Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Deținuții, obligați să lucreze și să-și finalizeze studiile în închisoare – PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deținuții, obligați să lucreze și să-și finalizeze studiile în închisoare – PROIECT

În contextul în care țara noastră se confruntă cu un deficit al forței de muncă, deținuții ar putea fi obligați să lucreze. Mai mult, în perioada în care se află încarcerați, deținuții ar putea fi obligați să-și finalizeze studiile și să urmeze anumite programe de corectare a unor comportamente precum consumul de alcool sau de droguri, în vederea facilitării procesului de reintegrare socială.

Propunerea legislativă înregistrată la Senat pentru dezbatere vizează completarea și modificarea Legii nr. 254/2013, în vederea introducerii unor noi obligații pentru deținuți. Este vorba despre obligația de a munci, de a învăța și de a urma anumite programe dacă au fost identificate probleme cu consumul de alcool, de droguri sau dacă au săvârșit infracțiuni sexuale.

Potrivit propunerii legislative, deținuții vor avea nu doar dreptul la muncă și educație, ci și obligația de a le duce la îndeplinire. Condițiile în care aceste obligații vor fi duse la bun sfârșit vor fi stabilite de administrația fiecărui penitenciar în parte.

Așadar, pe lista obligațiilor pe care deja le au deținuții prevăzute în Legea nr. 254/2013, se adaugă următoarele:

  • obligația de a munci în acord cu calificarea, deprinderile, aptitudinile, vârsta, starea de sănătate, indiferent de regimul de prestare a muncii;
  • obligația de a participa și de a îndeplini obiectivele programelor și activităților specifice în situația în care au fost identificate probleme legate de cosumul de alcool sau droguri ori dacă persoanele sunt condamnate în urma săvârșirii de infracțiuni sexuale și/sau cu violența;
  • obligația de a participa și îndeplini obiectivele cursurilor de școlarizare.

Potrivit expunerii de motive, în închisorile din România se află peste 20.000 de deținuți, dintre care majoritatea au putere de muncă. În condițiile în care forța de muncă a scăzut considerabil, oamenii încarcerați ar putea reprezenta o resursă importantă pentru piața muncii.

De asemenea, “prin muncă, deținutul poate compensa, într-o anumită măsură, greșelile pe care le-a săvârșit față de societate și care l-au adus în spatele gratiilor”, scrie în expunerea de motive.

Mai mult, reintegrarea socială a deținuților ar fi mult mai facilă dacă aceștia ar fi obligați să muncească, să participe la cursuri de pregatire școlară sau să urmeze demersuri pentru nevoile identificate de specialiști.

Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea