Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dispută în justiție, cu miză de peste 1 milion de lei, între Primăria Avram Iancu și firma care deține parcul eolian de pe vârful Curcubăta Mare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Societatea contestă valoarea impozitului calculat de primărie, care se apără susținând că suma este rezultatul măsurilor stabilite de Camera de Conturi

O dispută financiară cu miză de peste 1 milion de lei se derulează în prezent pe rolul instanțelor din Alba, între Primăria comunei Avram Iancu și firma Energo Proiect SRL Cluj-Napoca, proprietarul parcului eolian amplasat în masivul Curcubăta Mare. Administrația locală a calculat că societatea comercială trebuie să plătească la bugetul local suma de 1.092.570 de lei, reprezentând contravaloarea impozitului pe anul 2018 și restanțe din anii anteriori.

Reprezentanții firmei private au contestat actul administrativ de impunere susținând că a fost instituită o obligație de plată a impozitelor locale pe clădiri de cinci ori mai mare decât cea stabilită inițial pentru anul 2017, fără ca în decizia contestată să fie evidențiate motivele acestei impozitări excedentare.

”Impozitul a fost stabilit prin raportare la întreaga valoare a mijloacelor fixe (echipamentelor eoliene), aproximativ 70.000.000 de lei, respectiv 16 milioane de euro, fiind impozitate inclusiv echipamentele și utilajele din interiorul turbinei. Or, aceste componente ale mijlocului fix nu se încadrează în noțiunea de construcție, astfel cum aceasta este definită în art. 453 alin 1 lit . b NCF, respectiv construcție având ca elemente structurale de bază pereții și acoperișul. De altfel, turbinele eoliene sunt în mod expres încadrate, ca tot unitar, în categoria echipamentelor tehnice. Reprezentanții Primăriei Avram Iancu nu au făcut niciun minim demers pentru a delimita valoarea „clădirilor” (astfel cum le definește Codul Fiscal) de cea a utilajelor și echipamentelor, calculând un impozit exorbitant, la întreaga valoare a echipamentelor”, se afirmă în acțiunea inițiată de firma privată prin care a solicitat suspendarea executării actului administrativ până la judecarea pe fond a cauzei.

De cealaltă parte, reprezentanții primăriei au precizat că decizia de impunere, din data de 10 mai 2018, respectă dispozițiile și măsurile stabilite de către Camera de Conturi Alba, emisă în urma acțiunii de verificare privind Auditul financiar al contului de execuție bugetară pentru anul 2016 și anii anteriori la UATC Avram Iancu.

”Conform deciziei menționate organele de control din cadrul Camerei de Conturi Alba au constatat abateri de la legalitate și regularitate privind diminuarea nejustificat a veniturilor pârâtei cu suma de 471.667 de lei prin nestabilirea, neînregistrarea și neurmărirea spre încasare în totalitate a impozitului pe clădiri datorat pe anul 2017 de Energo Proiect SRL pentru clădirile din parcul eolian aflat pe raza administrativ- teritorială a comunei Avram Iancu”, au precizat reprezentanții administrației locale.

Procesul a fost judecat la Curtea de Apel, care a decis să admită, în 9 august 2018, acțiunea firmei private și să suspende executarea actului de impunere. Hotărârea este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. Instanța a constatat că printr-o decizie anterioară a Curții de Apel București au fost anulate două decizii ale unor structuri din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, instanța reținând că turnul de susținere al turbinei nu are nici acoperiș și nici încăperi delimitate prin pereți și prin urmare nu se încadrează în noțiunea de clădire în sens fiscal.

”Împrejurarea că dispozițiile legale în baza cărora s-a calculat impozitul pe clădiri și s-a emis decizia a cărei suspendare se solicită au fost anulate printr-o hotărâre judecătorească, chiar nedefinitivă, este suficientă pentru a crea o îndoială asupra legalității acesteia. Această concluzie se impune și prin prisma faptului că în ipoteza rămânerii definitive a hotărârii mai sus menționate, aceasta va produce efecte în privința actului administrativ individual emis în temeiul actului normativ anulat care, la data publicării hotărârii judecătorești de anulare, este contestat în fața instanțelor judecătorești. Ca atare, aparența este în favoarea reclamantei, astfel încât, în speță, este îndeplinită condiția cazului bine justificat”, se susține în motivarea decziei de la Curtea de Apel Alba Iulia.

În aceste condiții, valoarea finală a impozitului datorat de firma privată către bugetul local va fi stabilită tot în justiție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea