DIICOT şi BCCO Alba au spart cercul de influenţă extins al mafiei locale din judeţ

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Procurorii din Alba ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au reuşit să producă primele probe publice ale existenţei unui cerc de influenţă extins la nivelul întregului judeţ, care adună funcţionari publici cu cele mai înalte demnităţi, unii dintre cei mai mari oameni de afaceri români şi străini cu interese atât în judeţ cât şi în ţară, masonerie, şeful unei structuri de informaţii din Alba şi ramificaţii ale unor reţele transnaţionale de crimă organizată şi cu siguranţă, deşi, încă, nu s-a spus explicit, politicieni.
În perioada urmăririi penale a grupului denumit în presă „Pomponio”, care s-a soldat până acum cu trimiterea în judecată a 14 persoane, au fost strânse zeci de mărturii, atât ale celor trimişi în judecată cât şi ale persoanelor care au fost obligate să îndeplinească anumite sarcini trasate de cei învinuiţi de comiterea mai multor infracţiuni.
lIoan Dobra era numit de foarte mult timp în funcţii de conducere la DGFP Alba, creându-şi un cerc de influenţă extins
Surse neoficiale spun că din acest cerc de influenţă făceau parte oameni politici şi de afaceri foarte importanţi care au început să dea telefoane şi să facă presiuni atât asupra anchetatorilor, asupra judecătorilor cât mai ales asupra martorilor, imediat după ce Ioan Dobra şi Dorin Conţan au fost duşi în arestul IPJ. Acesta a fost de fapt principalul motiv pentru care judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au decis săptămâna trecută prelungirea perioadei de arest preventiv cu 60 de zile pentru directorul adjunct al DGFP Alba Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorii Mihail Sârbu şi Ioan Ispas. Astfel, judecătorii explică pericolul public al învinuiţilor din acest dosar şi menţinerea lor în stare de arest chiar şi după finalizarea cercetării penale şi trimiterea lor în judecată. Potrivit aceloraşi surse, doi foşti directori ai DGFP Alba au fost întrebaţi de procurori despre mecanismele corupte care funcţionau în Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţ: Anghel Ştefan Bogin, cercetat şi el într-un dosar de dare şi luare de mită şi trafic de influenţă, şi Adrian Zanca. De menţionat că acesta a activat o vreme în cadrul SC Pomponio SA.
„Dobra era numit de foarte mult timp în funcţii de conducere la DGFP Alba, creându-şi un cerc de influenţă extins. S-a înţeles cu Dorin Conţan să nu-l concureze pe funcţia de director executiv adjunct, în primăvara anului 2009, motiv pentru care îi acorda libertate de acţiune acestuia şi conlucrau chiar şi în mod infracţional. Afacerile derulate indirect, prin firma de audit controlată de membrii familiei sale, nelegale ca urmare a existenţei incompatibiităţilor prevăzute de lege, dar ascunse şi neevidenţiate în decaraţiile sale de avere, erau unele care produceau familiei sale venituri suplimentare. Curios este că misiunile de audit efectuate de SC Audit Consult SRL la SC Pomponio SA au avut constatări minore, deşi, potrivit unei martore, în fapt s-au constatat nereguli majore”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia la prelungirea stării de arest decisă joi, 4 iunie. La Audit Consult SRL Roşia Montană este asociată Lucreţia Dobra, soţia lui Ioan Dobra.
Fostul director adjunct a dorit ca verificarea dispusă de procurorii DIICOT să fie realizată de angajaţi ai DGFP Alba. „Există date că Dobra Ioan va încerca să procedeze la influenţarea martorilor ori a celorlalte persoane audiate, pentru a-şi schimba declaraţiile în favoarea sa sau pentru a formula declaraţii în scopul acoperirii urmelor infracţiunilor ce eventual urmează a mai fi descoperite. La fel, Dobra a încercat împreună cu Conţan să influenţeze martorii şi să determine efectuarea controlului dispus de DIICOT tot de către DGFP Alba, deşi această instituţie nu avea în competenţă efectuarea unui asemenea control, prin solicitarea unei derogări în acest sens, de la Ministerul Finanţelor”, se mai susţine în documentul de la Curtea de Apel. Controlul dispus de DIICOT a fot realizat, în final, de angajaţi de la ANAF şi de la DGFP Hunedoara.
lDorin Conţan era „creierul” afacerilor: „Fraudele constatate sunt imense”
„Pericolul social al faptelor comise de Dorin Contan este cu atât mai mare cu cât fraudele constatate sunt imense, diverse şi se întind pe o perioadă mare de timp, în care autorităţile competente, DGFP Alba, prin reprezentanţii săi, inculpaţii în cauză nu au luat măsuri de remediere a lor, deşi le-au constatat, ci din contră au dat sfaturi pentru ascunderea acestora, cu consecinţa îngreunării posibilităţii de identificare ulterioară a acestora şi majorarea prejudiciilor create”, se spune în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia. „În încercarea sa de a ascunde foloasele materiale obţinute ilegal, a folosit ca intermediar firma Betacom SRL Cugir, societate controlată de el prin membrii familiei sale şi a emis facturi fictive pentru a acoperi sumele plătite fără justificare de SC Pomponio, la solicitarea sa. De asemenea, această firmă a fost folosită sub protecţia şi cu implicarea sa pentru sustragerea unor sume de bani importante din societate, prin întocmirea de acte fictive, cu consecinţa finală a intrării societăţii în insolvenţă”, se mai spune în document.
Alături de Dobra, Conţan a încercat să influenţeze în favoarea lor declaraţiile persoanelor audiate sau ce urmau a fi audiate şi a proferat chiar ameninţări privind intenţia de tragere la răspundere a doi inspectori care au formulat declaraţii în cauză, ameninţări recunoscute de inculpat, dar justificate prin starea de nervi şi iritabilitate în care se afla. Cei doi inspectori sunt cei care au efectuat primul control la societatea Pomponio şi care au fost schimbaţi, după ce au găsit nereguli în activitatea firmei.
lAnchetatorii au şi interceptări telefonice şi înregistrari ambientale
Procurorii au urmărit activitatea infracţională a grupării timp aproape 1 an, perioadă în care au fost interceptate convorbiri telefonice între membri acesteia şi s-au făcut înregistrări ambientale audio şi video. Inspectorii fiscali Ioan Sârbu şi Ioan Ispas sunt implicaţi, potrivit motivării, prin relaţia cu patronul EuropeExpres SRL Alba Iulia, Eugen Lepădat, cel care i-a vândut o carieră de piatră italianului Luca Anversa de la Pomponio şi i-ar fi sugerat şi unele metode de a nu-şi plăti obligaţiile fiscale către stat: „Există probe filmate privind solicitarea, acceptarea şi primirea unor sume de bani de la Eugen Lepădat pentru a nu lua în considerare fraude fiscale constatate cu ocazia controlului efectuat în 2009 la SC EuropeExpres SRL, privind aspecte strâns legate de activitatea SC Pomponio SA. Inculpaţii s-au implicat direct în activităţi incompatibile şi infracţionale prin acordarea către reprezentanţii SC Pomponio SA de consultanţă şi sfaturi pentru sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului”.
lCercetările s-au extins în cazul SC Fotbal Club Unirea 2006 SA şi SC Molent SRL Sebeş
De asemenea, surse spun că investigaţiile continuă, mai ales că părţi active în producerea infracţiunilor se află în arest, iar aceştia vor vorbi atât despre cei pe care i-au ajutat să nu-şi plătească taxele cât şi despre cei care i-au ajutat pe ei să-şi păstreze funcţiile de conducere foarte mult timp sau le-au dat bani sau alte foloase. Astfel, în sarcina lui Ioan Dobra şi a lui Dorin Conţan s-a retinut infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare, referitor la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, societate care, aşa cum îi spune numele gestionează echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia.
Ioana PITICARIU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

7 Comentarii

manciulea 8 august 2011 at 7:20

au prins hotii

eu 8 august 2011 at 8:57

Dar cine sint cei care au at telefoane si au facut interventii sa fie eliberati? Cine sint cei din „inalte functii” care i-au prijinit pe cei arestai? Pentru imixtiune intreburile justitiei ar trebui arestati si ei……Ca sa nu mai vorbim ca ce este in dosarul asta este sub 1% din fraudele majore din judet

Andrei 8 august 2011 at 8:59

Daca ar primi si condamnari animalele. Maximul prevazut de lege, poate altii ca si ei nu o sa se mai gandeasca la asa ceva.

Om bun 8 august 2011 at 9:00

Hava pregăteşte-te că îţi vine rândul

hava 8 august 2011 at 14:14

ma seshi?!

Om bun 8 august 2011 at 15:52

Deloc,măcar 29 zile de arest nu ar strica

dupa fapta si rasplata 8 august 2011 at 15:54

si merita

Comentariile sunt oprite