Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Din septembrie, mai mulți pensionari vor beneficia de medicamente compensate cu 90%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform unui proiect de act normativ adoptat marți de Guvern, din septembrie, persoanele cu pensii de până la 1.139 de lei vor putea solicita compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, indiferent dacă mai au sau nu și alte venituri. Acum, această compensare aproape integrală a prețului la medicamente se face doar pentru pensiile de până în 990 de lei.

După cum prevede Proiectul de hotărâre a Guvernului privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari, și persoanele ce primesc pensii de până la 1.139 de lei vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%. Pentru a se aplica, proiectul are nevoie să fie publicat în Monitorul Oficial.

În esență, este vorba de o creștere cu 15% a plafonului pensiei până la care pensionarii pot beneficia de compensarea aproape integrală a medicamentelor. Astfel, din septembrie, și persoanele cu pensii de până la 1.139 de lei vor putea solicita compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, indiferent dacă mai au sau nu și alte venituri.

Majorarea acestui plafon de pensie este propusă în contextul în care, potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.100 la 1.265 de lei. De fapt, punctul de pensie se va majora, de la început de septembrie, tot cu 15%.

„Această creștere a plafonului de la 990 lei la 1139 lei/lună inclusiv, are în vedere creșterea cu 15% a valorii punctului de pensie, începând cu data de 1 septembrie 2019, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Atenție! Proiectul de HG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea