Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dileme pe foarte mulți bani publici! Consiliul Judeţean şi Primăria Alba Iulia s-au lipsit de mai bine de 530.000 de lei pentru Festivalul Dilema Veche din acest an

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dileme pe foarte mulți bani publici! Consiliul Judeţean şi Primăria Alba Iulia s-au lipsit de mai bine de 530.000 de lei pentru Festivalul Dilema Veche din acest an

A trecut și Festivalul Dilema Veche din acest an și nu știu cum și cine a numărat zeci de mii de participanți când, în fapt, participarea a fost sub așteptări. Am fost sau nu la unul din momentele festivalului, să vedem totuși cât ne-au costat cele trei zile de cultură importată, într-un municipiu fără instituție teatrală, dar cu pretenții de Capitală Europeană a Culturii (altă poveste cu dichis). Potrivit răspunsurilor oficiale ale Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba și ale Primăriei Alba Iulia la solicitările noastre de a primi desfășurătorul cheltuielilor, din bugetul primei instituții s-ar fi alocat 245.000 de lei, iar din cel al primăriei, 286.250 de lei. Asta fără sponsorizările din mediul privat.

Banii noştri, banii lor

bani-care-zboara-pe-fereastraPotrivit primului contract dintre municipiul Alba Iulia și Asociația „Oameni cu dileme”, de 68.750 de lei, fără TVA, au fost aduși la Alba Iulia: Holograf, Mahala Rai Banda, s-au proiectat două filme și am povestit cu Valeriu Nicolae, Alexandre Nanau și Cătălin Mitulescu ori Ada Condeescu. Tot cu Asociația „Oameni cu dileme” s-a încheiat și un act adițional la contractul pomenit mai sus, prin care alți 34.375 de lei s-a acordat pentru îmbunătățirea momentului celor de la Holograf cu un cvintet de coarde și cu solistul Marius Bațu, precum și un grup de acompaniament vocal. Un contract baban de prestări servicii artistice a prins și Asociația „Miza e Mizza” (ăștia clar or știut miza), din București.

De 117.500 de lei au adus la Alba Iulia un spectacol muzical cu 100 de viori – Gipsy Philarmonic Orchestra. Măcar or adus popor, potențiali viitori turiști, 100 de bucăți plus personalul adiacent, în comparație cu complexa organizare a unei gărzi de 10 copii (de-ai noștri) ce a făcut obiectul unui alt contract de servicii artistice încheiat cu asociația dilematică, care ne-a mai ușurat de 41.666 de lei. De acești bani i-au îmbrăcat pe micuți în strai de gardă (costumele nu păreau făcute de Botezatu, ci mai degrabă fabricate pe vapor) și i-au defilat pe lângă Garda Cetății. Deși în oferta de servicii le-ar fi scăpat și la cei mici ceva crăițari, cum nu au bifat suma de 60.000 solicitată, le-au tăiat porția. Nu aveam noi un croitoraș iscusit să-i îmbrace pe pici și un profesor talentat să le pună la punct momentele artistice pe bani mai puțini? Un contract suplimentar de servicii artistice s-a semnat tot cu Asociația „Oameni cu dileme”, pentru un recital de pian de 75 de minute, susținut de Ana Silvestru, tânără speranță, un pianist probabil de excepție, doar că nu prea a auzit lumea de ea, nu destul cât să se justifice suma de 23.959 de lei!

Să aruncăm o privire și pe ”desfășurătorul” primit de la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”. De aici aflăm că nu mai puțin de 31.110 lei s-au dus pe conceptul festivalului, restul până la 237.008 lei (și nu 245.000!) mergând pe organizare, scenotehnică, transport, cazare și masă, organizare eveniment pentru copii, onorarii pentru artiștii spectacolului ”La nuit americaine” și pentru concertul ”Bella Ciao” (ăstora le-am plătit, pe lângă cei 22.210 de lei onorarii, regia artistică, ceva închiriere de spațiu și condiții booking – 38.890 de lei!) și Klezmer Band, onorarii lecturi și conferințe (deși mă îndoiesc că a plecat Isărescu cu ”cașcaval” de la noi, pentru că îi interzice ”religia”).

Ori, cine credeți că a încasat 7.992 de lei (ultimii 2 lei s-or fi negociat pentru un ”cafei” la tonomat)? Ei bine, prezentatorul, care a avut se pare gura aurită! A urcat pe scenă câteva minute în fiecare din cele 3 zile și a încasat mai mult decât dublul sumei plătite celor de la Klezmer Band. Nu au știut nici ăștia să-și negocieze poziția în cadrul evenimentului.

Tot bun, vorba mea, oamenii au dat, domnii au luat, parte și-or fi făcut, căci așa e pe la noi. Acum că știți cum merg prețurile, aveți vreme până la ediția viitoare să ticluiți un moment artistic pe bani mulți, un joc de glezne, o paradă de goblenuri, bani sunt, creativi să fiți!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea