Rămâi conectat

Curier Județean

DGASPC Alba: Proiect pentru prevenirea sarcinilor nedorite: „Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!”

Publicat

în

DGASPC Alba: Proiect pentru prevenirea sarcinilor nedorite: „Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!”

Proiectul “Prevenirea sarcinii nedorite”, intitulat sugestiv: “Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!ˮ, derulat, prin intermediul specialiștilor Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba în baza Convenției cadru de colaborare cu Fundația ˮSERA Româniaˮ București, a ajuns la final.

Prin implementarea proiectului, în perioada 01.05.2017 – 31.12.2021, s-a oferit sprijin de specialitate mamelor minore, femeilor care și-au abandonat ori s-au găsit în situația de aș abandona copilul/copiii din județul Alba, adolescentelor active sexual, etc. pentru evitarea și chiar înlăturarea situației de risc ce putea apărea în vederea îndeplinirii obiectivului major al proiectului și anume: prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați.

În acest sens Echipa mobilă de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, formată dintr-un asistent social și un asistent medical, a promovat proiectul în toate primăriile din județul Alba, în cabinetele medicilor de familie și au derulat programe specializate privind: consiliere socială, educație sexuală și contraceptivă (popularizarea metodelor contraceptive în toate comunitățile marginalizate din județ, precum și aspectele legate de anatomia și fiziologia reproducerii), planning familial și suport și orientare (asigurarea accesului beneficiarelor proiectului la cabinetele de planning familial, unități sanitare, dar și evaluarea nevoilor individuale, familiale și sociale ale fiecărei persoane), transport/acompaniere la cabinetul medical specializat și material contraceptiv (sterilete, prezervative și pastile).

Electrica Furnizare Discount

Beneficiare directe ale proiectului au fost femeile care s-au aflat în situația de a-și abandona copilul și care au solicitat ajutorul DGASPC Alba sau altor instituții, femeile care au abandonat unul sau mai mulți copii sau care au fost în situația de a cere sprijinul Comisiei pentru Protecția Copilului, adolescentele active sexual aflate în sistemul de protecție al DGASPC Alba, cazurile semnalate de SPAS-uri/DAS-uri din județ, unități sanitare, cabinetele medicale individuale, dar și femeile care s-au adresat în mod direct Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite și, pentru care în urma investigațiilor s-a constatat necesară intervenția, iar beneficiarii indirecți ai proiectului au fost: familiile beneficiarilor direcți ai proiectului, comunitatea locală, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, cabinetele medicale individuale, cabinetele de planificare familială, unitățile sanitare, etc..

În perioada mai 2017 – decembrie 2021, prin intermediul specialiștilor din cadrul echipei mobile cu sprijinul direct al personalului din cadrul celorlalte instituții și organisme neguvernamentale, care au avut responsabilități în implementarea și derularea proiectului (asistenți sociali, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, mediatori sociali, etc.) au fost consiliate 3.478 de persoane din județul Alba provenind din comunități marginalizate, din care 80 de persoane au fost consiliate telefonic în perioada instituirii stării de urgență (23.03.-15.05.2020), iar în urma consilierii, 433 femei (din care 269 adolescente) au hotărât să aleagă o metodă contraceptivă.

Astfel, specialiști echipei mobile au efectuat peste 470 de vizite la medicii specialiști prin acompanierea beneficiarelor proiectului și peste 4.500 de vizite în familiile din comunitățile defavorizate pentru a promova mesajul proiectului.

Echipa mobilă a proiectului, formată din asistent social Maria Perți și asistentul medical Flavia Vârtoc, adaugă: ”Ne bucură faptul că în urma implementării proiectului au fost dezvoltate parteneriate interinstituționale și intersectoriale, astfel încât nevoile femeilor aflate în grupul țintă și-au găsit rezolvarea, ori de câte ori situația o impunea. Dacă în anul 2017 erau înregistrate, la nivelul Direcției de Sănătate Publică, peste 100 de mame minore, în anul 2020 au fost înregistrate 36 de mame minore, exceptând luna august 2020 pentru care nu deținem date, iar în primele 6 luni ale anului 2021 numărul acestora a fost de 24. De asemenea, dacă în perioada anterioară proiectului, respectiv ianuarie – aprilie 2017, DSP Alba a raportat un număr de 3 copii și 3 nou născuți, ca fiind părăsiți în secțiile de pediatrie și neonatologie ale spitalelor din județ, în perioada mai 2017 – decembrie 2021 nu au fost raportați copii și, respectiv nou născuți părăsiți în unități sanitare.

Putem spune că obiectivul major, respectiv prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați și obiectivele specifice ale proiectului: scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor, reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați, precum și creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituții ale statului au fost atinse și îndeplinite.”

Publicitate

Curier Județean

60 de calculatoare pentru copiii din mediile vulnerabile: Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia lansează proiectul „Primul meu calculator”

Publicat

în

60 de calculatoare pentru copiii din mediile vulnerabile: Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia lansează proiectul „Primul meu calculator”

Rotaract Club Alba Iulia și Asociația Pentru Tine Alba Iulia, organizează, pe parcursul anului 2022, proiectul „Primul meu calculator”, fiind astfel donate 60 de calculatoare, copiilor din mediile vulnerabile.

Proiectul „Primul meu calculator” își propune să ajute copiii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, din mediile defavorizate, oferindu-le acestora, pe întreg parcursul anului 2022, 60 de calculatoare. Donarea calculatoarelor se va face pe baza înscrierilor prin intermediul unui formular, fiind selectați câte 5 beneficiari pe lună. Cele două asociații își propun ca prin acest proiect să crească șansa la o educație de calitate, modernă și adaptată vremurilor în care trăim.

„Ne dorim oportunități egale pentru cât mai mulți dintre noi. Este foarte greu să faci față unui sistem de învățământ digitalizat, în momentul în care nu îți poți permite un dispozitiv pe care să poți participa la cursuri sau să îți realizezi temele. Scopul principal al acestui proiect este să susținem educația pentru că așa cum afirma Nelson Mandela <<Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea>>” ne-a relatat Roxana Adam, președinte Rotaract Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Persoanele care doresc să beneficieze de unul dintre cele 60 de calculatoare trebuie să completeze următorul formular: https://forms.gle/cpCQX2GYXzW6getZA

Criterii de eligibilitate:

•Familie cu minimum un copil, cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani
•Copilul/copiii să fie încadrat/încadrați la o formă de învățământ
•Aplicantul trebuie să fie domiciliat în Alba Iulia
•Beneficiarul trebuie să fie încadrat în categoria persoanelor vulnerabile
**Aplicanții care nu dispun de un calculator/ laptop au întâietate
***Familiile care nu au fost selectate într-o lună pot aplica și pentru luna următoare.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Un elev de la Colegiul Național „H.C.C” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă

Publicat

în

FOTO| Un elev de la Colegiul Național „H.C.C” din Alba Iulia a câștigat Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă

Pasiunea pentru epigrame  i-a adus lui Vasiu Eduard Tudor, elev la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ediția a XV-a, 2021-2022, Elevi-Secțiunea Epigramă

„Aflând că am câștigat Marele Premiu ,,George Ranetti”, am resimțit un impuls în adâncul sufletului, plin de recunoaștere și mai multă motivație și încredere în mine însumi. Am simțit, totodată, și un sentiment mai neobișnuit, în sensul că nu îmi venea să cred ceea ce am reușit să obțin datorită perseverenței și pasiunii mele.

Electrica Furnizare Discount

Pasiunea de a scrie epigrame a început acum câțiva ani, sub influența unei rude care m-a inspirat să încerc și eu să scriu. Astfel, după o probă îndelungată și după mulțimile de schițe, am aflat de acest Festival Internațional de Epigramă și am decis sub îndrumarea doamnei profesoare Secară Alina, de limba și literatura română, o profesoară deosebită, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru coordonarea mea la acest concurs, aceasta implicându-se în toate activitățile la care elevul însuși dorește să participe.

Așadar, am decis să trimit epigramele în care am avut încredere că sunt reușite, aflând chiar marți, în timpul serii, că am obținut Marele Premiu. Sunt de-a dreptul fascinat, crescându-mi încrederea și motivația în a mai participa la eventualele concursuri viitoare.

Sunt extrem de fericit că am reușit să îi mândresc pe profesorii clasei mele, și, totodată, pe instituția de învățământ la care sunt elev, în clasa a 10-a, la Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, un colegiu deosebit, cu o varietate de activități educaționale și cu un personal didactic foarte bine pregătit. Am simțit pe propria piele că atunci când sunt încrezător în mine, pot reuși foarte multe în viață. Aș concluzia cu un citat de Karl Raimund Popper, un filozof englez: ,,Încercarea și eroarea alcătuiesc experiența”, astfel încât, tot ceea ce e nou și încercăm, vom evolua și vom dobândi o adevărată experiență.” a declarat Vasiu Eduard Tudor, pentru ZiarulUnirea.ro

Epigramele ce i-au adus lui Vasiu Eduard Tudor Marele Premiu ,,George Ranetti” la Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ediția a XV-a, 2021-2022, Elevi-Secțiunea Epigramă

Mama

M-a trimis mama la poartă,
Să-i deschid lui nea Mărin
Când îl văd!… jalnică soartă…
Era mort de-atâta vin…

Baba iarnă

Baba iarnă vine iarăși,
Cu cojocul plin de nea.
Nu e singură-i cu vântul…
Trage casa după ea.

Vecinul Ghiță

Vine Ghiță pe la mine
Cu-o pereche de desagi;
– Ce vânt te-a adus la mine?
– Vreau să-mi umpli ăști desagi!
– Păi cu ce, dragă vecine?
– Cu posmagi dac-ai pute.
– Cu ce mi-i plăti vecine?
– Vedea-oi de am cu ce…

Mizilul

Când ai talent și ești subtil,
Când cu umorul ești amic,
Să scrii ceva despre Mizil
E pur și simplu… mizilic.

Citește mai mult

Curier Județean

Testare COVID-19, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, inclusiv în zilele de weekend la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Publicat

în

Testare COVID-19, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, inclusiv în zilele de weekend la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a prelungit programul de testare pentru depistarea COVID-19, iar pacienţii care au bilet de trimitere de la medicul de familie se pot prezenta la punctul de testare din curtea unităţii medicale inclusiv în zilele de weekend, sâmbătă şi duminică, între orele 8.00 -12.00. 

SJU Alba Iulia a decis prelungirea programului de testare, având în vedere creşterea numărului de cazuri şi pentru a veni în sprijinul pacienţilor, suspecţi de COVID-19, dar care nu reprezintă urgenţe medicale.

Precizăm că în Unitatea de Primiri Urgenţe se efectuează, în continuare şi în aceleaşi condiţii, testarea pentru depistarea COVID-19 fără bilet de trimitere de la medicul de familie (pacienţii care se prezintă aici reprezintă urgenţe medicale). Testarea la punctul din curtea SJU Alba Iulia (Bulevardul Revoluţiei, nr. 23) este organizată separat faţă de testarea în UPU.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, pacienţii suspecţi, care au bilet de trimitere de la medicul de familie, se pot prezenta la punctul de triaj 2 (cabinet medical modular din curtea unitatii medicale) pentru recoltarea de probe. Pacienţilor li se vor prelua date de contact, iar rezultatele le vor primi în aceeaşi zi.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare