Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Dosarul cu șină, interzis prin lege din 4 iulie: Funcționarii publici care îl solicită vor putea fi cercetați disciplinar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul cu șină, interzis prin lege din 4 iulie: Funcționarii publici care îl solicită vor putea fi cercetați disciplinar

Decizia pe care o așteptau milioane de români. Începând cu data de 4 iulie, acest lucru va fi complet interzis. Ce trebuie să știe toată lumea.

Este vorba despre faptul că instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară dosare de la cetățeni, și nici taxe de dosar. Fie că este vorba de instituții locale sau centrale, aceeași regulă se aplică.

De asemenea, nici persoanele juridice cu statut de utilitate publică nu vor mai avea voie să ceară dosare, fie ele cu șină sau fără.

Legea va intra oficial în vigoare de pe 4 iulie 2023. Aceasta spune simplu că dosarul cu șină este deja istorie.

”Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică:

nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”, se arată în textul legii respective.

Ce modificări mai aduce legea

Legea mai spune că aceste prevederi se mai aplică și în cazul în care o persoană vrea să ocupe o funcție publică și trebuie să participe la un concurs.

Mai mult, funcționarii publici care solicită oamenilor să aducă un dosar cu șină vor putea fi cercetați disciplinar.

Alte reguli ce mai intră în vigoare tot de pe 4 iulie sunt cele referitoare la copii. Instituțiile publice vor fi obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate. Aceasta trebuie să fie transmită de cetățeni la o adresă de email special creată cu acest scop.

Totodată, tot de pe 4 iulie nu mai este nevoie de copii legalizate după documente. Insituțiile trebuie să accepte copia legalizată în locul actului original.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea