Rămâi conectat

Curier Județean

DGASPC Alba: Proiect pentru prevenirea sarcinilor nedorite: „Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

DGASPC Alba: Proiect pentru prevenirea sarcinilor nedorite: „Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!”

Proiectul “Prevenirea sarcinii nedorite”, intitulat sugestiv: “Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!ˮ, derulat, prin intermediul specialiștilor Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba în baza Convenției cadru de colaborare cu Fundația ˮSERA Româniaˮ București, a ajuns la final.

Prin implementarea proiectului, în perioada 01.05.2017 – 31.12.2021, s-a oferit sprijin de specialitate mamelor minore, femeilor care și-au abandonat ori s-au găsit în situația de aș abandona copilul/copiii din județul Alba, adolescentelor active sexual, etc. pentru evitarea și chiar înlăturarea situației de risc ce putea apărea în vederea îndeplinirii obiectivului major al proiectului și anume: prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați.

În acest sens Echipa mobilă de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, formată dintr-un asistent social și un asistent medical, a promovat proiectul în toate primăriile din județul Alba, în cabinetele medicilor de familie și au derulat programe specializate privind: consiliere socială, educație sexuală și contraceptivă (popularizarea metodelor contraceptive în toate comunitățile marginalizate din județ, precum și aspectele legate de anatomia și fiziologia reproducerii), planning familial și suport și orientare (asigurarea accesului beneficiarelor proiectului la cabinetele de planning familial, unități sanitare, dar și evaluarea nevoilor individuale, familiale și sociale ale fiecărei persoane), transport/acompaniere la cabinetul medical specializat și material contraceptiv (sterilete, prezervative și pastile).

Elit - Gustul Desăvârșit

Beneficiare directe ale proiectului au fost femeile care s-au aflat în situația de a-și abandona copilul și care au solicitat ajutorul DGASPC Alba sau altor instituții, femeile care au abandonat unul sau mai mulți copii sau care au fost în situația de a cere sprijinul Comisiei pentru Protecția Copilului, adolescentele active sexual aflate în sistemul de protecție al DGASPC Alba, cazurile semnalate de SPAS-uri/DAS-uri din județ, unități sanitare, cabinetele medicale individuale, dar și femeile care s-au adresat în mod direct Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite și, pentru care în urma investigațiilor s-a constatat necesară intervenția, iar beneficiarii indirecți ai proiectului au fost: familiile beneficiarilor direcți ai proiectului, comunitatea locală, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, cabinetele medicale individuale, cabinetele de planificare familială, unitățile sanitare, etc..

În perioada mai 2017 – decembrie 2021, prin intermediul specialiștilor din cadrul echipei mobile cu sprijinul direct al personalului din cadrul celorlalte instituții și organisme neguvernamentale, care au avut responsabilități în implementarea și derularea proiectului (asistenți sociali, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, mediatori sociali, etc.) au fost consiliate 3.478 de persoane din județul Alba provenind din comunități marginalizate, din care 80 de persoane au fost consiliate telefonic în perioada instituirii stării de urgență (23.03.-15.05.2020), iar în urma consilierii, 433 femei (din care 269 adolescente) au hotărât să aleagă o metodă contraceptivă.

Astfel, specialiști echipei mobile au efectuat peste 470 de vizite la medicii specialiști prin acompanierea beneficiarelor proiectului și peste 4.500 de vizite în familiile din comunitățile defavorizate pentru a promova mesajul proiectului.

Echipa mobilă a proiectului, formată din asistent social Maria Perți și asistentul medical Flavia Vârtoc, adaugă: ”Ne bucură faptul că în urma implementării proiectului au fost dezvoltate parteneriate interinstituționale și intersectoriale, astfel încât nevoile femeilor aflate în grupul țintă și-au găsit rezolvarea, ori de câte ori situația o impunea. Dacă în anul 2017 erau înregistrate, la nivelul Direcției de Sănătate Publică, peste 100 de mame minore, în anul 2020 au fost înregistrate 36 de mame minore, exceptând luna august 2020 pentru care nu deținem date, iar în primele 6 luni ale anului 2021 numărul acestora a fost de 24. De asemenea, dacă în perioada anterioară proiectului, respectiv ianuarie – aprilie 2017, DSP Alba a raportat un număr de 3 copii și 3 nou născuți, ca fiind părăsiți în secțiile de pediatrie și neonatologie ale spitalelor din județ, în perioada mai 2017 – decembrie 2021 nu au fost raportați copii și, respectiv nou născuți părăsiți în unități sanitare.

Putem spune că obiectivul major, respectiv prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați și obiectivele specifice ale proiectului: scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor, reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați, precum și creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituții ale statului au fost atinse și îndeplinite.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

28 martie| Extinderea canalizării pe strada Arțarului din localitatea Oarda, pe masa Consiliului Local, în ședință

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

28 martie| Extinderea canalizării pe strada Arțarului din localitatea Oarda, pe masa Consiliului Local, în ședință

Aleșii Consiliului Local vor avea de votat în ședința din data de 28 martie, printre altele, și extinderea rețelei de canalizare pe strada Arțarului din localitatea Oarda.

Valoarea estimată a proiectului este de 485.843,96 lei, bani veniți majoritar din bugetul local.

Elit - Gustul Desăvârșit

Durata de realizare a investiției este de 24 de luni.

Proiectul a fost demarat în vederea eliminării inconvenientelor pentru cetățenii municipiului, privind lipsa sistemului centralizat de apă și canalizare menajeră pe stradă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

MÂINE| Biblioterapia, la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”, Alba: „Despre dependența emoțională”, tema de marți a atelierului de psihologie

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE| Biblioterapia, la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”, Alba: „Despre dependența emoțională”, tema de marți a atelierului de psihologie

Mâine, 28 martie 2023, de la ora 17.00, psihoterapeutul Cosmin Bara și bibliotecara Luiza Pop vă dau din nou întâlnire la Biblioterapia, atelier de psihologie practică organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Dezbaterea pe tema „Despre dependența emoțională”, care va avea loc în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, va putea fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Atunci când ne gândim la dependențe, prima dată ne ducem cu gândul la dependența de droguri, de tutun sau de alcool, și ne gândim mai puțin la dependențele emoționale. Deși acestea există, de cele mai multe ori nu sunt identificate și nici tratate.

Vom descoperi împreună care sunt modurile în care devenim dependenți de o emoție și vom învăța tehnici concrete prin care putem alege să schimbăm acele stări emoționale care ne pot afecta calitatea vieții”, transmit organizatorii.

Proiectul cultural 3.30 Biblioterapia face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, prin intermediul atelierelor de psihologie practică fiind promovate cărți tematice din colecțiile bibliotecii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

“Secretele antreprenorului de succes”: Conferință de presă, la Alba Iulia, cu un om de afaceri surpriză, din județul Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

“Secretele antreprenorului de succes”: Conferință de presă, la Alba Iulia, cu un om de afaceri surpriză, din județul Alba

După un start în forță la Oradea, în 22 februarie, evenimentul ”Secretele antreprenorului de succes” își continuă drumul prin țară și se oprește, de data aceasta, la Alba Iulia, în 5 aprilie, organizat de IMM Club în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Județului Alba.

Primul eveniment din seria ”Secretele antreprenorului de succes”, desfășurat la Oradea, a beneficiat de prezența unui antreprenor emblematic pentru bihoreni, Dan Pavel. Este cel care a clădit unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din retail-ul românesc, BENVENUTI. Povestea lui fiind extrem de valoroasă pentru orice antreprenor aflat în căutarea succesului în afaceri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere acest precedent, este firesc să vă întrebați deja cine este antreprenorul a cărui poveste o vom afla la Alba Iulia. Înainte de toate, însă, trebuie spus că județul Alba are un puternic spirit antreprenorial. Acest spirit este vizibil atât prin ponderea mare a afacerilor antreprenoriale de dimensiuni mari și mijlocii prin comparație cu orice alt județ “dezvoltat” din țară, cât și prin numărul mare de antreprenori care se lansează în diverse competiții – precum EY Entrepreneur Of The Year™ – și mai apoi obțin rezultate remarcabile.

Referitor la antreprenorul a cărui poveste o veți afla în evenimentul de la Alba Iulia, vă spunem acum doar atât despre el: este un om al locului, crede că ”educația, sub toate formele ei (teoretică și practică, formală și informală) este vitală pentru atingerea succesului unui antreprenor” și că ”rolul de model pentru ceilalți antreprenori este extrem de important pentru amplificarea curentului antreprenorial românesc și un număr cât mai mare de companii românești puternice contribuie la dezvoltarea generală a societății.”

Mereu și-a dorit să fie diferit față de competiție și să fie cel mai bun, să fie numărul 1 în industria în care activează. În calitate de lider, crede că reziliența în business înseamnă capacitatea de a privi schimbarea drept oportunitate, și nu ca pe un pericol. Nu în ultimul rând, este unul dintre liderii de business din județul Alba și se implică activ și constant în proiecte de educație și antreprenoriat. Pe 5 Aprilie, la Alba Iulia, vom devoala identitatea acestui antreprenor pentru cei care vor fi prezenți în sală.

După ce vom afla ”Povestea unui antreprenor de succes”, în sesiunea ”Informația în Primul Rând” profesioniști și oamenii dedicați cauzei antreprenorilor vor discuta cu cei prezenți despre o serie de teme interesante, dintre care menționăm:

– De ce managerul profesionist este o alternativă pentru succesiunea în afacerile antreprenoriale?
– Care sunt beneficiile și capcanele finanțărilor nerambursabile pentru antreprenori?
-Care este cel mai mare risc neasumat de către antreprenori?
-Cum poate avea un business antreprenorial acces la un sistem informațional și de decision-making performat, așa cum au corporațiile?

La finalul evenimentului, în cadrul secțiunii ”Dezvăluim secrete”, veți putea participa la un workshop cu tema ”De ce managementul riscurilor este ingredientul secret al afacerilor de succes? Cum poate afacerea ta să beneficieze de pe urma acestui secret?”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare