Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Dezvoltatorul imobiliar Marius Alexa, condamnat la închisoare pentru că a ”fentat” bugetul de stat cu peste 330.000 lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marius Alexa, patronul S.C. Meridian Construct SRL a fost recent condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de evaziune fiscală. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii de la Judecătoria Alba Iulia însă a fost atacată cu recurs de către inculpat, sarcina soluţionării recursului revenind Curţii de Apel Alba Iulia. Pe baza actelor existente la dosar, judecătorii au stabilit că Alexa, în calitate de administrator al SC Meridian Construct SRL Alba Iulia, cu rea credinţă a reţinut şi nu a vărsat la bugetul consolidat al statului, în termenul prevăzut de lege, sumele reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, producând un prejudiciu cifrat la suma de 125.387 lei. Faptele datează din perioada 2007 – 2008.
Potrivit materialului de urmărire penală întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, la data de 3 martie 2009 persoana juridică figura cu obligaţii totale reprezentând stopaj la sursă în valoare de 126.060 lei, sumă care a fost calculată în raport de momentul efectuării ultimei plăţi a taxelor şi impozitelor din această categorie, respectiv 24 iulie 2008. Conform documentaţiei întocmite de către ITM Alba în intervalul 2007 – 2008, SC Meridian Construct SRL Alba Iulia avea aproximativ 65 angajaţi cărora le-au fost reţinute pe statele de plată contribuţiile la fondurile de sănătate, asigurări sociale, asigurări de şomaj şi impozite pe salarii.
Din evidenţele contabile ale persoanei juridice, care au fost conduse de martora M.E.M., director economic, potrivit depoziţiei acesteia, reiese că în perioada martie – decembrie 2008, în contul ”casa în lei” s-au derulat operaţiuni de încasări în numerar în valoare de 3.357.950,99 lei, sumă din care era posibilă onorarea obligaţiilor către bugetul consolidat al statului. Totodată, cu privire la acelaşi interval de timp rezultă că în soldul debitor al contului ”casă în lei”, au existat la sfârşitul fiecărei luni suficiente resurse financiare care puteau fi alocate în scopul sus menţionat de către inculpat.
Mai mult decât atât, potrivit registrului de casă al societăţii, în perioada 2007-2008, s-a evidenţiat şi împrejurarea că inculpatul a încasat dividende la 31 decembrie 2008 în cuantum de 758.500 lei, ceea ce denotă reaua sa credinţă şi intenţia sa de a eluda plata obligaţiilor fiscale către stat, spun procurorii.
Administraţia Finanţelor Publice Alba s-a constituit parte civilă cu suma de 125.387 lei.
Cât priveşte condamnarea la închisoare cu executare a lui Marius Alexa, judecătorii de la Judecătoria Alba Iulia au apreciat „că doar prin executarea unei pedepse în regim de detenţie, inculpatul îşi va forma o atitudine corectă faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială”. Totodată, instanţa îi interzice inculpatului dreptul de a exercita funcţia de administrator, pe durata executării pedepsei, deoarece acesta este socotit nedemn să o mai exercite în continuare.
Într-un alt dosar, tot de evaziune fiscală, Alexa a fost condamnat, în primă instanţă, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Acesta este acuzat că, în calitate de administrator la SC Impact Construct SRL Alba Iulia, în perioada ianuarie 2009 – mai 2010, a reţinut şi nu a virat la bugetul de stat integral şi în termenele legale contribuţiile reţinute pe statele de plată ale angajaţilor, totalizând la data de 25 mai 2010 o restanţă în sumă totală de 206.152 lei. Şi acest dosar se află în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.
Cunoscut mai ales pentru scandalul cu cartierul Meridian din Alba Iulia, omul de afaceri albaiulian este cercetat şi pentru înşelăciune, după ce 12 familii şi o societate comercială, care au cumpărat în perioada 2006-2008 case construite de Alexa, au descoperit după achiziţionarea imobilelor fie că terenurile erau proprietatea altcuiva sau construcţiile ori terenurile erau ipotecate la bănci. Dosarul de înşelăciune se află pe rolul Tribunalului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea