Ziarul Unirea

Din cauza zăpezii şi a viscolului, trenul IR Bucureşti – Cluj a întârziat peste 5 ore şi jumătate

Ger de crapă.. şinele de cale ferată. Curse rutiere suspendate temporar

ELIT

    De câteva zile, odată cu înrăutăţirea vremii în zona de sud a ţării, traficul feroviar a fost grav perturbat din cauza zăpezii şi a viscolului, trenurile de lung parcurs care tranzitează Staţia CFR Alba Iulia având întârzieri faţă de „Mersul trenurilor”.
Cea mai mare întârziere s-a înregistrat la trenul Inter Regio 1823 Bucureşti Nord – Cluj-Napoca, care trebuia să ajungă la Alba Iulia la ora 3.30, ne-a declarat Cornel Suciu, şeful Staţiei CFR Călători Alba Iulia. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de pe magistrala 9, acesta a avut însă o întârziere de 334 de minute, adică 5 ore şi 34 de minute, călătorii ajungând la Alba Iulia după ora 8.00. În această situaţie, nici perechea acestui tren, IR 1824 Cluj-Napoca – Bucureşti Nord, care se formează din garnitura trenului IR 1823, nu a putut pleca la timp din gară. Astfel, IR 1824 Cluj-Napoca – Bucureşti Nord a avut o întârziere de 120 de minute la sosirea în Alba Iulia faţă de ora oficială – 10.53. De altfel, în această perioadă, toate trenurile care au traversat zonele ţării afectate de zăpadă şi viscol au avut unele întârzieri la sosirea în gară.
lŞinele de cale ferată s-au crăpat din cauza gerului
O altă problemă întâlnită frecvent în aceste zile de către ceferişti este fisurarea liniilor de cale ferată din cauza gerului năpraznic. De exemplu, între Vinţu de Jos şi Balomir s-a crăpat şina de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind deviată pe cealaltă linie, fără să fie perturbat traficul feroviar. Cornel Suciu a explicat că aceste situaţii se înregistrează în toată ţara în perioadele geroase. Pe de altă parte, el a precizat că nu au fost anunţate restricţii de viteză în traficul feroviar din cauza condiţiilor meteo.
Şi traficul rutier a avut de suferit de pe urma condiţiilor meteo. Dacă miercuri şi joi s-au înregistrat întârzieri de 4 – 6 ore la cursele dinspre Bucureşti, începând de joi noaptea autocarele nu s-au mai aventurat să se deplaseze spre Capitală. În schimb, şoferii de pe mijloacele de transport care pleacă din Autogara STP Alba Iulia nu s-au confruntat cu drumuri înzăpezite, cum se întâmpla anii trecuţi, spune conducerea autogării, susţinând că au fost sesizaţi din timp primarii pentru a lua măsurile necesare în vederea deszăpezirii drumurilor. (R.G.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419