Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

”Dezvoltarea urbană inteligentă. Soluții și bune practici în contextul implementării politicii regionale și de coeziune 2014-2020” – conferință cu participare internațională, organizată de ADR Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investiții direcționate spre dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, eficiența energetică, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. În acest context, consecventă menirii sale de a coordona eficient procesul de dezvoltare regională, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va organiza, în cooperare cu Primăria municipiului Alba Iulia și cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Conferința cu participare internațională dedicată dezbaterii celor mai bune soluții de dezvoltare urbană inteligentă. Evenimentul, programat a se desfășura în zilele de 11 și 12 noiembrie 2015, la universitatea albaiuliană, se dorește a avea rol de informare și dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operațional Regional 2014-2020 cu privire la politicile europene privind dezvoltarea orașelor românești și posibilitățile de finanțare ale dezvoltării urbane.

sediu ADR Centru”Una din preocupările constante ale ADR Centru, pe perioada celor peste 16 ani de activitate, dar și ca Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional, a fost aceea de a sprijini comunitățile din Regiunea Centru în găsirea celor mai bune soluții pentru utilizarea fondurilor europene. Acum, când practic am anunțat public lansarea axelor de finanțare prin POR 2014-2020, ne dorim ca fondurile disponibile – pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, sprijinirea dezvoltării urbane durabile, sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – să poată fi utilizate optim, având ca sursă de inspirație cele mai bune soluții și practici de la nivel european. Această Conferință se dorește a fi un eveniment de informare și dezbatere pentru viitorii beneficiari ai Programului Operațional Regional 2014-2020, cu privire la politicile europene privind dezvoltarea urbană și posibilitățile de finanțare ale dezvoltării urbane prin POR 2014-2020, precum și un prilej pentru prezentarea unor modele de bună practică, la nivel european și regional, în următoarele domenii: planificarea dezvoltării urbane, dezvoltarea economică a orașelor și mobilitate urbană durabilă, eficiență energetică și reducerea emisiilor de CO2”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind cel mai important eveniment organizat în această toamnă în domeniul derulării fondurilor europene în Regiunea Centru și în România.

O parte importantă a sprijinului financiar acordat regiunilor din România, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 este direcționată spre dezvoltarea urbană, orașele și municipiile fiind invitate să abordeze într-un mod integrat (luând în calcul toate aspectele dezvoltării – economic, social, mediu, energie, schimbări climatice, demografie) și inteligent (prin utilizarea tehnologiilor digitale și a celor de informare și comunicare pentru îmbunătățirea calității și performanței serviciilor publice, reducerea costurilor și a consumului resurselor, inclusiv a dialogului mai activ cu cetățenii) probleme precum eficiența energetică, mobilitatea urbană, problemele de sărăcie și excluziune socială a periferiilor etc. Principalii beneficiari ai POR 2014-2020 vor fi autoritățile administrației publice locale și județene care vor putea accesa finanțările disponibile pe cel puțin 8 din cele 12 axe prioritare ale programului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Organizată în cadrul Universității din Alba Iulia, în perioada 11-12 noiembrie 2015, conferința cu participare internațională organizată de ADR Centru are titlul ”Dezvoltarea urbană inteligentă. Soluții și bune practici în contextul implementării politicii regionale și de coeziune 2014-2020“. În cadrul manifestării sunt prevăzute patru paneluri distincte, cu referire la soluțiile de dezvoltare economică și socială a orașelor, mobilitatea urbană – o provocare pentru orașe, soluțiile inteligente pentru eficiența energetică a orașelor, ca și pentru valorificarea durabilă a patrimoniului istoric și cultural. În cadrul Conferinței vor fi susținute prelegeri de către peste 30 de personalități și experți în dezvoltare urbană de la nivelul Comisiei Europene, ministerelor, agențiilor și instituțiilor cu atribuții în acest sens de la nivel național, precum și specialiști de la nivelul autorităților locale și regionale. Astfel, experiența lectorilor, dobândită în ultimii ani, va permite invitaților să-și contureze cadrul în care vor fi pregătite viitoarele proiecte finanțate din surse europene.

În cadrul secțiunilor tematice vor fi prezentări și dezbateri referitoare la managementul dezvoltării urbane, la soluțiile posibile pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor din România, la dezvoltarea industrială bazată pe cercetare, în folosul comunităților, la e-guvernare – văzută ca model pentru dezvoltarea economică inteligentă, toate acestea având legătură și referire la procesul de dezvoltare urbană inclus în strategiile și documentele de planificare ale Regiunii Centru. Pe de altă parte, ținând cont de prioritatea europeană referitoare la îmbunătățirea mobilității cetățenilor, cu referire directă la legăturile dintre și din interiorul centrelor urbane cu diversele zone de interes public, în cadrul Conferinței vor fi prezentări despre abordările și soluțiile posibile pentru orașele din România în elaborarea Planurilor de mobilitate urbană, prin corelare cu abordarea acestor probleme în orașele mici și mijlocii din Germania. De asemenea, vor fi dezbătute câteva modele inteligente de gestionare a transportului public din Brașov și proiectele de mobilitate urbană implementate în municipiul Alba Iulia, dar și o abordare cu totul noua a potențialului de dezvoltare a conectivității între localitățile riverane râului Mureș. A doua zi a Conferinței va fi dedicată identificării soluțiilor inteligente pentru eficiența energetică a orașelor, prin Planurile de Acțiune pentru Energie Durabilă, dar și prin prisma contractelor de performanță energetică, pentru eficientizarea energetică a clădirilor și iluminatului public. În paralel, vor fi dezbătute temele privind valorificarea durabilă a patrimoniului istoric și cultural, cu exemplificări de la nivelul municipalităților din Sibiu, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia și Râșnov, dar și cu legături la experiența de la nivel european în domeniu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Părintele Emil Jurcan, din Alba Iulia: „Sărbătoarea care pune coroană peste tot anul”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Părintele Emil Jurcan, din Alba Iulia: „Sărbătoarea care pune coroană peste tot anul”

Prăznuită în 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor. Preotul albaiulian Emil Jurcan o compară cu Paștele de vară și transmite bucurie tuturor și „la mulți ani” celor care poartă numele de Maria sau Marian, în cinstea Maicii Domnului.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimis prin SMS de Sf Marie

„Sărbătorim la 15 august, Adormirea sau mai concret Intrarea în Veșnicie a Maicii Domnului, care din acest moment rămâne pentru fiecare dintre noi, Mijlocitoarea. Cu alte cuvinte este o sărbătoare a bucuriei, o sărbătoare în care, pe lângă faptul că e întâlnim cu cei dragi și ajungem la locurile sfinte, urăm și „la mulți ani” celor care poartă numele de Maria sau Marian, în cinstea Maicii Domnului, dar mai mult decât atât ne simtim toți sub protecția Ei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf Marie. Peste 2 milioane de români își serbează onomastica

Este sărbătoarea pe care aș numi-o ca un fel de Paștele de vară, în sensul că dacă avem mari sărbători iarna și primăvara, vara o avem pe Maica Domnului. Oarecum am putea vorbi simbolic despre așteptarea toamnei cu protecția Maicii Domnului. Poate este mult spus, dar o văd ca și o împlinire. Anul bisericesc se încheie la 31 august, iar Sărbătoarea care pune coroană peste tot anul este Adormirea Maicii Domnului.

Pentru fiecare dintre noi este nu doar un concediu sau o vacanță de câteva zile, ci este în primul rând bucuria că avem în cer pe Mama noastră Bună, care stă lângă tronul lui Hristos, al fiului său și mijlocește pentru fiecare dintre noi. Multă bucurie tuturor și „la mulți ani” celor care poartă numele Maicii Domnului”, a spus părintele Emil Jurca pentru ziarulunirea.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului: „Mie să-mi fie bine, restul se descurcă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului: „Mie să-mi fie bine, restul se descurcă”

Pe DN 7C, Transfăgărășan, polițiștii Serviciului Rutier Sibiu au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale pentru staționare și oprire neregulamentare.

Polițiștii rutieri și jandarmii montani vor fi și azi prezenți în zonă, acțiunile fiind concentrate pe fluidizarea traficului în vederea prevenirii ambuteiajelor și oricăror incidente care ar putea genera o stare de pericol la adresa participanților la trafic și nu numai.

Revenim cu recomandările adresate conducătorilor auto care intenționează să se deplaseze pe Transfăgărășan să parcheze autovehiculele doar în locurile special amenajate în acest scop și să respecte indicațiile forțelor de ordine, dar și semnalizarea rutieră amenajată în zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Din seria: mie să-mi fie bine, restul se descurcă: Mulțumim tuturor acelor șoferi care au parcat mașinile pe partea carosabilă, pe acostament, pe căile de acces destinate pietonilor și îi felicităm pe toți cei care au distrus amenajările rutiere dedicate fluidizării traficului pe Transfăgărășan!

Probabil excursia vă face să vă simțiți extraordinar de bine știind că parcările pe care le-ați realizat au dus la blocarea oamenilor în tunel, iar pietonii fac slalom printre mașini! Pentru fair-play, responsabilitate și decență veți fi premiați!

P.S. Această postare este un pamflet! Tratați-o ca atare! Comportamentului șoferului este și el un reper al caracterului său”, au scris reprezentanții Poliției Sibiu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Vitezoman prins cu 205 km/h pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Va râmâne pieton 4 luni și are de plătit o amendă „grasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Vitezoman prins cu 205 km/h pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Va râmâne pieton 4 luni și are de plătit o amendă „grasă”

În dimineața zilei de duminică, 14 august, în jurul orei 10,30, la km 270 al autostrăzii A1, în zona localității Săliște, pe sensul Deva – Sibiu, în cadrul activităților derulate pe linia prevenirii și combaterii conducerii autovehiculelor cu viteză peste limita legală, polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au depistat un șofer în timp ce conducea autoturismul cu viteza de 205 km/h.

Identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 28 de ani, din județul Vâlcea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.990 de lei. De asemenea, polițiștii au aplicat și măsura complementară de suspendare a dreptului bărbatului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 120 de zile.

Reamintim faptul că viteza excesivă sau neadaptată rămâne principala cauză generatoare de accidente rutiere cu consecințe deosebit de grave, pe toate categoriile de drumuri, la nivel național.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii rutieri vor continua acțiunile de conștientizare a conducătorilor auto cu privire la responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă pentru ca toți participanții la trafic să ajungă la destinație în siguranță.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea