioadă de 30 zile.

Ca stare de fapt s-a reţinut că inculpatul CERNAT PETRU, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, a înregistrat cheltuieli fictive cu achiziţii de material lemnos de la un număr de 8 societăţi (inactive, care nu recunosc relaţia comercială, respectiv au un comportament de tip fantomă), printre furnizorii de facturi fiind şi societăţile coordonate de inculpata APOPEI CLAUDIA, care nu funcţionau la sediile sociale declarate. Totodată, s-a reţinut şi fapta de evaziune fiscală prin ascunderea sursei impozabile şi sustragerea în acest mod de la plata unui impozit pe venit cu reţinere la sursă.

Prejudiciul total cauzat se cifrează la valoarea de 766.342 lei.

 

In cauză cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi cu suportul tehnic şi operativ al S.R.I. Alba şi S.I.P.I. Alba.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaţilor.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propuneri unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea