Rămâi conectat

Actualitate

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba NU s-a prezentat la examenul scris pentru funcție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Actualul director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba nu s-a prezentat la examenul scris, organizat în data de 6 mai, pentru funcția sa. A fost, de asemenea, unicul candidat.

Doar 5 dintre cei 33 de candidați pentru posturile de directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate au trecut de examenul scris desfășurat pe 6 mai, potrivit anunțului oficial al instituției. Posturile reprezintă o miză financiară uriașă, dat fiind că CNSAS are în acest an cel mai mare buget din istorie – aproape 45 de miliarde de lei.

Singurii candidați care au trecut examenul scris și se pregătesc de proba interviului sunt din Maramureș, Iași, Tulcea, Cluj și Bistrița – Năsăud, ei având note peste 7. Alți 9 candidați au avut note cuprinse între 5 și 7 – insuficiente pentru promovare, iar 19 au luat note sub 5.

De remarcat interesul extrem de scăzut pentru examen – primul organizat după ani întregi în care casele județene au fost conduse de șefi interimari, susținuți de partidele de guvernământ. Astfel, doar 54 de candidaţi au fost admişi la proba scrisă în urma selecţiei dosarelor depuse, iar dintre aceștia s-au mai prezentat la examenul scris doar 33 – adică mai puțin de unul pe județ.

G4Media.ro a scris că în trei județe (Dolj, Olt, Timiș) procedura a fost anulată deoarece nu a fost depus nici un dosar.

În 24 de județe (Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București) candidează și directorii în funcție.

În 15 județe, aceștia sunt candidaţi unici (Alba, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București).

Concursul este primul din istoria Casei Naționale în care numele candidaților au fost secretizate, aceștia invocând GDPR.

”Mulţi candidaţi au solicitat ca numele şi rezultatul obţinut de ei la concurs să nu se publice, prin raportare la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor).

Șefii Caselor de Sănătate au o putere financiară uriașă, gestionând deseori cele mai mari bugete dintr-un județ. Spre exemplu, în 2019, Casa Județeană de Sănătate Iași a avut un buget de 2,5 miliarde lei, în timp ce municipiul Iași, unul dintre cele mai mari din țară, de-abia a depășit 970 de milioane de lei.

Pe baza unor negocieri cu directori de spitale, patroni de firme din domeniu și medici, directorii generali împart sumele necesare pentru derularea activităților medicale din județul lor, în decurs de un an.

Bugetul pe acest an Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 44,8 miliarde de lei, fiind una dintre instituțiile publice cu cel mai mare buget din țară. De remarcat creșterea exponențială a bugetului CNAS în ultimul deceniu: de la 17,8 miliarde de lei în 2011, la 24,9 miliarde de lei în 2016 și 44,7 miliarde de lei în 2020, potrivit unui document al instituției.

Concursul a fost lansat de noul președinte al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), numit în funcție în ianuarie. Cercetător în economia sănătăţii la Imperial College London, Adrian Gheorghe a făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu și în primul mandat al acestuia la şefia Ministerului Sănătăţii, în Guvernul Cioloș, potrivit Libertatea.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea