Rămâi conectat

Actualitate

DEZASTRU în caz de război: Drumurile, porturile și căile ferate din România și alte țări nu fac față nevoilor militare

Publicat

în

DEZASTRU în caz de război: Drumurile, porturile și căile ferate din România și alte țări nu fac față nevoilor militare

Invazia Rusiei în Ucraina a atras atenția asupra pregătirii drumurilor, căilor ferate, porturilor și aeroporturilor din UE pentru deplasarea rapidă a trupelor și tancurilor.

Eliberarea blocajelor și consolidarea căilor ferate și a podurilor folosite atât de militari, cât și de civili este crucială pentru programul de apărare al continentului. Dar, în ciuda acestor îngrijorări, UE nu are în vedere o creștere imediată a cheltuielilor în acest domeniu, notează publicația Politico.

„Cu cât mergi mai departe spre est, infrastructura nu suportă greutatea mare a tancurilor americane, germane, britanice și olandeze. Problema sunt podurile”, a declarat generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa și acum afiliat la grupul de reflecție CEPA. „Trebuie să arătăm că ne putem mișca la fel de repede sau mai repede decât Federația Rusă între Polonia și Lituania sau în România.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Mecanismul Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), vehiculul de finanțare al UE pentru proiecte de infrastructură, a fost convenit anul trecut și alocă 1,7 miliarde de euro pentru mobilitatea militară – în scădere față de cele 6,5 miliarde de euro propuse inițial (dar mai mult decât zero, cât au susținut unii). Reducerea bugetului părea o idee bună pe vremea când liderii UE credeau că războiul era un scenariu îndepărtat.

Joi, diplomații UE au convenit cu Comisia Europeană să cheltuiască aproape 340 de milioane de euro din pachetul militar al CEF pentru 22 de proiecte, în mare parte la scară mică, în cadrul acestui program – în mare parte în Europa Centrală.

Aceste proiecte includ consolidarea legăturilor feroviare de la Anvers în Germania, astfel încât trenurile mai lungi să poată circula spre est, modernizarea a două aeroporturi din Polonia și îmbunătățirea legăturilor de transport către baza militară Tapa din Estonia.

Un oficial implicat în discuții a declarat că țările au fost de acord, de asemenea, să devanseze următoarea rundă de finanțare a proiectelor din septembrie până în mai, deși acest lucru nu va schimba dimensiunea bugetului global.

Criticii se plâng că amploarea finanțării este cu mult sub nivelul necesar pentru a pregăti continentul pentru o amenințare militară, iar unii membri ai Parlamentului European fac presiuni pentru o creștere mult mai rapidă a cheltuielilor.

„Banii sunt ridicoli”, a declarat europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu. Parlamentarul Partidului Popular European a fost unul dintre liderii Parlamentului în negocierile privind CEF. Totalul final convenit este „aproape nimic” în comparație cu nevoile strategice ale blocului, a spus el.

În ciuda scepticismului anterior, din cauza războiului a avut loc o întoarcere de „180 de grade” în ceea ce privește necesitatea cheltuielilor pentru mobilitate militară, potrivit unui oficial de rang înalt al Comisiei care a lucrat la această problemă.

„În Europa, s-a avut sentimentul că nu era nevoie să cheltuim pentru apărare”, a declarat Georg Riekeles, care se ocupă de securitate la Centrul de Politici Europene, un think tank cu sediul la Bruxelles. „De la 24 februarie [când Rusia a atacat Ucraina], această imagine s-a schimbat complet”.

Problemele cu infrastructura au fost evidente de ani de zile, pe măsură ce NATO s-a extins spre est, dar cheltuielile pentru drumuri și căi ferate nu au urmat.

În 2017, Hodges a condus trupele americane care au debarcat la Bremerhaven, în nord-vestul Germaniei. În timp ce infrastructura portuară era la înălțime, rutele de ieșire nu erau la fel. „Există un punct de sufocare în ceea ce privește viteza cu care poți ajunge pe drum”, a spus el. „Nu contează cât de mare este portul, dacă nu ești pregătit pentru o mișcare rapidă, atunci totul se îngrămădește”.

Este o problemă în condițiile în care alianța caută să își întărească forțele în est pentru a descuraja Rusia.

„Doar pentru a intra în România prin Munții Carpați este foarte dificil cu un tanc pe spatele unui camion de transport”, a spus Hodges.

În timp ce NATO coordonează acțiunile militare, nu finanțează poduri, căi ferate și drumuri. În acest domeniu, UE ar trebui să intervină prin intermediul CEF.

„[Militarii] folosesc aceeași infrastructură ca și civilii și, prin urmare, se confruntă cu aceleași probleme”, a declarat oficialul Comisiei. „Ei se lovesc de probleme în porturi, pentru un transfer modal de la nave la calea ferată, se lovesc de aceleași blocaje în nodurile urbane sau cu aceleași lungimi reduse ale trenurilor, au aceleași probleme că anumite aeroporturi nu sunt conectate la calea ferată.”

Banii CEF pentru mobilitate militară vizează conectarea aeroporturilor la căile ferate, consolidarea podurilor și eliberarea de spațiu în porturi pentru aterizări rapide. Alte proiecte mai mari – cum ar fi Rail Baltica, o conexiune feroviară europeană cu ecartament standard în valoare de 5,8 miliarde de euro care traversează Estonia, Letonia și Lituania până în Polonia – sunt, de asemenea, citate ca fiind esențiale pentru apărare.

În cadrul rundei de aprobări de proiecte de joi, 5 milioane de euro vor fi alocate pentru a spori capacitatea militară pe porțiunea letonă a Rail Baltica.

Cea mai mare aprobare de finanțare a fost de 60 de milioane de euro pentru Via Baltica, o legătură rutieră care traversează țările baltice, o investiție greu de realizat, având în vedere că noile proiecte costă de obicei miliarde de euro.

Marinescu dorește ca blocul să acționeze acum, în loc să aștepte următorul buget de infrastructură CEF pe șapte ani, în 2028: „Trebuie să avem ceva acum”, a spus el.

În cadrul unei dezbateri din comisia pentru transporturi a Parlamentului de săptămâna trecută, el a propus să se apeleze la mecanismul de redresare și de reziliență al UE, deoarece aproximativ 232 de miliarde de euro din împrumuturile fondului post-pandemic nu au fost încă alocate pentru utilizare.

„O parte din acești bani ar putea fi folosită pentru nevoile noastre în infrastructura cu dublă utilizare”, a spus Marinescu.

Peste 60 de eurodeputați din grupuri din întreg spectrul politic au trimis zilele trecute o scrisoare liderilor UE și președintelui francez Emmanuel Macron pentru a „atrage atenția asupra necesității urgente de a stimula programul de mobilitate militară”.

Acest lucru înseamnă direcționarea mai multor bani UE către „proiecte urgente din punct de vedere strategic, în special în partea de est a UE” și proceduri simplificate pentru evaluările de proiecte și evaluările impactului asupra mediului, au scris ei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației

Publicat

în

Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației

În cursul zilei de marți, 17 mai, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat într-un pentru DCNews, că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau.

„Vom avea clarificat și fenomenul meditațiilor, care se practică în orice stat al acestei lumi. Sigur, avem și o condiție pentru a preîntâmpina un anumit gen de lucruri: nu faci meditație cu elevul din clasa ta. Este o condiție de bun simț”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

„Poți să faci în școală cu elevii tăi sub formă de recuperare. Dacă vrei să faci în regim privat, poți să faci, dar nu cu elevii de la clasă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, la DCNews, ce înseamnă evaluarea standardizată, la ce să se aștepte profesorii, elevi, dar și părinții.

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial pe data de 13 mai, „la nivelul fiecărui judeţ/sector al municipiului Bucureşti, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte șapte unităţi de învăţământ, incluzând unităţi de învăţământ cu profil pedagogic”.

„Subiectul zilei este evaluarea standardizată. E un subiect ce trenează de cel puțin zece ani în așteptările publice din România”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews, oferind ulterior zece argumente prin care a explicat importanța evaluării standardizate.

„În primul rând, evaluările standardizate reprezintă un instrument esențial pentru profesori. Sunt și pentru elevi, și pentru părinți, dar sunt esențiale pentru profesori, care își vor putea construi mult mai bine și mult mai eficient planurile de învățare, planuri personalizate pentru fiecare elev în funcție de stadiul în care se află acesta. Un al doilea avantaj este că putem compara rezultatele, pentru că sunt evaluări standardizate. Există acele acuzații de mult timp potrivit cărora nota 10 dintr-un liceu din centrul Bucureștiului înseamnă cu totul și cu totul altceva comparativ cu nota 10 într-un liceu din mediul rural, de exemplu. Vor fi comparații relevante, corecte între rezultate”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

în

Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Legea care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale a fost publicată în Monitorul Oficial al României. De acum înainte se poate ajunge la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani de zile pentru omorârea unui animal.

Dacă până acum limitele amenzii erau între 1.000 – 3.000 lei, de acum înainte, o persoană poate primi o amendă contravențională cuprinsă între 3.000-12.000 lei dacă nu oferă animalului său un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit documentului adoptat, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Deputaţii au mai stabilit că „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia”.

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

„Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai prevede proiectul.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi reguli pentru persoanele care cazează turiști în apartamente sau case. Modificările aduse de către ANAF

Publicat

în

Noi reguli pentru persoanele care cazează turiști în apartamente sau case. Modificările aduse de către ANAF

Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală a fost reactualizat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ghidul fiscal actualizat al contribuabililor persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală este disponibil pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

Elit - Gustul Desăvârșit

Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități sunt obligate să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai.

Există și un call center unde contribuabilii pot obține informații detaliate, la numărul de telefon 031.403.91.60.

Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare