Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

DIICOT şi BCCO Alba au spart cercul de influenţă extins al mafiei locale din judeţ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Procurorii din Alba ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au reuşit să producă primele probe publice ale existenţei unui cerc de influenţă extins la nivelul întregului judeţ, care adună funcţionari publici cu cele mai înalte demnităţi, unii dintre cei mai mari oameni de afaceri români şi străini cu interese atât în judeţ cât şi în ţară, masonerie, şeful unei structuri de informaţii din Alba şi ramificaţii ale unor reţele transnaţionale de crimă organizată şi cu siguranţă, deşi, încă, nu s-a spus explicit, politicieni.
În perioada urmăririi penale a grupului denumit în presă „Pomponio”, care s-a soldat până acum cu trimiterea în judecată a 14 persoane, au fost strânse zeci de mărturii, atât ale celor trimişi în judecată cât şi ale persoanelor care au fost obligate să îndeplinească anumite sarcini trasate de cei învinuiţi de comiterea mai multor infracţiuni.
lIoan Dobra era numit de foarte mult timp în funcţii de conducere la DGFP Alba, creându-şi un cerc de influenţă extins
Surse neoficiale spun că din acest cerc de influenţă făceau parte oameni politici şi de afaceri foarte importanţi care au început să dea telefoane şi să facă presiuni atât asupra anchetatorilor, asupra judecătorilor cât mai ales asupra martorilor, imediat după ce Ioan Dobra şi Dorin Conţan au fost duşi în arestul IPJ. Acesta a fost de fapt principalul motiv pentru care judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au decis săptămâna trecută prelungirea perioadei de arest preventiv cu 60 de zile pentru directorul adjunct al DGFP Alba Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorii Mihail Sârbu şi Ioan Ispas. Astfel, judecătorii explică pericolul public al învinuiţilor din acest dosar şi menţinerea lor în stare de arest chiar şi după finalizarea cercetării penale şi trimiterea lor în judecată. Potrivit aceloraşi surse, doi foşti directori ai DGFP Alba au fost întrebaţi de procurori despre mecanismele corupte care funcţionau în Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţ: Anghel Ştefan Bogin, cercetat şi el într-un dosar de dare şi luare de mită şi trafic de influenţă, şi Adrian Zanca. De menţionat că acesta a activat o vreme în cadrul SC Pomponio SA.
„Dobra era numit de foarte mult timp în funcţii de conducere la DGFP Alba, creându-şi un cerc de influenţă extins. S-a înţeles cu Dorin Conţan să nu-l concureze pe funcţia de director executiv adjunct, în primăvara anului 2009, motiv pentru care îi acorda libertate de acţiune acestuia şi conlucrau chiar şi în mod infracţional. Afacerile derulate indirect, prin firma de audit controlată de membrii familiei sale, nelegale ca urmare a existenţei incompatibiităţilor prevăzute de lege, dar ascunse şi neevidenţiate în decaraţiile sale de avere, erau unele care produceau familiei sale venituri suplimentare. Curios este că misiunile de audit efectuate de SC Audit Consult SRL la SC Pomponio SA au avut constatări minore, deşi, potrivit unei martore, în fapt s-au constatat nereguli majore”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia la prelungirea stării de arest decisă joi, 4 iunie. La Audit Consult SRL Roşia Montană este asociată Lucreţia Dobra, soţia lui Ioan Dobra.
Fostul director adjunct a dorit ca verificarea dispusă de procurorii DIICOT să fie realizată de angajaţi ai DGFP Alba. „Există date că Dobra Ioan va încerca să procedeze la influenţarea martorilor ori a celorlalte persoane audiate, pentru a-şi schimba declaraţiile în favoarea sa sau pentru a formula declaraţii în scopul acoperirii urmelor infracţiunilor ce eventual urmează a mai fi descoperite. La fel, Dobra a încercat împreună cu Conţan să influenţeze martorii şi să determine efectuarea controlului dispus de DIICOT tot de către DGFP Alba, deşi această instituţie nu avea în competenţă efectuarea unui asemenea control, prin solicitarea unei derogări în acest sens, de la Ministerul Finanţelor”, se mai susţine în documentul de la Curtea de Apel. Controlul dispus de DIICOT a fot realizat, în final, de angajaţi de la ANAF şi de la DGFP Hunedoara.
lDorin Conţan era „creierul” afacerilor: „Fraudele constatate sunt imense”
„Pericolul social al faptelor comise de Dorin Contan este cu atât mai mare cu cât fraudele constatate sunt imense, diverse şi se întind pe o perioadă mare de timp, în care autorităţile competente, DGFP Alba, prin reprezentanţii săi, inculpaţii în cauză nu au luat măsuri de remediere a lor, deşi le-au constatat, ci din contră au dat sfaturi pentru ascunderea acestora, cu consecinţa îngreunării posibilităţii de identificare ulterioară a acestora şi majorarea prejudiciilor create”, se spune în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia. „În încercarea sa de a ascunde foloasele materiale obţinute ilegal, a folosit ca intermediar firma Betacom SRL Cugir, societate controlată de el prin membrii familiei sale şi a emis facturi fictive pentru a acoperi sumele plătite fără justificare de SC Pomponio, la solicitarea sa. De asemenea, această firmă a fost folosită sub protecţia şi cu implicarea sa pentru sustragerea unor sume de bani importante din societate, prin întocmirea de acte fictive, cu consecinţa finală a intrării societăţii în insolvenţă”, se mai spune în document.
Alături de Dobra, Conţan a încercat să influenţeze în favoarea lor declaraţiile persoanelor audiate sau ce urmau a fi audiate şi a proferat chiar ameninţări privind intenţia de tragere la răspundere a doi inspectori care au formulat declaraţii în cauză, ameninţări recunoscute de inculpat, dar justificate prin starea de nervi şi iritabilitate în care se afla. Cei doi inspectori sunt cei care au efectuat primul control la societatea Pomponio şi care au fost schimbaţi, după ce au găsit nereguli în activitatea firmei.
lAnchetatorii au şi interceptări telefonice şi înregistrari ambientale
Procurorii au urmărit activitatea infracţională a grupării timp aproape 1 an, perioadă în care au fost interceptate convorbiri telefonice între membri acesteia şi s-au făcut înregistrări ambientale audio şi video. Inspectorii fiscali Ioan Sârbu şi Ioan Ispas sunt implicaţi, potrivit motivării, prin relaţia cu patronul EuropeExpres SRL Alba Iulia, Eugen Lepădat, cel care i-a vândut o carieră de piatră italianului Luca Anversa de la Pomponio şi i-ar fi sugerat şi unele metode de a nu-şi plăti obligaţiile fiscale către stat: „Există probe filmate privind solicitarea, acceptarea şi primirea unor sume de bani de la Eugen Lepădat pentru a nu lua în considerare fraude fiscale constatate cu ocazia controlului efectuat în 2009 la SC EuropeExpres SRL, privind aspecte strâns legate de activitatea SC Pomponio SA. Inculpaţii s-au implicat direct în activităţi incompatibile şi infracţionale prin acordarea către reprezentanţii SC Pomponio SA de consultanţă şi sfaturi pentru sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului”.
lCercetările s-au extins în cazul SC Fotbal Club Unirea 2006 SA şi SC Molent SRL Sebeş
De asemenea, surse spun că investigaţiile continuă, mai ales că părţi active în producerea infracţiunilor se află în arest, iar aceştia vor vorbi atât despre cei pe care i-au ajutat să nu-şi plătească taxele cât şi despre cei care i-au ajutat pe ei să-şi păstreze funcţiile de conducere foarte mult timp sau le-au dat bani sau alte foloase. Astfel, în sarcina lui Ioan Dobra şi a lui Dorin Conţan s-a retinut infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare, referitor la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, societate care, aşa cum îi spune numele gestionează echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Sâmbătă seara, finalul celei de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a pus în scenă o luptă impresionantă de gladiatori și o paradă spectaculoasă, dacii, romanii, gladiatorii, meșteșugarii și nimfele, mărșăluind cu torțe în mână, prin Cetatea Alba Carolina, spre deliciul spectatorilor prezenți.

Aceștia au pornit în defilare de la taberele de pe platoul Strada Militari, spre Obelisc și apoi spre Poarta a III-a a Cetății, fiind aplaudați și admirați de sutele de albaiulieni și turiști aflați pe pietonala Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Coiful purtat de Decebal, jucat de Amza Pellea, în filmul „Dacii” din 1966, a fost prezentat astăzi, în cea de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum.

Povestea sa este legată mai mult de marele Amza decât de istorie, filmul suferind la capitolul corectitudine istorică, unul din exemple fiind chiar folosirea coifului de față, replică după celebrul coif de la Coțofenești. În realitate Decebal n-ar fi avut cum să poarte coiful, acesta fiind datat cu cel puțin 400 de ani înaintea epocii sale și fiind folosit la ceremoni, nu pe câmpul de luptă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem aici replica coifului descoperit la Coțofenești, originalul fiind de aur și mult mai vechi decât perioada războaielor daco-romane. Acesta avea calota rotunjită, fiind descoperit fără calotă și a fost reprodus în genul acesta pentru filmul „Dacii”, unde a fost purtat de personajul Decebal, interpretat de Amza Pelea. După filmări a rămas în Muzeul Național al Unirii, iar noi îl purtăm la evenimente, la festivaluri.

Povestea lui este legată de aura marelui Amza Pelea care îl învăluie. Coifurile de genul acesta, mai sunt două trei de argint descoperite, cu ochii aceștia apotropaici, care sunt cu datate cu 4-500 de ani înainte de Hristos, sunt de ceremonie nu pentru luptă”, a spus Marian Onacă pentru ziarulunirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.

Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.

Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.

La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.

David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber

Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.

Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.

De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

Sursa: digisport.eo


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea