Rămâi conectat

Curier Județean

DGASPC ALBA: Ziua Națională pentru Adopție. Cine poate adopta și în ce condiții se poate lua în grijă un copil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Orice copil are nevoie de o familie, în care să se simtă iubit, protejat şi acceptat, în care să aibă stabilitate şi să se dezvolte normal.

În cazul în care, din diverse motive, un copil nu poate fi îngrijit de părinţii sau de rudele sale biologice, atunci adopţia poate fi o soluţie pentru copii şi le poate oferi un cămin în care să crească și să se dezvolte, iar ”Ziua Naționala pentru Adopție”, celebrată în data de 2 iunie, începând cu anul 2014, arată faptul că adopția reprezintă șansa de a fi părinte cu toate bucuriile, emoțiile și împlinirile generate de  creșterea și educarea unor copii care au nevoie de o familie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este responsabilă de protecţia copiilor care nu pot fi îngrijiţi în propriile familii şi, astfel, beneficiază de o măsură de protecţie specială. Nu toţi copiii sunt adoptabili, chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există  mulţi copii în grija asistenţilor maternali sau în centre rezidenţiale. De cele mai multe ori lipsa resurselor materiale şi financiare îi determină pe părinţii biologici să apeleze la aceste serviciile suport oferite de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, dar mulţi dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie menţin legături cu familia lor.

Copiii adoptabili sunt acei copii pentru care instanţa de judecată a deschis procedura adopţiei interne, în urma demersurilor specialiştilor direcţiei de a reintegra copilul în familia biologică sau extinsă şi pe baza consimţământului la adopţie exprimat de părinţii biologici în instanţă.

Legislația în vigoare prevede că persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui proces de evaluare de către solicitant/solicitanți. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condițiilor materiale și a garanțiilor morale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului precum și existența abilităților parentale formate și dezvoltate pe parcursul procesului de evaluare.

Conform modificărilor aduse la Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopției, cei interesați trebuie să știe că în ceea ce privește atestatul de familie potențial adoptatoare, valabilitatea acestuia a fost prelungită de la doi ani la cinci ani, iar pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte au dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 ore/an, iar salariaţii care vor să adopte copii pot să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an. Angajatorii sunt obligaţi să-l acorde la cererea persoanelor îndreptăţite, iar acestea primesc lunar şi o indemnizaţie.

 De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să adopte un copil din România pot demara procedura de adopţie. În primă fază, aceştia se pot adresa autorităţilor din domeniul adopţiei din ţara respectivă pentru solicitarea atestatului de familie adoptatoare.

 Pot adopta:

  • rudele de până la gradul al IV-lea ale copilului pentru care a fost deja deschisă procedura adopţiei interne;
  • familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român;
  • cetăţenii străini, dacă sunt căsătoriţi cu părintele natural al copilului adoptabil.

Persoanele adoptatoare trebuie să dovedească faptul că au posibilitatea să locuiască permanent în statul în care se află. În plus, acestea au obligaţia de a locui cel puţin 30 de zile consecutiv în România pentru a întări relaţia cu copilul.

La nivelul DGASPC Alba activitatea  în ceea ce priveşte adopţia se desfăşoară de către Biroul Adopţii şi post-adopţii care furnizează următoarele servicii specifice:

  • servicii pentru copil: evidenta copilului, evaluare, pregătire, potrivire, monitorizare, informare şi consiliere;
  • servicii pentru familia potenţial adoptatoare: informare, evaluare, pregătire, monitorizare şi sprijin;
  • servicii pentru familia biologica: informare şi sprijin, consiliere în vederea exprimării consimţământului la adopţie;
  • servicii post-adopţie: consiliere şi informare, sprijin şi asistenta familiilor adoptatoare şi copiilor adoptaţi, monitorizare post – adopţie.

De la începutul acestui an, până în prezent, DGASPC Alba a atestat un număr de 12  persoane/familii apte să adopte, 3 familii sunt în evaluare, iar în evidența Biroului Adopții și post-adopții sunt 23 de familii/persoane atestate care așteaptă să adopte și 123 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 – 14 ani, pentru care instanţa de judecată competentă a hotărât că sunt adoptabili.

De asemenea, în decursul perioadei menţionate, instanţa de judecată competentă a hotărât, pentru un număr de 16 de copii, încredinţarea în vederea adopţiei, iar pentru 16 copii a hotărât încuviinţarea adopţiei.

Profesioniştii DGASPC au obligaţia să identifice cea mai potrivită familie pentru fiecare copil adoptabil. Aceasta presupune ca fiecare familie care doreşte să adopte să fie evaluată de către profesionişti din punct de social şi psihologic. Chiar dacă oricine îşi poate dori un copil, nu oricine poate adopta. Există criterii şi cerinţe pe care legislaţia în vigoare le prevede, care trebuie îndeplinite pentru ca adopţia să se realizeze, iar familiile care adoptă trebuie să aibă o flexibilitate foarte mare în gândire, capacitatea de a accepta o altă persoană: copilul, în integritatea lui, fără să își dorească neapărat să îl schimbe și căruia să-i ofere căldură sufletească, susținere și siguranță.

Director general

Frăcea Valentin–Ioan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea