Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Din nou scandal pe şantierul ANL din Alba Iulia între firmele SC Start Construct SRL Alba Iulia şi SC Victor Construct din Botoşani

Publicat

în

Marţi noaptea, reprezentanţi ai firmei SC Victor Construct din Botoşani au intrat cu forţa pe şantier cu trei maşini în tentativa de a-i scoate afară pe lucrătorii firmei albaiuliene SC Start Construct SRL -Poliţia a intervenit pentru aplanarea conflictului

     De aproape o lună de zile, mai precis din data de 12 octombrie a.c., în şantierul ANL din Aba Iulia nu prea mai este pace. Practic, după cum v-am informat la acea vreme, între SC Victor Construct din Botoşani, firma ce şi-a adjudecat lucrările de execuţie a trei blocuri ANL la licitaţia organizată cu circa un an în urmă la ANL Bucureşti şi firma SC Start Construct SRL din Alba Iulia, care a preluat de la acesta, în baza unui contract de prestări servicii, circa jumătate din lucrările necesare pentru finalizare blocurilor a izbucnit un conflict din cauza neachitării în termen a unor sume importante facturate ca lucrări executate de către firma albaiuliană. După ce conflictul a debutat atunci cu o grevă de câteva zile, deoarece muncitorii de pe şantier, angajaţi ai firmei albaiuliene nu-şi primiseră salariile de două luni de zile, problemă rezolvată parţial după circa o săptămână prin efortul făcut de către acţionarii SC Start Construct, care au făcut ce-au putut şi le-au plătit celor circa 70 de muncitori salariile restante pe timp de o lună, deşi nu le-a fost virat niciun leu de către firma din Botoşani. Ei bine de atunci au mai fost câteva runde de negocieri între cele două firme, care s-au lăsat inclusiv cu tentativa de ocupare forţată a şantierului din Alba Iulia, de pe strada Detunata, dar nici în prezent nu s-a ajuns la o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.
Ei bine, marţi noaptea, în jurul orei 3.00, aşa după cum ne-a informat dl. Gherghe Todea, director general al SC Start Construct SRL, un număr de trei maşini cu muncitori aparţinând firmei SC Victor Construct au forţat din nou intrarea şi au pătruns cu forţa în incinta şantierului ANL din Alba Iulia. Dimineaţa, la ora 7.00, conducerea firmei albaiuliene a sesizat Poliţia Municipiului Alba Iulia, la puţin timp sosind la faţa locului un echipaj de poliţie, precum şi un echipaj de la unitatea de Jandarmi a municipiului care au încercat să aplaneze conflictul. Potrivit directorului Gheorghe Todea, firma din Botoşani nu a achitat nici până acum firmei albaiuliene lucrări efectuate şi facturate în valoare de circa 13 miliarde de lei vechi, motivând că la rândul ei nu a primit banii de la ANL Bucureşti. Firma albaiuliană a trimis către ANL Bucureşti mai multe sesizări în acest sens, ultima fiind trimisă de circa două săptămâni, dar nici până în prezent nu a primit vreun răspuns cu privire la situaţia fondurilor financiare alocate pentru relizarea blocurilor ANL din Alba Iulia. Totodată, conducerea firmei albaiuliene a intentat un proces firmei SC Victor Construct SRL la Tribunalul din Botoşani pentru recuperarea diferenţei la facturile emise de SC Start Construct SRL, în valoare de circa 13 miliarde de lei vechi, urmând să solicite recunoaşterea diferenţelor de lucrări efectuate şi facturate, precum şi unele daune pentru pierderile pricinuite. După spusele directorului G. Todea, firma din Botoşani a deschis şi ea un proces pentru evacuarea lucrătorilor firmei albaiuliane din şantier, Judecătoria din Botoşani fixându-le însă ca termen pentru luna martie 2012. Aşadar, deocamdată, după cum ne-a spus Todea, firma SC Victor Construct din Botoşani nu are niciun drept de a intra, mai ales cu forţa, în şantierul din Alba Iulia, existând în acest sens şi un proces verbal încheiat între părţi prin care şantierul de construcţii ANL a fost preluat de către firma SC Start Construct din Alba Iulia. În prezent, din nou nu se mai lucrează în şantier, însă firma albaiuliană care are aici încă organizarea de şantier asigură paza acestuia. În jurul orei 16.30, muncitorii albaiulieni au scos în stradă utilajele firmei din Moldova, perturbând circulaţia în zonă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Alba, inspector principal de poliţie Luminiţa Prodan, reprezentanţii celor două firme aflate în conflict au fost ieri invitaţi şi audiaţi la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia (li s-au luat declaraţii), iar în zonă este asigurată prezenţa unui echipaj de poliţie de la Ordinea Publică, precum şi a unui echipaj de jandarmi, până la aplanarea situaţiei conflictuale. Vom reveni.

Tinu MATEŞ

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare