Distribuția de gaze naturale în comuna Daia Română, mai aproape de concretizare. Primăria solicită acord din partea APM Alba

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Distribuția de gaze naturale în comuna Daia Română, mai aproape de concretizare. Primăria solicită acord din partea APM Alba

Agentia pentru Protectia Mediului Alba anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare distribuție de gaze naturale în comuna Daia Română, județul Alba”.

Cea mai apropiată rețea de gaze naturale este conducta de înaltă presiune, Band – Gănești – Botorca – Bacia (Vest III) situate la limita administrativ teritorială a localității, la circa 5.35km.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În prezent, în comuna Daia Română se utilizează următoarele tipuri de combustibil:
pentru prepararea hranei – gaze lichefiate (butelii) la mașinile de gătit tip aragaz și lemne de foc la sobele cu plite;
pentru încălzire și preparare apă caldă – combustibili solizi (lemn în special la sobe sau centrale pe lemne sau peleți).

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Prin realizarea investiției privind înființarea distribuției de gaze naturale se vor înlocui combustibilii folosiți în prezent cu gaze naturale, ceea ce va conduce la:
– îmbunătățirea calității vieții prin ridicarea nivelului de confort atât al localnicilor, cât și în cadrul obiectivelor social culturale, industrial, de comerț și de turism;
– creșterea atractivității zonei pentru potențialii investitori cu implicaiii în revigorarea și dezvoltarea activtatii economice;
– crearea unor oportunități ocupaționale pe plan local;
– dinamizarea și dezvoltarea activităților sociale (școala, grădinițe, cămine cultural, săli de spectacole, de târguri și expoziții)
– reducerea gradului de sărăcie, prin consecințele economice a celor arătate mai sus;
– reducerea cheltuielilor privind asigurarea combustibilor necesari (folosiți în prezent);
– protecția fondului forestier din zonă și din țară prin diminuarea tăierilor pentru lemne de foc;
– reducerea emisiilor toxice rezultate din arderea combustibilor fosili utilizați în prezent.

Înființarea distribuțtiei de gaze naturale va duce la dezvoltarea zonei prin creșterea investițiilor în zonă, prin creșterea gradului de confort al populației, prin eliminarea poluării rezultate din arderea combustibililor convenționali (reducerea numărului de sobe pe lemne sau a altor aparate pentru încălzit și preparare hrană și apă cală), prin reducerea tăierilor de păduri – masă lemnoasă folosită la încălzire, iar natura impactului construirii unei rețele de distribuție gaze naturale în această zonă va fi unul pozitiv și pe termen lung.

Rețeaua de gaze naturale va fi amplasata pe domeniul public al comunei, conducta urmând a fi amplasata în afara carosabilului la o distanță de 1-1,50 metri de limitele de proprietate cu respectarea normelor tehnice impuse de NTPEE – 2018 referitoare la proiectarea si exploatarea rețelelor de gaze naturale.

Lungimea traseului va fi de aproximativ 45000 m (45,0 km) si dimensionarea acestuia va fi făcut după obținerea tuturor avizelor si a soluției de alimentare.

Specificul proiectului este distribuția gazelor naturale prin conducte în regim de presiune medie și redusă presiune către consumatorii casnici și cei non-casnici în comuna DAIA ROMANA.

Rețeaua de gaze naturale va fi montată în subteran, iar pentru acest lucru se vor practica șanțuri amplasate în lungul drumurilor principale și a străzilor, pe domeniul public, cu respectarea distanțelor impuse de normativul NTPEE -2018 între conductele de gaze, drumurile de acces și celelalte rețele existente în zonă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419