Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Editorial

Dilema cu oul sau găina?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă stăm bine şi judecăm, problema cu copiatul la bacalaureat are tâlcul său. Bărbaţii ştiu bine chestiunea. Ei se împart în două categorii: cei care au trişat şi cei care care nu recunosc. Dacă ne luăm după spusele lui Teodor Baconschi, el face parte din cea de-a doua mulţime. Şeful diplomaţiei româneşti nu-şi mai aminteşte nota finală, dar mărturiseşte cu mâna pe inimă că n-a tras cu ochiul nici măcar la coala colegului. Poate că omul are dreptate, de ce să fim ranchiunoşi? Dacă nu-şi mai ţine minte media şi nici nu aduce vorba de vreo şmecherie, înseamnă că n-a dat BAC-ul… În schimb, şeful său, Emil Boc, se laudă ca un ardelean miticizat, susţinând că, fără dubii, ar fi putut lejer promova examenul de bacalaureat din această vară. Ce, nu cunoaştem procedura? Dacă nu se descurca, sigur, ar fi asumat răspunderea Guvernului!
Gata cu gluma! Probabil că am fi putut continua în aceeaşi notă, dacă situaţia din învăţământul românesc n-ar fi atât de dramatică. Pregătindu-mă de scris, am dat peste o maximă aparţinând filozofului antic Epictet din Hierapolis, care la cumpăna dintre primele două secole de după Isus spunea: „Nu cere să se întâmple lucrurile după cum vrei, ci voieşte-le aşa cum se întâmplă. Şi-ţi va merge bine!” În cazul în care v-a plăcut şi dumneavoastră, asta ar însemna, pe de o parte, o stare de contemplaţie pasivă, cu care chiar că nu sunt de acord, însă, pe de altă parte, este o recunoaştere inteligentă a faptului că, atâta timp cât în jurul nostru se întâmplă ceva, înseamnă că suntem vii şi sănătoşi, suntem activi şi ne bucurăm de viaţă.
Să revenim în actualitate şi să vă explic de la ce mi se trage acest moment filozofic. O gloată de elevi au picat examenul de maturitate (cum i se spunea pe vremea mea!). Un popor de profesori şi părinţi despică firul în patru încercând să afle cauzele. În fine, norodul de politicieni se bălăcăreşte la talk-show-uri seară de seară acuzând reformele anterioare sau cele în curs de desfăşurare. Nimeni nu pare însă deranjat când un tânăr şi promiţător jurist scrie „aplicân-du-se” cu ortografia originală sau când „profa” de chimie face dezacorduri gramaticale. Ce să mai vorbim de cei din administraţie. Zilnic primim la redacţie diverse comunicate de presă în care virgula între subiect şi predicat e la ordinea zilei şi ne jenăm să le publicăm aşa cum sunt scrise. Aleşii noştri „ejaculează” soluţii şi însuşi şeful statului are mai multe cunoştinţe despre numărul cuburilor de gheaţă din paharul cu whisky decât despre localizarea temporală a lui Lucian Blaga.
Toate acestea se întâmplă de ani buni şi ne-am obişnuit să le tratăm cu simţul umorului, carisma unui agramat fiind de cele mai multe ori preferată rigurozităţii plicticoase a unui discurs profesionist. Între timp, lucrurile se schimbă rapid, timpul dă buzna peste noi, distanţele se scurtează, lumea se deschide. Doar românii rămân aceiaşi, nefericiţi în supărarea lor că cineva le strică planurile. Şi ne arată ostentativ cu degetul paiul din ochi. Afirmaţia nu este valabilă pentru un domeniu, un individ ori o situaţie aparte. Alăturată lenei noastre ancestrale şi nevoii de a ne compara cu alţii, nu cu noi înşine, viteza cu care se derulează lucrurile ne aduce doar nefericire, nu şi capacitatea de a găsi soluţii. Noi doar existăm, nu şi acţionăm.
Numai în România, atunci când se vorbeşte de BAC, este folosit verbul „a lua”. În ţările civilizate, spre care tindem, la modă sunt noţiuni precum „absolvire” sau „promovare”. Cum la noi totul e pe bază de şpagă, întrebarea „măi, l-ai luat?” ţine loc de orice fandoleală lingvistică. Peste tot e nevoie de puţină muncă, puţin efort, de responsabilitate şi de modele autentice. Cine ne împiedică „să ne meargă bine” căutând toate acestea? Cine e împotriva noastră? Doar noi înşine…
Voinţa e una şi putirinţa alta. Vă închipuiţi oare că adolescenţii care au picat la bacalaureat n-au vrut să-l ia? Dar n-au putut. De ce? Păi asta e ca dilema cu „cine a fost mai întâi, oul sau găina?” Şi nu se termină niciodată…
Dumitru HENEGAR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea