Ştirea zilei
DOCUMENT| Lista completă a noilor măsuri de RELAXARE în România. Ce reguli vor intra în vigoare din 9 decembrie
DOCUMENT| Lista completă a noilor măsuri de RELAXARE în România. Ce reguli vor intra în vigoare din 9 decembrie
În cursul seri de marți, 7 decembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie, însă cu o serie de relaxări. Una dintre modificările importante este eliminarea carantinei de noapte pentru persoanele nevaccinate anti-COVID.
Noile măsuri adoptate de CNSU, care ar urma să fie aprobate miercuri de guvern – hotărârea integrală a CNSU:
1.Se propune menținerea coordonării operaționale a serviciilor publice de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, iar coordonarea poliției locale de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție.
2.Se propune menținerea asigurării continuității activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, precum și obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajaților cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.
3.Se propune menținerea obligației furnizorilor de servicii sociale de tip rezidențial de a-și organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent la nivel local și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente.
4.Se propune menținerea obligației desfășurării, în regim permanent, a activității tuturor centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, precum și a Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și a centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
5.Se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție astfel încât să acopere gura și nasul, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloace de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
6.Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
7.Se propune menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat.
8.Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.
9.Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise și desfășurarea acestora în condițiile punctelor 9-23.
10. Se propune menținerea posibilității desfășurării activităților de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății.
11. Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
12. Se propune ca activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în spații închise sau deschise, să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.
13. Se propune ca, în condițiile pct. 12, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
14. Se propune ca, în condițiile pct. 12, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și cu purtarea măștii de protecție. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
15. Se propune ca, prin excepție de la prevederile pct. 13 și pct. 14, în perioada 31.12.2021-01.01.2022, evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an, să poată fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic.
16. Se propune ca, organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
17. Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
18. Se propune ca, în condițiile pct. 17, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase să fie permisă numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin al ministrului sănătății cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte.
19. Se propune menținerea interdicției desfășurării activităților recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV2 nu mai vechi de 48 de ore, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.
20. Se propune menținerea organizării și desfășurării activităților specifice instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice, în aer liber, sub supravegherea unui medic epidemiolog.
21. Se propune menținerea organizării și desfășurării activităților specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare acreditate în România, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă și să fie respectate regulile de protecție sanitară.
22. Se propune menținerea măsurii referitoare la organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu purtarea măștii de protecție. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
23. Se propune menținerea permisiunii de desfășurare a activităților de prevenire și combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane.
24. Se propune menținerea interzicerii intrării pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia.
25. Se propune menținerea competenței Comitetului Național pentru Situații de Urgență de a adopta măsuri de suspendare a zborurilor efectuate de operatorii economici din aviație spre și dinspre țările cu risc epidemiologic ridicat, care au fost stabilite prin hotărâre a Comitetul Național pentru Situații de Urgență la propunerea Institutul Național de Sănătate Publică.
26. Se propune exceptarea de la măsurile adoptate în temeiul prevederile pct. 25 a următoarelor categorii de zboruri:
a) efectuate cu aeronave de stat;
b) de transport marfă și/sau corespondență;
c) umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență;
d) pentru căutare-salvare sau de intervenție în situații de urgență, la solicitarea unei autorități publice din România;
e) având drept scop transportul echipelor de intervenție tehnică, la solicitarea operatorilor economici stabiliți în România;
f) aterizări tehnice necomerciale;
g) de poziționare a aeronavelor, fără încărcătură comercială tip ferry;
h) tehnice în scopul efectuării unor lucrări la aeronave;
i) efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri sau pentru repatrierea unor cetățeni străini, din România către alte state, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române și al autorității competente din statul de destinație;
j) efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), din alte state către România pentru repatrierea cetățenilor români, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române, în baza acordului Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe;
k) efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor din sectorul transporturilor prevăzuți în anexa nr. 3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Verzi („Green Lanes“) în temeiul Orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C(2020) 1897, din 23.03.2020, din România către alte state și din alte state către România, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române și al autorității competente din statul de destinație.
27. Se propune menținerea interdicției efectuării transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități.
28. Se propune menținerea închiderii temporare, totale sau parțiale, a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:
28.1 la frontiera româno-ungară: Carei, județul Satu Mare.
28.2 la frontiera româno-bulgară:
a)Lipnița, județul Constanța;
b)Dobromir, județul Constanța.
29. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
30. Se propune ca măsurile prevăzute la pct. 29 să se aplice și operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
31. Se propune ca în situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 28 și 29 este restricționată sau închisă, să fie permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
32. Se propune ca prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei, antreprenorialului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Se propune consumarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
33. Se propune ca activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Se propune ca măsura să nu se aplice persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din centrele și parcurile comerciale.
34. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispuși în interiorul sau în afara parcurilor și centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Se propune ca măsura să nu se aplice unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și benzinăriilor.
35. Se propune ca accesul în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp să fie permis tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinări, testării sau trecerii prin boală cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și afișarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.
36. Se propune ca activitatea de cazare în structurile de primire turistice să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV2 nu mai vechi de 48 de ore.
37. Se propune menținerea interzicerii activității în baruri, cluburi și discoteci.
38. Se propune ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, să își organizeze şi să desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-22,00.
39. Se propune ca în perioada 24.12.2021-25.12.2021 respectiv 31.12.2021-01.01.2022, activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, precum și la terase, să fie permisă fără restricții de program și cu participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului doar a persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
40. Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 38, în intervalul orar 22.00-05.00 operatorii economici să poată activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
41. Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 38, în intervalul orar 22.00-05.00 unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri să își poată desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
42. Se propune ca transportul aerian să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune, echipamentelor, mijloacelor de transport și aeronavelor, procedurile și protocoalele din interiorul aeroporturilor și aeronavelor, regulilor de conduită pentru personalul operatorilor aeroportuari, aerieni și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului aerian, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
43. Se propune ca transportul feroviar să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune din gări, halte, stații sau puncte de oprire, a echipamentelor și garniturilor de tren, procedurile și protocoalele din interiorul gărilor, haltelor, stațiilor sau punctelor de oprire, dar și în interiorul vagoanelor și garniturilor de tren, gradul și modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului feroviar, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
44. Se propune ca transportul rutier să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția mijloacelor de transport persoane, procedurile și protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul și modul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului rutier, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
45. Se propune ca transportul naval să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția navelor de transport persoane, procedurile și protocoalele din interiorul navelor de transport persoane, gradul și modul de ocupare al navelor de transport persoane, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului naval, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
46. Se propune ca transportul intern și internațional de mărfuri și persoane să se desfășoare în continuare, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
47. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
48. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV2 nu mai vechi de 48 de ore.
49. Se propune ca activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de sport/fitness să se desfășoare în condițiile ordinului comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.
50. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
51. Se propune ca activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri să fie permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
52. Se propune ca desfășurarea activității operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise să fie permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 5,00-22,00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
53. Se propune menținerea obligației operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul ministrului sănătății.
54. Se propune menținerea obligației operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului economiei, antreprenorialului şi turismului și al ministrului sănătății.
55. Se propune menținerea obligației pentru instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
56. Se propune menținerea obligației ca activitatea la nivelul cabinetelor stomatologice și unităților sanitare non-COVID, să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul ministrului sănătății.
57. Se propune menținerea obligației ca activitatea în creșe, să se desfășoare numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății.
58. Se propune ca activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school să se desfășoare cu respectarea măsurilor de prevenire și limitarea a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
59. Se propune permiterea în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ a activităților didactice și a altor activități specifice precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății.
60. Se propune ca la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților să fie instituită măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile. Pentru elevii/studenții care nu au posibilitatea deplasării la domiciliu sau o altă locație se propune să se asigure, de către unitatea de învățământ responsabilă, cazarea în condiții de carantină, precum și măsurile necesare pentru sprijinirea asigurării necesităților de bază.
61. Se propune ca activitatea piețelor agroalimentare, inclusiv a piețelor volante, să se desfășoare în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.
62. Se propune ca activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, să fie permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
63. Se propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.
64. Se propune ca organizarea activității la locul de muncă, să fie realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare al angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și de numărul de angajați aflați în intervalul de 180 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariații care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie.
65. Se propune ca accesul persoanelor, cu excepția angajaților, participanților în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativjurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public să fie permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
66. Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 65 să fie permis accesul avocaților pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
67. Se propune ca măsurile prevăzute la pct. 65 să fie aplicate și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri cu birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.
68. Se propune ca instituțiile publice și operatorii economici să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea accesului la serviciile publice oferite, în situații urgente (de exemplu: eliberare certificat de deces, certificat de naștere și altele asemenea) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV2.
69. Se propune ca accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 să fie permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unitățile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară.
70. Prin incidența cumulată la 14 zile se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reședința în localitatea de referință, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16,00. Cifra comunicată de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, prin structurile teritoriale județene, este utilizată ca referință pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate și se transmite și Serviciului de Telecomunicații Speciale.
71. Se propune ca realizarea constatării încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor la 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre să se realizeze în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
72. Se propune ca direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului Bucureşti să calculeze zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenţă, incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile, astfel cum este calculată potrivit dispozițiilor pct. 70 şi să prezinte comitetului județean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.
73. Se propune ca zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale să prezinte automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei de la pct. 70.
74. Se propune ca atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 să se realizeze prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, dovada să fie făcută prin intermediul unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
75. Se propune menținerea obligației pentru organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit prezentei de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea «Verificare reguli interne» din aplicația mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat sau documentele pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
76. Se propune exceptarea persoanelor, de la măsurile prevăzute în prezenta hotărâre, care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Ştirea zilei
SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: A doua probă începe ASTĂZI. Modele de subiecte și bareme
SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: A doua probă începe ASTĂZI. Modele de subiecte și bareme
Simularea la Evaluare Națională 2023 continuă marți cu proba la matematică.
Pentru simularea Evaluării Naționale 2023 elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti rezolvând modele de subiecte la matematică din testele de antrenament de anii trecuți.
CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română pentru elevii de clasa a VIII-a, din anii precedenți
Cum sunt elaborate subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023
Subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023 sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.
Pentru simularea de la Evaluarea Națională 2023, subiectele la română sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.
Citește și: Modele de SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română și matematică
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
Calendar simulare Evaluare Națională 2023
Simularea Evalării naționale 2023 începe luni, 20 martie, cu proba de limba română, continuă marți, 21 martie, cu matematica, și se finalizează pe 29 martie când vor fi publicate rezultatele obținute de elev.
20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor
Ştirea zilei
Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor
Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor
Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari 2023
Indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.
Citește și: Pensii 2023: Câți bani vor primi cei care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.143.571 în februarie 2023, cu 2.296 persoane mai puţine comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 1.029.101 erau pensionari din sistemul public, iar 114.470 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 424 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (488 lei), Cluj (470 lei) şi Vrancea (469).
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.268 şi în judeţele Suceava (41.838 pensionari), Dolj (37.581) şi Iaşi (36.848).
Citește și: PENSII 2023 – Inechități în legea pensiilor: Cum ajung doi pensionari cu aceleași condiții de muncă și aceeași vechime la diferențe de pensie chiar și de 1.700 de lei
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (436 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (378 lei).
Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.861 persoane), urmat de Botoşani (7.482) şi Dolj (7.407).
CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Ştirea zilei
Peste 16 MILIOANE de lei pentru modernizarea a 16 străzi din comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP
Peste 16 MILIOANE de lei pentru modernizarea a 16 străzi din comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP
Primăria comunei Lupșa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice două licitații pentru lucrări de construcții de drumuri, pentru proiectele „Lucrări modernizare străzi în comuna Lupșa, județul Alba”, în valoare de 7.929.330,10 de lei, fără TVA și „Lucrări de modernizare străzi în satele Lunca și Lupșa din comuna Lupșa, județul Alba”, în valoare de 8.592.948,74 de lei, fără TVA.
Modernizarea străzilor din comuna Lupșa
Străzile care fac obiectul acestei documentaţii D.A.L.I., fac parte din intravilanul şi extravilanul satelor Muşca, Lazuri, Piţiga şi Văi din comuna Lupşa, şi sunt străzi de categoria tehnică IV cu o bandă de circulaţie. Străzile vizate spre modernizare sunt str. Bisericii, str. Galbena, str. Lazuri 1, str. Lazuri 2, str. Măşcăteasa, str. Piţiga, str. Văii, str. Ramificaţie strada Galbenă.
Strada Bisericii se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Nord până la intersecţia cu strada Măşcăteasa care, la rândul său, se desprinde tot din drumul comunal DC 98; lungimea de stradă situată pentru strada Bisericii este de 249,20 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,80 şi 4,80 m;
Strada Galbenă se desprinde din strada Măşcăteasa, la poziţia kilometrică km 0+198 dreapta, continuându-şi traseul spre Nord-Vest până la strada Piţiga, pe care o intersectează în dreptul poziţiei kilometrice km 0+650 dreapta; lungimea de stradă studiată pentru strada Galbenă este de 527,03 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,10 şi 3,20 m;
Strada Lazuri 1 se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Sud-Vest până la intersecţia cu strada Lazuri 2; lungimea de strada studiată pentru strada Lazuri 1 este de 638,39 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,30 şi 3,70 m;
Strada Lazuri 2 îşi are originea în dreptul poziţiei kilometrice km 0+133 stânga al străzii Bisericii, continuându-şi traseul pe direcţia Sud şi Sud-Vest, pânâ la capătul străzii Lazuri 1; lungimea de stradă studiată pentru strada Lazuri 2 este de 1369,92 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,40 şi 3,90 m;
Strada Măşcăteasa se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Est şi apoi spre Sud, până la intersecţia cu strada Bisericii; lungimea de stradă situată pentru strada Măşcăteasa este de 473,83 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,00 şi 2,90 m;
Strada Piţiga îşi are originea la poziţia kilometrică km 0+064 dreapta al străzii Lazuri 2, continuându-şi traseul spre nord-vest, până la limita extravilanului; lungimea de stradă studiată pentru strada Piţiga este de 1348,71 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,20 şi 3,50 m;
Strada Văii se desprinde din drumul comunal DC 98 şi îşi continuă traseul spre sud-est, până la podeţul existent peste vale la poziţia kilometrică km 0+620,88; lungimea de stradă studiată este de 620,88 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,00 şi 2,80 m;
Strada Ramificaţie strada Galbenă se desprinde din strada Galbenă la poziţia kilometrică km 0+170 dreapta; lungimea de stradă studiată este de 167,16 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,30 şi 3,10 m.
Aceste străzi au o lungime totală de 5395,11 m.
Structura rutieră
În vederea amenajării părţii carosabile s-a adoptat următorul tip de structură rutieră:
Structură rutieră suplă pe zonele cu pământ de fundare de tip P4 (strada Bisericii, strada Galbenă, strada Lazuri 1, strada Lazuri 2, strada Măşcăteasa, strada. Piţiga, strada Ramificaţie str. Galbenă}:
– 6 cm strat de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16;
– 20 cm strat de bază din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 7 cm strat de formă din nisip, cu rol de separaţie si anticontaminant;
– Teren de fundare tipul P4.
Structură rutieră suplă pe zonele cu pământ de fundare de tip P2 (strada Văii):
– 6 cm strat de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16;
– 20 cm strat de bază din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 20 cm strat de formă din material gran ular existent;
– Teren de fundare tipul P2.
Modernizarea străzilor din satele Lunca și Lupșa
Străzile care fac obiectul prezentului studiu se află situate în comuna Lupşa, după cum urmează:
• Strada Coriolan Sabău: această stradă începe din drumul naţional 75 (km 93+512 DN 75-stânga) şi se sfârşeşte la km 0+084 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 138m;
• Strada Valea Caselor: această stradă începe din drumul national 75 (km 93+653 al DN 75-stânga) şi se defăşoară spre nordul comunei; lungimea de stradă studiată este de 1215m;
• Strada Cotranii: această stradă începe din drumul national 75 (km 94+068 al DN 75-stânga) şi se sfârşeşte la km 0+155 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 242m;
• Strada Şcolii: această stradă începe din drumul naţional 75 (km 94+468 al DN 75-stânga) şi se desfăşoară spre nord-est şi se sfârşeşte tot în drumul naţional 75 (km 94+646 al DN 75-stânga); lungimea de stradă studiată este de 448m;
• Strada Bisi: această stradă începe de la km 0+099.5 al stăzii Şcolii, se desfăşoară spre sud-vest şi se sfârşeşte la km 0+246 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 468m;
• Ramificaţie Şcolii 1: această stradă începe de la km 0+150 al străzii Şcolii, se desfăşoară spre nord-vest; lungimea de stradă studiată este de 70m;
• Ramificaţie Şcolii 2: această stradă începe de la km 0+010 al străzii Luncă, se desfăşoară spre nord-est şi se înfundă tot în dreptul unei proprietăţi; lungimea de stradă studiată este de 174m;
• Strada Luncă: această stradă începe de la km 0+370 al străzii Şcolii, se desfăşoară spre nord-est şi se sfârşeşte tot în drumul naţional (km 95+650 al DN 75 stânga); lungimea de stradă studiată este de 1194m;
Aceste străzi au o lungime totală de 3950.00 m.
Principalele lucrări proiectate sunt:
- Lucrări de drum:
- Structură rutieră;
- Lucrări pentru asigurarea scurgerii şi evacuării apelor de suprafaţă;
- Amenajare intersecţii cu drumurile laterale;
- Lucrări de sprijiniri;
- Lucrări pentru siguranţa circulaţiei;
Obiectivul are următoarele caracteristici principale:
- Număr benzi de circulaţie: una sau două benzi după caz;
- Lungime străzi asfaltate: 3950,00 m;
- Lăţime parte carosabilă afaltată: 2.30-4.00 m;
- Panta transversală pe partea carosabilă: 2,50 % (panta unică), -2,50 % (panta inversă);
- Lucrări de sprijinire cu ziduri de sprijin si fundaţii adâncite de parapet din beton armat;
-
Curier Județeanacum 24 de ore
VIDEO| Prima școală privată din Municipiul Alba Iulia, gata să-și primească învățăceii, de la creșă și grădiniță până la final de ciclu primar
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Alba Iulia, promovată de celebrul vlogger Mircea Bravo: Videoclipul care laudă proiectele finanțate cu fonduri europene va fi filmat în această vară
-
Sportacum 21 de ore
Ovidiu Maier revine la… CSM Unirea Alba Iulia, într-o funcție administrativă! Lovitură de imagine pentru „alb-negri”
-
Actualitateacum 17 ore
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
-
Ştirea zileiacum 18 ore
CUTREMUR în România, RESIMȚIT și în județul Alba. Ce magnituride a avut seismul
-
Curier Județeanacum 23 de ore
VIDEO| Fanfară urbană la Alba Iulia născută din pasiunea unui profesor de muzică: Cum a reușit să obțină fondurile necesare