Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Din banii cheltuiţi pe pensii sepciale, în ultimii 4 ani, ar fi putut fi construite peste 240 de spitale la standarde înalte. Calculul unui deputat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din banii cheltuiţi pe pensii sepciale, în ultimii 4 ani, ar fi putut fi construite peste 240 de spitale la standarde înalte. Calculul unui deputat

Doar în ultimii patru ani, statul român a cheltuit, inutil, zeci de miliarde de lei pentru pensiile speciale, bani din care ar fi putut fi construite sute de spitale, la standarde moderne. Mai exact, din 2016 s-au cheltuit 34,3 miliarde de lei bani aruncați aiurea pentru mofurile unor baroni, fiind luate în calcul și primele două luni ale acestui an, când s-au cheltuit peste 1,6 miliarde de lei.

Acesta este calcului făcut de un deputat USR, calcul din care reiese că din această sumă imperesionantă de bani, s-ar fi putut construi nu mai puţin de 243 de spitale la standarde înalte.

„Tot despre pensii speciale şi priorităţi. Ştiţi cât a cheltuit statul român în ultimii 4 ani cu pensii speciale? 34.3 miliarde de lei. Cifrele astea sunt aşa mari încât nu ne spun nimic. Ca să înţelegem cât de mare e suma, hai să vedem câte spitale am fi putut avea în ultimii 4 ani dacă, în loc de pensii speciale, construiam spitale? Hai să facem un calcul simplu. Spitalul construit de asociaţia privată Dăruieşte Viaţă, finanţată din donaţii 100% private, costă 26 de milioane de euro. La stat, acelaşi spital ar fi costat probabil de zece ori mai mult, fără exagerare. Dar nu acesta e subiectul acum. 26 de milioane de euro cu tot cu echipamente. 16 milioane pentru construcţia clădirii efective şi încă 10 milioane pentru echipamente”, a declarat Năsui.

În context, şeful USR Bucureşti a amintit că fostul ministru PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea, a vrut să naţionalizeze banii asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”.

„Un fost ministru al sănătăţii, deranjat de faptul că iniţiativa privată arată în ce hal de prost este statul, a vrut să naţionalizeze banii asociaţiei. Banii din donaţii. Sub pretext că la stat vor fi cheltuiţi mai bine şi nu vor fi furaţi, că avem legislaţie de achiziţii publice. La privat cine ştie cum sunt folosiţi banii? Nu mai bine îi ia statul pe toţi? Culmea e că exact acea doamnă ministru a fost prinsă în flagrant luând mită şi este sub cercetare penală. Dar să revenim. 26 de milioane de euro este costul real al unui spital dacă îl face cineva care este interesat să ţină costurile sub control. Dar pentru calculul nostru, haideţi să fim prudenţi şi să punem mai mult. Haideţi să nu spunem 26 de milioane. Hai să rotunjim cifra la 30 de milioane. Să zicem că mai sunt costuri neprevăzute, sau că cumpărăm aparatură mai modernă (deşi înţeleg că spitalul Dăruieşte Viaţă va avea cele mai moderne echipamente). Hai să zicem 30 de milioane, să fim prudenţi”, a precizat Năsui.

Potrivit deputatului, cu banii pe pensii speciale în doar ultimii 4 ani de zile, puteam construi în România 243 de spitale nou-nouţe, la standarde înalte.

„În România sunt 319 municipii şi oraşe. Nu toate au spital. Şi multe au spitale învechite şi chiar insalubre. Multe şi-ar fi putut, de exemplu, schimba total spitalul cu unul nou nouţ. Ce ar fi fost dacă, în ultimii 4 ani statul nu ne-ar fi dat banii pe pensii speciale, ci pe spitale? Am fi intrat în epidemia aceasta cu 243 de spitale noi şi dotate. Da, tot ar fi fost greu. Da, tot am fi avut epidemie. Dar măcar am fi avut o infrastructură de sănătate puternică care să ne ajute să trecem cu bine prin criza aceasta. Dacă doar statul ar fi avut alte priorităţi. Din păcate istoria nu se scrie cu „dacă”. Şi istoria ne-am scris-o singuri, mai ales cea din ultimii 4 ani. În aceşti ani, statul nostru nu doar că nu a desfiinţat pensiile speciale, ba chiar le-a crescut. Cu ce ne-au ajutat în această criză zecile de miliarde de lei date pe pensii speciale? Tragica ironie este că virusul nu-i va cruţa nici pe cei care primesc pensie specială. Cu cei îi va ajuta pensia în faţa virusului? Nu era mai bine chiar şi pentru ei să construim spitale în care să se trateze şi ei când va fi nevoie?”, a conchis deputatul.

Surse: epochtimes-romania.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea