Actualitate
Din 18 mai, programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” pot fi accesate de către persoanele fizice și juridice
Programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, de stimulare a înnoirii Parcului auto național, vor putea fi accesate de către persoanele fizice și juridice începând de joi, 18 mai 2017, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Bugetul alocat pentru acest an în cazul programului „Rabla Clasic” se situează la 180 de milioane de lei, iar cel pentru „Rabla Plus” la 45 de milioane de lei.
Potrivit ministrului Mediului, subvenția acordată în cadrul programului „Rabla Plus” pentru mașinile sută la sută electrice este de 10.000 de euro, iar valoarea voucherului acordat în 2017 rămâne la 6.500 de lei, similar cu cel din 2016 și 2015.
„Noutatea în acest program este că persoanele care vor să acceseze finanțare prin „Rabla Plus” și au acasă o mașină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 de euro. În schimb, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani și vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obținuți din casare”, a explicat ministrul Mediului. Oficialul a precizat, totodată, că în cazul achiziției de mașini ecologice hibrid plug-in se va acorda în acest an o subvenție de 4.500 de euro. La această sumă se poate adăuga încă 6.500 de lei în cazul în care beneficiarul dorește să își caseze mașina mai veche de 8 ani”, a menționat ministrul Mediului în data de 11 mai.
Finanțarea acordată prin prezentul program, care va avea caracter multianual, reprezintă o strategie pentru o perioadă de 3 ani (2017 — 2019), prin care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) își propune să contribuie la încurajarea achiziției de autoturisme noi din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.
Noutatea programului este că, începând din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei și se va acorda în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achiziționat, în regim de funcționare mixt, după cum urmează: în anul 2017, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km; în anul 2018, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km; în anul 2019 pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110 g CO2/km.
Ediția din 2016 a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Programul „Rabla”) pentru persoanele fizice a fost lansat pe data de 14 iunie, iar bugetul alocat inițial celor două axe ale Programului („Rabla” și ‘Rabla Plus’) a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei alocate extensiei ”Rabla Plus”, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.
Ulterior, programul a beneficiat de trei suplimentări de buget: prima pe 18 iulie (cu 4.000 de tichete electronice), a doua în 12 octombrie (cu 2.000 de tichete, în valoare de 12 milioane lei) și cea de-a treia în 21 noiembrie (un plus de 3.538 de vouchere, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei).
Sursa: agerpres.ro

Actualitate
Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate
Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate
Deoarece țara noastră nu face parte din programul Visa Waiver, obținerea vizei pentru Statele Unite ale Americii nu e chiar ușoară și trebuie îndeplinite mai multe condiții.
Totuși, cum îți poți visul de a te poți bucura de o frumoasă vacanță în SUA? Totul începe odată cu accesarea platformei online realizate special pentru asta cei care doresc să aplice pentru viza mult dorită.
Primul pas este efetuarea unei programări, urmate de crearea unui cont. La final vei primi o chitanță cu care trebuie să te prezinți la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti cu motivele deplasării. Taxele pentru dobândirea vizei diferă în funcție de tipul dorit, iar acestea trebuie plătite doar în sucursalele deținute de Banca Transilvania sau prin rețeaua BT Express, fiind nereturnabile potrivit Cancan.
Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate de SUA
Taxa de viză, între 160 și 265 de dolari
Sumele sunt indicate în dolari americani (dar plata se face în RON):
– Formular de plată – $160 (Vizele de tip B, C-1, D, F, I, J, M, T, TN/TD, U)
– Formular de plată – $190 (Vizele de tip H, L, O, P, Q, R)
– Formular de plată – $265 (Vizele de tip K)
– Formular de plată – $205 (Vizele de tip E)
De asemenea, există și câteva categorii de persoane care nu sunt nevoite să achite taxa de viză.
– Cei care solicită o viza de tip A, G, sau NATO pentru călătorii oficiale,
– Cei care solicită vize din categoria J pentru a participa în cadrul unor Programe sponsorizate de guvernul american.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”
Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”
În cursul serii de luni, 16 mai, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre rolul României în tranzitarea produselor agricole din ţara vecină prin porturile de la Galaţi şi Constanţa. Astfel, el a spus că peste 120.000 de tone de cereale din Ucraina au fost transportate prin portul Constanţa.
„Este foarte important să contracarăm o criză alimentară, care, în cazul multor ţări, se apropie”, a afirmat şeful diplomaţiei române.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a mai spus, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
O criză alimentară suprapusă peste criza energetică, peste valul imens de inflație pe care îl traversăm
Radu Tudor a arătat că raportul dintre costuri și venituri, dintre prețuri și salarii, în România este mult mai greu de suportat decât în alte locuri ale lumii.
„Cred că va fi o mare provocare pentru cei mai mulți dintre cei care au venituri sub 2.000, chiar sub 3.000 de lei, să traverseze această perioadă pentru achitarea întreținerii, pentru medicamente, pentru mâncare, pentru absolut tot ceea ce este nevoie pentru un trai decent și civilizat.
Facturile deja au luat-o razna, deja la toate benzinăriile benzina este 8 lei litrul, motorina aproape 9 lei și suntem avertizați că această creștere va continua din păcate”, a spus Radu Tudor, luni seară, la Antena 3.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Creștere de 5,2% a economiei României, în primele trei luni ale anului 2022. Datele INS
Creștere de 5,2% a economiei României, în primele trei luni ale anului 2022. Datele INS
În perioada ianuarie – martie, datele semnal privind evoluția Produsului Intern Brut arată o creștere economică de peste 5%, în comparație cu ultimele luni ale anului 2021 și de 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La un avans economic se așteptau și specialiștii, dar estimările lor erau mult mai rezervate în condițiile invaziei ruse în Ucraina, începută la finalul lunii februarie și a accelerării inflației.
Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul înregistrat a fost de 6,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.
În ceea ce priveşte evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut, INS a explicat faptul că pe serie ajustată sezonier indicii de volum au fost modificaţi faţă de a doua variantă provizorie ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială.
Astfel, dacă potrivit datelor publicate în aprilie PIB a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, noile date arată că economia a consemnat un avans de 1%.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizează în comunicatul INS.
La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.
Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.
Luni, Comisia Europeană a publicat previziunile economice de primăvară, în care a arătat că, după o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile.
Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.
Sursa: digi24.ro
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Mihaela Mih Dehelean, sportivă a CS Unirea Alba Iulia, evoluție foarte bună la o competiție internațională de prim rang. Progres vizibil de la un an la altul
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Sportacum 21 de ore
Bogdan Sava, noul golgheter al Ligii a 4-a, după Energia Săsciori – GT Sport Alba Iulia 5-0
-
Sportacum 21 de ore
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
-
Sportacum 21 de ore
Finala Cupei României, faza județeană, în 11 iunie | Ultimul act al competiției “KO”, la Daia Română, în premieră
-
Sportacum 21 de ore
Powerlifting de aur: uniristul Andrei Irimie – iarăși campion european | Delegația României, 31 de medalii și locul 3 pe națiuni!
-
Actualitateacum 23 de ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea
-
Curier Județeanacum 20 de ore
SJU Alba Iulia încurajează pacienții să utilizeze sistemul online de programări, pentru consultații în Policlinică. Cum se realizează o programare
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba: 504 de posturi disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
-
Actualitateacum 11 ore
Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației
-
Actualitateacum 13 ore
Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial