Rămâi conectat

Cultură Educație

Dezbateri istorice de înaltă ținută la Casa de Cultură Cugir

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Timp de două zile, în 6 și 7 iulie, orașul Cugir devine promotorul unui dialog intercultural în care sunt angrenați profesori de istorie și cadre universitare din Cugir, Cluj-Napoca și Sibiu. Sub denumirea „Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate”, Primăria și Casa de Cultură și-au propus să continue să impulsioneze dezbaterile istorice începute în urmă cu doi ani, odată cu găzduirea evenimentului regional „Diva Deva”.

În cadrul comunicărilor științifice, istoricii vor aborda teme precum cultura, religia, tradiția, artă și infrastructură transilvăneană de-a lungul istoriei. Vor fi prezenţi profesori universitari de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca: Dr. Pavel Puşcaş, Dr. Corina Moldova, lector universitar Dr. Angelica Puşcaş, Dr. Anca Elisabeta Tatay, Dr. Gabriela Rus, Drd. Valentin Trifescu, Prof. Francois Breda, profesorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Dr. Gheorghe Manolache, la care se adaugă istoricii locali Prof. Horea Rotche, viceprimarul Oraşului Cugir, Prof. Nicolae Florea și Prof. Gabriela Urs de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu”.

„»Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate«” este un proiect ambițios pentru un oraș care nu este centru universitar, dar care a rezonat în ultimii doi ani la dezbaterile istorice care au avut loc. Valoarea comunicărilor stiințifice care au fost prezentate la Cugir este dovedită de faptul că acestea au fost publicate în decembrie 2011, la Bratislava de către Drd. Valentin Trifescu, în lucrarea »Influențe Austriece și identități regionale în Transilvnia«”, a declarat directorul Casei de Cultură, Rodica Florea care a precizat că acest volum va fi lansat în cadrul evenimentului de sâmbătă și dumincă.

Tot atunci, prof. Univ. Dr. Gh. Manolache își va lansa la rândul său cartea „Resurecția localismului creator – o experiență spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare”, ediția a II-a revizuită și adăugită.

„Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate” va avea loc în Sala de Conferințe a Casei de Cultură a Oraşului Cugir, sâmbătă între orele 11.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00, iar duminică între orele 10.00 – 13.00. În această ultimă zi, două ore, între 15.00 și 17.00, vor fi dedicate dezbaterilor și concluzilor legate de subiectele abordate în cadrul comunicărilor științifice.

Sunt aşteptaţi să ia parte la manifestare consilieri locali, cadre didactice, elevi, preoţi, precum şi toţi pasionații de istorie transilvăneană.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea