Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dosar cu prejudiciu de milioane de lei, în Alba, „anulat” de hotărârile CCR privind prescripția penală: Cum funcționa circuitul cu „firme fantomă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosar cu prejudiciu de milioane de lei, în Alba, „anulat” de hotărârile CCR privind prescripția penală: Cum funcționa circuitul cu „firme fantomă”

Ca urmare a aplicării hotărârilor Curții Constituționale din 2018 și 2022 privind prescripția răspunderii penale, un alt dosar penal „pică” la Tribunalul Alba. Trei inculpați judecați într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani au scăpat de răspunderea penală, după ce instanța a constatat că faptele acestora s-au prescris.

Dosarul a fost trimis în instanță în 2017, iar prima hotărâre a fost pronunțată pe data de 22 august 2022. Inițial, au fost deferiți instanței patru inculpați, dar unul dintre aceștia a decedat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au stabilit un prejudiciu de 1.76 milioane de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, respectiv 5.56 milioane de lei în cazul acuzaţiei de spălare a banilor.

Sediul societății implicate în derularea infracțiunilor a fost în comuna Poșaga. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2010, doi dintre inculpați în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Alba, au înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi.

Circuit cu „firme fantomă”

Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziţii de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip „firmă fantomă”. Atât achiziţiile, cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituţiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.

„În calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri, şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli, investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor şi TVA-ului colectat, iar în acest mod s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat. Distinct s-a mai reţinut că în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii, au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii (…), banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaţiuni de restituire împrumut”, au precizat reprezentanţii Parchetului.

Vor plăti doar 1,76 milioane de lei

Instanța a respins confiscarea de la cei trei inculpați a sumei de 5,56 milioane de lei, dar i-a obligat pe aceștia să plătească în solidar suma de 1,76 milioane de lei, plus accesorii ce vor fi calculate în condiţiile Codului de procedură fiscală.

„Instanţa urmează a pronunța o soluție de încetare a procesului penal în condițiile în care există o cauză de înlăturare a răspunderii penale și anume prescripția răspunderii penale a celor trei inculpaţi”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba.

Cu alte cuvinte, cei trei au săvârșit infracțiunile, dar nu pot fi pedepsiți decât pe latura civilă. Cei trei mai sunt judecați într-un alt dosar, tot la Tribunal și tot pentru infracțiunea de evaziune fiscală.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea