„Dispuneţi eliminarea falselor simboluri din România!”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    „Nu ne aşteptam la un asemenea cadou. Nici prin visele cele mai plăcute, zice profesorul Ioan Izvoreanu, fiu al Bedeleului. Să fim puşi în faţa unui alt gest împlinit cu aroganţă şi meticulozitate, cu ofrand şi dispreţ”. Să mi se arate în toată „splendoarea ei” ca Nero însângerat naştere şi moarte, tradiţii şi limbă, teritoriu şi rugăciune, stema Ungariei montată („renovată”) pe clădirea Liceului „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, de fapt repetiţe a ceea ce s-a întâmplat şi cu liceul din Gheorghieni. Ce vrea să însemne acest gest? Simplu: a desconsidera o Ţară, a-i desconsidera şi călca în picioare legile, tradiţia, virtuţile, configuraţia de eternitate bine definită pe planeta Pământ, a dezrădăcina esenţa, nuanţele spiritului românesc, persiflându-i-se miezul fierbinte al Numelui şi Prenumelui; o simbolistică, da, cu orice preţ a vasalităţii unor simboluri faţă de altele, „autonomia” de netăgăduit a unei experienţe triste, nocive într-un interval istoric, îngâmfarea, „dreptul de veto” al maghiarimii, al cuibului de viespi care este o parte a udemeriştilor ţinuţi cu gura pe bucatele sfinte ale românităţii prin legi deconectate de realităţile ţării, de dragul unor voturi ce menţin naufragiul imoral al puterii, una dintre crasele slăbiciuni ale guvernanţilor dispuşi să treacă mereu cu vederea atacurile directe la structura istoriei şi teritorialităţii.
S-a întâmplat ceva cu putregaiul moral al lui Barna, ucigătorul de portrete, anarhistul, delapidatorul de virtuţi sacre româneşti, dintre care efigia sfântă Avram Iancu? Nu! Nimic! E liber să mai facă! Aceşti revanşardişti uită că şi toleranţa are limitele sale, că răbdarea a umplut paharul, că prioritară e vocea românilor. L-am privit în ochii scunzi pe viceprimarul Antal de la Miercurea Ciuc. Era atât de nevinovat, de rupt de realitate, de-ţi venea să-l pui în ramă, dar care ascundea jocul de-a şoarecele şi pisica, o batjocură letală, afirmând că „stema Ungariei a fost renovată după 100 de ani, recondiţionată, şi că nu vedem niciun impediment în această chestiune, în montarea ei. Adică, traducându-l: caravana trece, câinii latră! Ei bine, Attila, dacă n-ai învăţat la şcoală, îţi amintim noi că există un cântec mereu fierbinte, „Treceţi batalioane române Carpaţii”, că încă nu s-a uscat steagul românesc pus pe creştetul Budapestei, că limba română este limba marilor comori strămoşeşti, nu-i o limbă străină, ci face parte din hrana noastră comună, cea de toate zilele, că trebuie să aduceţi la cunoştinţa forurilor superioare această montare, efectul ei imoral, dispreţuitor, de corb flămând, că aţi făcut ce-aţi vrut, ce v-a tăiat capul în ţara noastră comună; ca şi când statul român e la picioarele voastre cu limba, istoria, tradiţiile geografice şi naşterile sfinte! E prea mult! Nici măcar averea legitimă a lui Gojdu nu s-a retrocedat! Ce-ar fi ca mâine să ne trezim că la Budapesta s-a montat stema unui alt stat? Ce-ar fi să înţelegeţi că acest mâine nu mai poate fi „poimâine”, că nu se poate continua cu alte localităţi româneşti: Covasna, Tg. Mureş, Satu Mare, Oradea cum probabil speraţi! Opriţi-vă! Domnule Boc, „ridicaţi-vă din genunchi! cum vă cred ei, şi arătaţi că sunteţi fiu al Transilvaniei, pecetă guvernamentală pentru toţi românii, indiferent de etnie! Iubirea de ţară, apărarea ei, sunt mai presus de orice respiraţie,a unor voturi. Fiţi receptorul ţării până nu-i prea târziu. Dispuneţi eliminarea falselor simboluri în România.

Ion LOPĂDEANU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

Un român 9 ianuarie 2012 at 20:56

Mai încet, Ioane, că-ţi creşte tensiunea! Dacă ar fi după noi, cei mulţi, n-ar mişca ungurii în front, dar te prefaci că încă n-ai aflat de pupincurism, deşi îl practici şi tu de când ai învăţat să scrii şi să citeşti! Ai tu pană bună, dar îi pupi în cur pe cei de la putere, iar ăştia îi pupă în cur pe unguri! Aşa că mai bine ai tăcea!

Costel* 9 ianuarie 2012 at 21:17

Pupati-l undeva pe domnul Basescu toti cei ce ati votat pe acest manelist in 2009. Cultura Romaniei a fost data de acest Presedinte manelist unui medic veterinar ungur care probabil ne va pune sa vorbim ungureste cand ducem vaca la taur. Ati votat omul perfect si acum suntem slugii ungurilor in tara noastra. Nu o sa mi dureze mult si daca nu ne trezim la realitate aici nu o sa mai scie nici domnul Ciul. Treziti-va romani odata ca o sa ne manance gaia !!!

Sandu 10 ianuarie 2012 at 1:36

Ione draga, stema aia ii aclo de cand s-o facut caldirea. Renoveaza-ti si tu cotetul si pune cate steme vrei, ca Attila nu t-a spune nimica.

Sandu 10 ianuarie 2012 at 1:44

Ione draga, stema aia ii aclo de cand s-o facut caldirea. Renoveaza-ti si tu cotetul si pune cate steme vrei, ca Attila nu t-a spune nimica. N-o bine?

fotograful amator 10 ianuarie 2012 at 8:59

noi ne legam de ungurii-cetateni romani (mai mult sau mai putin intemeiat) ne inflamam pe un subiect sau altul dar majoritatea tace cind este vorba de romanii-cetateni romani care isi batjocoresc tara din inaltimea functiilor lor de conducere.

Sint ungurii-cetateni romani mai rai si mai de hulit decit romanii-cetateni romani care fura tara in fiecare zi,ora, minut, care injosesc poporul in cele mai dramatice forme, care ne vind tara pentru a-si aduna averi pentru ei si pentru partidul lor?

Daca ii hulim pe unii, de ce sa tacem la ceilalti? Oare este acceptabil sa fim umiliti si furati de „romanii nostri”? Este la moda sa injuri ungurii dar sa bagi capul in nisip ca strutul atunci cind te fura si te batjocoreste un roman?

roman 10 ianuarie 2012 at 9:40

In ce tara s-a mai pomenit ca minoritatea sa faca asa ceva? Numa la noi in tara tiganilor si a hotilor .Romanii neam de handicapati sunt prea blegi si nu reactioneaza la nimic parca ar fi de mamamliga.Ma intreb ce ar fi facut ungurii daca romanii in ungaria ar face la fel??????Va spun eu: moarte de om!Treziti-va mortaciunilor!

dolfi 10 ianuarie 2012 at 9:43

romanii sunt „crestini” „primitori” adepti de „capul plecat sabia nu-l taie”, „merge si asa” precum si „bine-i s-asa mai rau”.
Ce te astepti la mai mult!? Uita-te ce fac sindicalistii la greve: spun poezii, canta, danseaza dansu’ pinguinului.
Tu-i crezi in stare de mai mult. Nici revolutia n-au facut-o romanii de rand.

Corect 10 ianuarie 2012 at 13:10

„In ce tara s-a mai pomenit ca minoritatea sa faca asa ceva?” In tara lui Base si a portocaliilor, care accepta orce compromis cu ungurii, doar ca sa ramana la guvernare. Asta am votat, asta avem! Este buna ideea lui COSTEL, dar sa-l pupe undeva numai cei care l-au votat…

ionica 10 ianuarie 2012 at 10:25

Dece min.inv. nu verifica manualele scolare si continutul lectiilor din procesul de inv. din aceste scoli din secuime?Acum pina cind se mai poate face ceva!

Costel* 10 ianuarie 2012 at 14:30

Pentru ca si Mr Funeriu si Dna Oana Badea sunt slugi Basiste si nu misca in front. Mamaaaaaaaaa ce pas de defilare baga dumnelor cand sunt in preajama MultPreafericitConducatorului Basescu.

Comentariile sunt oprite