Ziarul Unirea

Doi candidaţi cu probleme de integritate, acceptați de justiția din Alba în alegerile locale: Contestaţiile, respinse definitiv

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Contestaţiile formulate în legătură cu admiterea a doi candidaţi cu probleme de integritate, Dănuţ Bîrzan la Lupşa şi Traian Ursaleş la Meteş au fost respinse, definitiv, de către Tribunalul Alba, luni, 17 august 2020.

Tribunalul a admis, în ambele situaţii, apelurile reclamaţilor faţă de hotărârile anterioare ale Judecătoriei Cîmpeni, respectiv Judecătoriei Alba Iulia, dar, în rejudecare, a respins acţiunile şi a menţinut deciziile birourilor electorale de circumscripţie.

ELIT

Ambii sunt candidaţi PSD şi au decizii definitive în justiţie privind constatarea stării de conflict de interese (Dănuţ Bârzan) şi incompatibilitate (Traian Ursaleş). Pentru candidatul de la Lupşa, contestaţia a fost formulată de viceprimarul Radu Penciu, care candidează pentru funcţia de primar din partea Alianţei USR-PLUS, în timp ce la Meteş acţiunea a fost înaintată de organizaţia PNL.

”Admite excepţia invocată de procuror a nulităţii absolute a sentinţei civile nr. 1563/2020 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia. Admite apelul declarant de reclamantul Partidul Naţional Liberal – Alba împotriva Sentinţei civile nr. 1563/2020 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 4858/176/2020. Anulează sentinţa civilă atacată şi procedând la judecarea în fond a cauzei: Respinge contestaţia formulată de Partidul Naţional Liberal – Alba în contradictoriu cu intimatul Ursaleş Traian Nicolae. Menţine Hotărârea nr. 6/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală nr. 46 Meteş”, se precizează în minuta Tribunalului Alba, în dosarul privind candidatura de la Primăria Meteş.

Motivările hotărârilor nu au fost finalizate, dar cel mai probabil instanţa a luiat în considerare faptul că celor doi nu li s-a interzis prin deciziile definitive dreptul de a alege şi de a fi ales ci doar acela de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

Primarul în funcţie din comuna Lupşa, Dănuţ Bîrzan (PSD) a pierdut, definitiv, în 17 septembrie 2018, procesul prin care a contestat raportul ANI prin care a fost identificat în conflict de interese. De asemenea, Traian Ursaleş a pierdut în febraurie 2019 procesul prin care a constatat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate.

În aceste condiţii, ambii candidaţi PSD vor fi prezenţi pe buletine şi vor putea fi votaţi de alegătorii din cele două comune. Situaţia juridică a acestora nu este, însă, definitivă având în vedere că vor putea fi depuse contestaţii la momentul validării mandatelor acestora. La Lupşa, Bârzan are prima şansă să obţină funcţia de primar, în timp ce la Meteş, Ursaleş poate spera cel mult la un post de consilier local.

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419