Rămâi conectat

Politică Administrație

Dezvoltarea economică este cea care dă speranță și încredere în viitor întregii comunități

Publicat

în

Dezvoltarea economică este cea care dă speranță și încredere în viitor întregii comunități

Dezvoltarea unei comunități este strâns legată de potența sa financiară și de modul în care reușește să-și mobilizeze resursele locale pentru a genera bunăstare.

Consiliul Județean nu poate construi fabrici și uzine, nu poate da subvenții și nu poate plăti stimulente pentru atragerea de investitori. Este însă un partener de încredere al mediului de afaceri, un mediator și un integrator al necesităților de dezvoltare ale comunității din care și mediul de afaceri este parte.

Încă de la început, am abordat investițiile în infrastructură în strânsă corelare cu nevoile de dezvoltare economică și am planificat atent lucrările la drumuri, rețele de apă sau canal, astfel încât să corespundă și cu necesitățile agenților economici. Din păcate, din cauza unei legislații problematice, anumite ramuri ale infrastructurii care susțin dezvoltarea economică nu intră în competența noastră, dar am încercat și în acest caz să îmbunătățim ceva. Astfel, cu ajutorul parlamentarilor PNL și după îndelungi consultări cu toți cei interesați, s-a reușit simplificarea legislației în domeniul extinderii rețelelor de gaze naturale și energie electrică, care vor susține și vor îmbunătăți atractivitatea economică a multor comunități. Lucrăm la modificări care să permită și o mai mare implicare în zona dezvoltării infrastructurii de internet de mare viteză care, după cum s-a văzut și în ultima perioadă, este strâns legată de dezvoltarea afacerilor.

Parteneriatul cu mediul investițional a fost și cel care ne-a arătat că este nevoie de o nouă abordare în educație. Investitorii nu mai sunt demult interesați doar de accesul la infrastructură și de scutirile de impozit pe terenuri, ci sunt din ce în ce mai atenți la cât de ușor pot face transferul tehnologic dintr-o zonă în alta, cultura muncii și compatibilitatea mentalităților fiind crucială în acest sens. Astfel, a luat naștere școala profesională duală – cel mai bun exemplu al încrederii și colaborării între administrație, instituții ale statului și mediu de afaceri, iar alte proiecte educaționale sunt în dezvoltare, vizând o mai bună conectare la rețele de cercetare, dezvoltare și inovare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am căutat să ne implicăm activ și în rural, unde am sprijinit puternic mediul asociativ. Împreună cu grupuri de inițiativă din diverse ramuri de activitate am sprijinit înființarea unor Asociații ale agricultorilor și producătorilor locali, aceștia fiind deosebit de importanți pentru dezvoltarea economică a mediului rural. Cele mai multe dintre aceste inițiative au devenit povești de succes și unele au ajuns chiar reprezentative la nivel național.

               Am conceput și organizat împreună cu agenții economici și asociațiile de profil o serie de activități și manifestări de promovare, de târguri și expoziții, care să scoată în evidență tot ce are bun acest județ și care să faciliteze schimbul de informații și colaborarea între diverșii actori socio-economici și publicul larg.

Odată cu schimbarea legislației privind fondurile europene și cu apariția GAL-urilor, ne-am implicat activ și în acest domeniu și am căutat să le sprijinim și să le includem în toate acțiunile noastre. Consiliul Județean este membru în toate GAL-uri, iar experiența acumulată prin aceste parteneriate a contat forte mult în modul în care politica de atragere a fondurilor europene a fost recent schimbată în România. Astfel, nu este deloc întâmplător că noua alocare se va face prin ADR-uri, iar Zona Munților Apuseni va avea un program pilot – ITI Moții Tara de Piatră, cu sediul la Zlatna. Este un rezultat de succes al cooperării cu mediul de afaceri, administrația locală, administrația centrală și mediul asociativ.

Poate cea mai bună dovadă a acestei relații de încredere și parteneriat cu mediul economic este implicarea în proiecte sociale, educaționale și comunitare ale firmelor din județul Alba. Fie că vorbim de donații făcute către Spitalul Județean Alba, fie că vorbim de construirea unui sistem educațional bazat pe practică sau de răspunsul prompt pe care firmele din Alba, românești și străine, l-au avut încă din primele momente ale instalării pandemiei de COVID, este clar că suntem toți parte a acestei comunități și parteneriatul existent între mediul de afaceri, cetățeni și administrația locală funcționează.

Până la urmă, cel mai mare câștig pentru județul Alba și pentru cetățenii lui, este faptul că toți conștientizăm să suntem parte a acestei comunități și că depindem unii de alții. Le mulțumesc sincer tuturor celor care au fost alături de noi în demersurile de dezvoltare a județului Alba, la fel cum le mulțumesc și pentru că n-au permis să învățăm din experiența lor și să ne adaptăm la nevoile lor. Până la urmă, succesul mediului de afaceri se răsfrânge asupra întregului județ și reprezintă un beneficiu pentru întreaga comunitate. Nu doar prin taxe și impozite – pentru că acestea, în marea lor majoritate sunt colectate de București și nu rămân aici – ci pentru că pun pâine pe masa multor oameni și zâmbete pe fața multor tineri. Pentru că dezvoltarea economică pe care ei o generează dă speranță și încredere în viitor unei întregi comunități.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare