Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Dosarul ”adeverinţelor false” de la Jandarmeria Alba: Pedepse definitive cu suspendare pentru fostul comandant Herța Onac și alți patru angajați ai instituției

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea Militară de Apel București a pronunţat joi, 10 mai 2018, sentința definitivă în dosarul de corupţie de la Jandarmeria Alba în care au fost judecaţi 37 de foşti şi actuali angajaţi ai acestei instituţii. În final, justiția a decis condamnarea la închisoare cu suspendare a cinci inculpați, restul fiind achitați pentru toate infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată de structura specializată a DNA în investigarea faptelor de corupție săvârșite de militari.

Astfel, fostul comandant al Inspectoratului de Jandarmi Alba, Herța Onac, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani pentru fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, omisiunea sesizării organelor judiciare.

Ofițerul Rusu Liviu Valentin a primit și el 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 5 ani pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals în declaraţii, uz de fals și șantaj. În cazul acestuia, a rămas obligativitatea achitării daunelor materiale şi morale victimei infracțiunii de șantaj. Ceilalți trei inculpați condamnați, M. Nicolae, D. Traian și M. Virgil, au primit fiecare câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru asociere cu privire la săvârșirea de infracțiuni.

În cazul tuturor celor cinci, Curtea Militară de Apel a decis achitarea pentru acuzațiile de abuz în serviciu, instigare la această infracțiune și înșelăciune pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Restul de 32 de inculpați au primit, de asemenea, soluții de achitare pentru toate infracțiunile, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală, fie pentru că a intervenit prescripția penală. Aceștia au scăpat și de obligativitatea plății unei amenzi administrative de 1.000 de lei dispusă de instanța de fond. În plus, magistrații instanței din București au lăsat nesoluționata latură civilă cu privire la toți inculpații, menținând, însă, sechestrele impuse de DNA, în cazul a trei dintre cei condamnați. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2013.

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2006, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba s-a constituit o asociere de tip infracţional cu scopul de a elibera, pentru anumite cadre militare adeverinţe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obţinute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverinţe să le depună la bănci pentru a obţine împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal. Membrii asocierii şi-au eliberat şi lor înşişi adeverinţe false, ce au fost utilizate, în acelaşi scop, de a obţine credite bancare. În total, au fost eliberate un număr de 101 astfel de adeverințe.

În cazul căpitanului Rusu Liviu – Valentin, procurorii au mai reținut faptul că în cursul anului 2006-2007, a pretins şi primit diferite sume de bani de la o persoană, ameninţând-o că, în situaţia în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromiţătoare care i-ar putea afecta imaginea şi viaţa de familie. De asemenea, s-a mai precizat că, prin ameninţare, acesta a constrâns-o pe aceeaşi persoană să întocmească un înscris din care rezulta că îi datora inculpatului suma de 45.000 de lei, fapt care nu era adevărat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea