Cetatea Alba Carolina – Dezvăluiri spectaculoase pe latura de Vest

Paul Voicu - Primar 2020

Lucrările de reconstruire a laturii de Vest a şanţurilor Cetăţii Alba Carolina avansează în mod alert iar proiectul autorităţilor locale de reconfigurare şi refuncţionalizare a zonei din faţa Catedralei Reîntregirii prinde tot mai mult contur. A fost excavată o mare parte a pământului cu care a fost astupat şantul de Vest ceea ce lasă să se vadă o porţiune din zid foarte bine conservată. Au ieşit la iveală şi spaţii din incinta zidurilor, care urmează să aibă un rol comercial important pe viitor. Prinde contur şi primul pod dintre cele trei din beton pe care se va face accesul auto spre Catedrală. Accesul auto se va face pe trei poduri din beton, iar cel pietonal pe un pod de lemn, lung de peste 50 de metri, ce va face legătura între Poarta a V-a şi Poarta a IV-a.
O parte a zidului din partea de vest a fost dărâmată în urmă cu 89 de ani, iar şanţul acoperit cu pământ, în timpul lucrărilor de construcţie a Catedralei Reîntregirii. Prin urmare, aproximativ un sfert din Parcul Unirii va dispărea, iar o parte a zidului va fi reconstruit. Prin această lucrare se va reconfigura întreaga zonă, un sfert din parcul ce face legătura cu oraşul va dispărea, accesele în cetate se vor face pe poduri de lemn suspendate şi se vor amenaja parcări pentru maşini şi autocare. Odată cu refacerea acestui şanţ, cetatea va deveni de sine stătătoare, atunci când vei trece podul de lemn te vei simţi într-adevăr într-o zonă exclusiv turistică, nu va mai face parte din oraş.
Lucrările începute în 2011 sunt programate să se încheie în 2013. Contractul de finanţare din fonduri europene pentru proiectul de punere în valoare a şanţului de vest al Cetăţii, în valoare de 16 milioane de euro, a fost semnat în decembrie 2010. (I.P.)

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

19 Comentarii

gogu 7 martie 2012 at 22:05

„un sfert din parcul Unirii va disparea si se vor amenaja parcari pentru masini si autocare”
– dupa Custozza iata ca havelele nu se opresc si parcurile dispar unul cate unul.

acritura 8 martie 2012 at 7:21

anton…esti genial……pe linga genoiu vad ca ai si bun simt.
Pentru infrumusetarea orasului propunerea ta este sa taiem si restul de parc.BRAVO

acritura 7 martie 2012 at 22:06

unde sint dezvaluirile spectaculoase?

Administrator 7 martie 2012 at 22:38

spaţiile din incinta zidurilor, care sunt bine conservate ? desi se credea ca au fost complet demolate acum 89 de ani. E adevarat, subiectul ar fi meritat un articol mai amplu, da` a fost scris pentru editia tiparita.

Manitu 8 martie 2012 at 0:38

Zidurile cetatii nu au fost demolate in anul 1921, cand s-a inceput si constructia catedralei? Ar fi, deci, cam 91 de ani!
… Dar ce importanta mai are asta acum, nu-i asa?

acritura 8 martie 2012 at 7:24

cine credea ca au fost complet demolate? se stia ca au fost demolate numai pina la cota zero. Era si normal sa fie asa.
Iar despre spatii, pina de curind a functionat UNDERGROUND intr-unul dintre ele….asa ca sa nu ne mai miram atita…..
Daca ar fi gasit alte vestigii, atunci da, era ceva spectaculos. Asa s-a gasit ceva ce se stia ca este acolo

luly 7 martie 2012 at 22:40

O adevarata bijuterie o sa fie cetatea cind se termina toate lucrarile.
FELICITARI.

cineva 7 martie 2012 at 23:50

sunt placut surprins sa vad ca zidurile s-au pastrat dupa 90 de ani asa bine!abia astept sa fie gata!

Un cetatean 8 martie 2012 at 8:07

FELICITARI PENTRU ALBA IULIA. SA SPERAM CA IN ACEST MOD VA ATRAGE MULT MAI MULTI TURISTI SPRE BINELE COMUNITATII

mr 8 martie 2012 at 9:08

Cine e idioata care a scris articolul? Cred ca titlul era de la alt articol

Daciana 8 martie 2012 at 9:23

FELICITARI!!!!
Lasati-i pe lartai sa latre si faceti ce trebuie cu cetatea pentru ca aceasta va aduce un beneficiu foarte mare comunitatii, trecand da mandria de ca suntem locuitorii acestei asezari incarcate de istorie.
BRAVO HAVA SI DUMITREL!!!

gicu123 8 martie 2012 at 9:33

Tanti, tanti….te-ai molipsit de la Protv….numai tipii aceia afiseaza titluri spectaculoase la informatii de 2 randuri….neconcludente..

acritura 8 martie 2012 at 10:26

vad ca Hava si Sabau si-au inchiriat postacii laudatori ai RMGC-ului….stupizii astia cu..”felicitari”..”placut surprins”..”bijuterie”…
Mai real era postacul ala cu ciorile….prost, da’ de-al nostru:)

daniel 8 martie 2012 at 11:43

Cetatea din Alba Iulia cu siguranta va intra in Guiness Book. A fost construita degeaba fiindca la scurt timp dupa construire modul in care se purtau razboaiele s-a schimbat, iar acum se cheltuie o gramada de bani degeaba fiindca prea luminatii nostrii conducatori nu vor sa inteleaga, ca turistilor nu le place sa viziteze un kitsch , betonat din cap in coada cu „havele”, intr-o tara distrusa de saracie, cu o gramada de cersetori, fara o infrastucura cat de cat acceptabila, o tara care musteste de coruptie.

Aurelian 8 martie 2012 at 12:27

Daniele, este alegerea ta sa-ti placa natura, si nu civilizatia, asa cun administratia Albei-Iulia a dorit sa faca circulabile santurile cetatii, unde cu cateva luni inainte iti era frica sa lasi cainele! Asa cum i-a mai spus si Piticului Atomic, Alba-Iulia ofera tot ce vrei , inclusiv salbaticie. Incepand de la Schit in sus, ai o padure ce face legatura cu Oradea. Nimeni nu te obliga sa te plimbi prin santurile Cetatii, dute in padure daca iti place, dar nu critica pe cei ce doresc sa viziteze cetatea, numai ca atat PeNaLi, cat si PSD-istii, nu au avut acces la bani cetatii, ca sa poata fura!

hasta la vista, gainar 8 martie 2012 at 12:47

a reaparut aurelian.

Iar nu si-a luat medicamentele…altfel nu imi explic de ce ne trimite sa mergem prin padure spre Oradea.

In schimb nu spune adevarul pina la capat. PNL-ul si PSD-ul nu au furat din cetate , dar a furat masiv PDL-ul….asta a uitat sa spuna Aurelian
probabil tot din cauza medicamentelor.Efectele adeverse, ce sa-i faci….

Si daca aurelian ar fi fost intreg la minte, l-as fi intrebat de ce nu am fi putut sa ne plimbam prin cetatea amenajata cu pastrarea spatiilor verzi? De ce a trebuit taiat parcul Custozza?

Dar intrebarile astea le-as fi pus lui aurelian dfaca era intreg la mine. Insa nu este cazul

Aurelian 8 martie 2012 at 16:57

Sigur ca nu au furat din cetate atat PeNaLi cat si PSD-isti, ca nu au avut acces, si bine le-a facut, ca daca aveau acces, cetatea costa de 3 ori mai mult decat acum, ca au avut experienta lui Bombonel cu autostrada. USL-ul ce stie mai bine , stie fura, ca numai sa faci o comparatie intre bunastarea lui Eutanasiu, Piticul Atomic si Darzu, inainte de a fii la putere si azi, ai sa ai o mare surpriza, inainte „ruptii in fund de foame”, si azi multimilionari in euro! Au gasit si ei cate o „Matuse Tamara”!

elena 8 martie 2012 at 16:23

felicitari!!!! cetatea din alba iulia va fi un loc minunat, pacat de acriturile astea care baga strambe de plicitiseala

andrada 9 martie 2012 at 8:49

Ma intreb daca mai suntem intregi la cap. Una se spune in articol si alta se comenteaza. Pai un comentariu se face pe baza articolului respectiv, nu divagand. E foarte buna ideea de a restaura cetatea asa cum a fost (macar atat cat se mai poate, fireste). Majoritatea locuitorilor de azi vosr avea ocazia sa o vada asa cum a fost conceputa. Nu mai vorbim de avantajele pentru turism. Cetatea de la Alba Iulia este unicat la noi si ar fi fost pacat sa nu fie pusa in valoare.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...