Rămâi conectat

Politică Administrație

Dorin Pocol: Consiliul Local, un nou ORIZONT

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

25 de ani de activitate în Alba Iulia – Mecanica, Garant, Astral, Romidia, Orizont. Prima dată în politică pe lista PP-DD pentru Consiliul Local. 3000-5000 locuri de muncă în noul parc industrial. Transparenţă totală pentru aleşii locali. Cetatea Alba Carolina – prosperitate pentru POPOR-ul albaiulian. Plan de dezvoltare a oraşului pe 20 de ani.
– Dorin, ne cunoaştem din 1992. Eşti un tip hotărât, dintr-o bucată.
– Sunt clujean get-beget, cu origini maramureşene. În 1987 am absolvit Institutul Politehnic Cluj şi am fost repartizat la Mecanica Alba Iulia. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când sunt în Alba Iulia.
– „Te-ai măritat” în Alba Iulia, ca şi mine!
– Da, aici mi-am întemeiat familia şi mi-am construit cariera profesională. Titiana, soţia mea, este inginer şi lucrează de la repartiţie la Apulum – fabrica de porţelan – iar Andrei, fiul nostru este elev la Colegiul HCC.
– Care sunt reperele carierei tale în Alba Iulia? Ce te defineşte? Cum îl cunoaşte lumea pe Dorin Pocol?
– Am lucrat la Mecanica câţiva ani, ca inginer. După 1990 am fost lider de sindicat la această întreprindere, care pe vremea aceea număra câteva mii bune de angajaţi.
– Şi apoi ai ales mediul privat.
– La începutul anilor ’90 am devenit managerul casei de schimb valutar Garant , un „pionier” al acelor timpuri pe piaţa financiară.
– Ai gestionat sume foarte mari. Te-ai călit. Ai învăţat ce înseamnă să calculezi riscul… şi piaţa dură.
– Da, a fost prima mea experienţă privată din carieră. Mi-am dat seama că pot să fac lucrurile să funcţioneze. Şi încă foarte bine.
– Un nou reper, o nouă provocare Astral TV. Oameni mulţi în subordine, servicii oferite multor persoane.
– Am condus Astral TV o bună perioadă de timp, în momentul expansiunii acestei puternice reţele de televiziune prin cablu. Am arătat ce pot ca manager şi am avut o contribuţie importantă la succesul Astral pe plan local. Serviciile oferite atunci de noi au intrat în casele majorităţii albaiulienilor.
– Şi apoi a venit momentul să fii propriul tău stăpân. Ai fost un „pionier” şi al afacerilor imobiliare.
– Aşa este. M-am alăturat unui alt partener, în Romidia, o afacere pe care am dezvoltat-o atât cât ne-a permis piaţa. Specificul acestei activităţi mi-a purtat paşii prin toate zonele oraşului, de la centru până la periferie.
– Cum a apărut marele proiect ORIZONT?
– Împreună cu partenerii mei am considerat că este o nouă şansă pentru dezvoltarea urbanistică a acestui oraş, trasarea unui nou cartier. Am luat-o practic de la zero, începând cu achiziţionarea terenului – 45-50 ha, trasarea străzilor, apoi spaţii verzi, canalizare, linie electrică, staţie de epurare, asfaltarea drumului de acces, toate acestea fiind făcute pe cheltuiala noastră. Practic, la final, ORIZONT va însemna o casă nouă pentru 900 de familii. Aici am văzut pe viu ce înseamnă să colaborezi cu administraţia locală, care te poate ajuta sau te poate obstrucţiona.
– Un proiect foarte mare, cel mai mare din Alba Iulia în domeniul imobiliar!
– Aşa este. Am cunoscut şi boom-ul pieţei şi declinul ei. Dar asta m-a călit şi contactul cu administraţia locală mi-a conturat hotărârea de a păşi în arenă…
– În arenă politică?
– Exact. Mi-am dat seama că lucrurile se pot schimba şi trebuie să le schimbăm. Cineva trebuie să ţină şi cu cetăţenii, cineva trebuie să ţină cu POPORUL!
– Eşti cea mai cunoscută persoană de pe lista PP-DD la alegerile pentru Consiliul Local…De ce PP-DD?
– Îţi răspund şi ţie aşa cum am răspuns tuturor celor care m-au întrebat asta: Consider că această formaţiune politică tânără îmi dă posibilitatea să mă exprim liber, neîncorsetat în aşa-zisa disciplină de partid. În plus mi-au făcut oferta de a fi prezent pe lista lor, ceea ce este o onoare pentru mine. Si apoi PP-DD nu are legătură cu FSN sau cu vechiul regim
– Te-ai gândit bine ce faci? Ştii că pentru unii politicieni din Alba este o „erezie” să ai altă părere decât părerea lor?
– Consider că la anii mei nu mă mai sperii aşa uşor. Şi în plus ei au arătat ce pot în 22 de ani, acum vrem şi noi să arătăm că se poate face şi o altfel de politică. Să continuăm lucrurile bune şi să schimbăm acolo unde scârţie.
– Ce te deranjează cel mai mult acum în administraţia locală?
– Mă supără INDIFERENŢĂ faţă de cetăţeanul obişnuit, lipsa de TRANSPARENŢĂ, BLAZAREA funcţionarilor. Suport foarte greu lipsa programelor de dezvoltare, urbanismul HAOTIC şi faptul că TINERII pleacă pe capete din oraş din lipsa unei perspective.
– Tu eşti un tip tranşant, dinamic. Nu eşti obişnuit cu ” rotitul vorbelor” practicat de politicienii clasici!
– Da, aşa e. Pornim de la ceea ce s-a făcut, nu putem nega lucrurile bune făcute de administraţia locală…
– Administraţia locală are un mandat din partea cetăţenilor pentru a conduce oraşul în numele lor. Primarul şi Consiliul Local nu fac nimic din fondurile lor proprii ci din banii noştri, ai tuturor cetăţenilor.
– Realizările pe care şi le atribuie unii politicieni sunt de fapt realizările noastre, ale POPORULUI ALBAIULIAN. Şi toţi trebuie să beneficiem de ele, nu numai unii dintre noi.
– Să începem cu CETATEA.
– Să vorbim despre cheltuirea fondurilor europene, guvernamentale şi locale pentru proiectul numit generic CETATEA VAUBAN ALBA CAROLINA.
– Administraţia locală a venit cu idea. Şi a scris nişte proiecte bune.
– Problema cea mare acum este să facem în aşa fel încât Cetatea Alba Carolina să producă bani pentru oraş. Acum se cheltuie bani şi se vor cheltui din ce în ce mai mulţi bani pentru întreţinerea acestui obiectiv istoric şi turistic.
– Cetatea este un ACTIV ECONOMIC important. Care sunt ideile tale pentru a valorifica acest activ în folosul POPORULUI?
– Voi propune din partea consilierilor PP-DD un plan practic de măsuri pentru ca cetatea să aducă profit. În termen de 60 de zile de la investirea mea ca şi consilier local voi prezenta acest plan cetăţenilor într-o conferinţă de presă.
– Pe ce linii directoare vei merge?
– Evenimente culturale în fiecare săptămână, divertisment, marketing, promovare. În acest domeniu vom primi un sprijin important din partea dl. Comşa, preşedinte PP-DD Alba, care este expert în probleme de comunicare şi are conexiuni foarte bune la nivel naţional şi internaţional. Voi propune vizite de prezentare punctuală a obiectivului turistic Alba Carolina unor parteneri turistici importanţi şi evenimente regulate la care turiştii din ţară şi din lume să vină şi să CHELTUIE BANI în Alba Iulia. Acum, cei care vin se plimbă şi pleacă.
– E o miză importantă CETATEA. Administraţia locală a secretizat contractele referitoare la administrarea cetăţii iar cei care au câştigat în instanţă DESECRETIZAREA lor NU LE-AU PUBLICAT!
– Voi propune, imediat ce voi fi ales, publicarea pe site-ul primăriei a tuturor contractelor administraţiei locale!
– Aşadar TRANSPARENŢA totală …
– Voi propune consilierilor locali adoptarea unei hotărâri prin care primăria şi consiliul local să afişeze pe site-ul primăriei toate hotărârile, contractele, cheltuielile, deplasările s.a.m.d. Orice albaiulian să poată fi informat print-un singur clic cu privire la activitatea administraţiei. În această privinţă sunt un mare admirator al modelului nordic de transparenţă. În Suedia, spre exemplu, poţi merge la primărie sau la sediul guvernului şi vezi toate cheltuielile făcute de un primar sau de un ministru într-o călătorie… cât a costat avionul, camera de hotel, diurna , etc.
– Să revenim la Cetate. Arată bine.
– Cetatea în momentul de faţă este mult în faţa celorlalte părţi din oraş. Voi propune în Consiliul Local un plan de dezvoltare urbanistică şi economică pentru o perioadă de 20 de ani în aşa fel încât Alba Iulia, în ansamblul ei, să fie dezvoltată , să arate modern, să aducă PROSPERITATE locuitorilor ei. Planul respectiv va fi eleborat în termen de 6 luni de la intrarea noastră în Consiliul Local şi voi propune un REFERENDUM pentru aprobarea sa de către cetăţeni.
– Un proiect ambiţios.
– Va conţine viziunea armonizată a tuturor celor reprezentaţi în Consiliul Local după ce va fi completat cu sugestiile concetăţenilor noştri referitoare la dezvoltarea oraşului în următorii ani. Se va ştii în ce zonă se va dezvolta oraşul, cum anume se va face, care sunt priorităţile, totul foarte transparent.
– Mulţi politicieni locali vorbesc despre locuri de muncă… Statisticile arată că suntem codaşi la acest capitol.
– Voi propune Consiliului Local identificarea unei suprafeţe de teren importante pentru crearea unui parc industrial. Parcul va avea o importantă componentă IT şi după modelul TETAROM din Cluj şi a celui din Turda în acest parc se pot crea 3000-5000 de noi locuri de muncă de către investitori.
– Parcul industrial are legătură şi cu Universitatea 1 Decembrie?
– Sigur că da. Prin înfiinţarea acestui parc tinerii absolvenţi vor fi tentaţi să rămână la Alba Iulia iar Universitatea va deveni mai atractivă. Vom propune un parteneriat privilegiat cu Universitatea pentru că este foarte important pentru oraş ca Universitatea să atragă studenţi.
– Apulum, Bălgrad, Alba Iulia. Simbolistic vorbind, ce înseamnă Alba Iulia pentru tine?
– Alba Iulia este un simbol, un brand istoric, emoţional şi cultural în acelaşi timp. Pe ruinele castrului roman s-a construit cetatea medievală, apoi cetatea Alba Carolina şi Alba Iulia de azi. Este locul celor două uniri din 1600 şi 1918. Şi eu, prin adopţie, m-am format în acest oraş şi SUNT MÂNDRU CĂ SUNT ALBAIULIAN. Voi depune toate eforturile pentru ca, din Consiliul Local să promovez şi să întăresc percepţia oamenilor despre Alba Iulia ca fiind „CEALALTĂ CAPITALĂ”.
– Dorin unde te pot găsi pe liste oamenii care vor dori să te voteze?
– Le mulţumesc tuturor celor care au încredere în mine şi îi rog să pună ştampila „VOTAT” pe Dorin Iustin Pocol – lista de consilieri locali ai PP-DD la alegerile pentru Consiliul Local Alba Iulia, lista care se află pe poziţia 9, pe buletinele de vot.
– Succes Dorin şi să te ţii de cuvânt!
– Mulţumesc. Dumnezeu să ne ajute! (T.A.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea