Cultură Educație
Consiliul Local Cugir – Dezbatere incendiară pe tema comasării a două şcoli generale
Peste 100 de cadre didactice şi părinţi ai elevilor de la şcolile generale ”Singidava ” şi nr. 2 Cugir au umplut sala de şedinţe a Consiliului Local Cugir pentru a lua parte la dezbaterea unui proiect de hotărâre referitor la comasarea celor două unităţi de învăţământ. O prezenţă neaşteptat de mare, în premieră am putea spune, care la un moment dat s-a dovedit atât de încrâncenată încât se părea că se va ajunge la evacuarea sălii. Tabăra nemulţumiţilor a reprezentat-o în procentaj de peste 90%. Şcoala ”Singidava ”Cugir care şi-a arătat dezacordul faţă de intenţia comasării încă de anul trecut, când s-a ivit această idee de reorganizare a reţelei şcolare, pentru 2012 -2013, dar nici toate cadrele didactice de la Şcoala nr. 2 nu îmbrăţişau cu prea mare convingere acest demers. Cel mai mult a deranjat, după cum a rezultat din intervenţiile cadrelor didactice şi a părinţilor, denumirea sediului noii unităţi rezultate prin comasare, care deşi urmează să se numească ”Singidava ” va avea sediul la Şcoala nr. 2 ,adică pe strada Gheorghe Lazăr. Această hotărâre a fost sancţionată de consilierul local din partea PDL- Radu Roşian, care a spus că „nu poţi să iei o astfel de măsură cu o şcoală care se află în <Top 20> între şcolile din judeţ şi să uiţi de realizările şi tradiţia acestei unităţi.” Au urmat numeroase schimburi de replici între părinţi pe de-o parte, iar pe de altă parte inspectorul şcolar, Dan Cherecheş, care este şi consilier local, acesta fiind acuzat că stă alături de alţi aleşi locali la originea acestei iniţiative. În opinia directorului şcolii ”Singidava”, prof. Anghel Lucia, proiectul a fost un demers greşit încă de la început, având în vedere că nu s-au dat explicaţiile cuvenite şi a întrebat dacă prin măsura luată se va rezolva mult trâmbiţata situaţie bugetară. Deşi primarul şi viceprimarul s-au referit la faptul că este nevoie de o nouă percepţie asupra reorganizării reţelei şcolare, în contextul lipsei fondurilor bugetare, n-au făcut decât să aprindă şi mai tare spiritele, mai multe cadre didactice afirmând că îşi văd puse în pericol prin această hotărâre catedrele şi că se crează disfuncţii în activitatea lor şi a elevilor. Profund afectată, prof. Gabriela Păştină de la ”Singidava ”, adresându-se consilierilor, a spus: ”Prin ceea ce aţi întreprins nu s-a făcut nici înainte de 1989, adică aţi reuşit să dezbinaţi cadrele didactice, în mod deliberat sau la recomandarea cuiva care este peste d-voastră”.
Cu toate că numeroase voci au susţinut că şcolile trebuie să rămână aşa cum au fost, adică despărţite, consilierii opoziţiei au votat proiectul de hotărâre care prevede comasarea celor două şcoli iar consilierii PDL au votat împotrivă. (C.P.)

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 10 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Curier Județeanacum 16 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Actualitateacum 15 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Curier Județeanacum 14 ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Curier Județeanacum 10 ore
28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului
-
Sportacum 12 ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
-
Actualitateacum 15 ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Actualitateacum 17 ore
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
-
Curier Județeanacum 13 ore
1 iunie| Tombolă cu surprize, la Sebeș, pentru sărbătorirea prichindeilor cu ocazia Zilei Copilului. Cum pot fi înscriși micuții
-
Actualitateacum 17 ore
ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR
-
Sportacum 11 ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei