Rămâi conectat

Curier Județean

Despre puterea sufletului ales, în faţa vieţii

Publicat

în

Astăzi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, Dr. Andrei Andreicuţ împlineşte şaizeci ş-un pic de ani. Istoria, se zice, a fost paradigmată de elite, urmând ca noi toţi, ceilalţi, să o „suportăm”. Aşadar, dintotdeauna istoria omului a fost, fie o „încăierare prelungită”, fie o „ceremonie minunată”, începute, şi una şi alta, în aurora timpului, menite a se sfârşi: „atunci când şi cel din urmă figurant îşi va fi rostit ultima replică şi îşi va fi consumat ultimul efort” (…)
Totul pleacă de la ştiinţa cu care insinuăm în conştiinţa semenilor (în speţă a fiilor duhovniceşti) exerciţiul propriei conştiinţe şi, nu în cele de urmă, de la marea noastră opţiune. Pentru că, se ştie, viaţa şi conştiinţa oamenilor nu se aseamănă una cu alta; nici o viaţă şi nici o conştiinţă nu este repetabilă – doar comparabilă – fiecare este, în sine, o minune. Mai mult, fiecare viaţă şi conştiinţă îşi are ora şi traiectoria ei astrale (până la care sau după care universuri se „distrug”, spre a crea noi destine). Pentru că oamenii „sunt creaturi care îşi caută sensul şi caută sensuri”; iar dacă sensul este Dumnezeu şi sensurile sunt iubirea şi slujirea Lui şi a oamenilor, ei bine, atunci Dumnezeu este puterea care „ne foloseşte” şi ne umple de iubire şi de atâtea daruri, tocmai spre a ne transmite entuziasmul generozităţii, limpezimea de gând, „bucuria născută din înţelegerea şi propovăduirea mistică a cuvântului”, fapt care îl „împinge” pe fericitul ales către înţelepciunea şi miracolul lui: „a dărui pentru a dobândi”; şi, la capătul lucrurilor, către pacea şi adevărul care cuprinde şi descoperă toate lucrările omului lui Dumnezeu şi care poate avea (sau are): „forma fără seamăn a epifaniei”.
Unele ca acestea, dar, şi mai mult decât atât, se cuvine a gândi şi a spune despre Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Andrei, omul care îndeosebi asta a făcut. Şi aşa, cu adevărat omul lui Dumnezeu fiind: „atâtea cuvinte / într-o limbă senină rosteşte / de parcă sunt, ele însele, din vorba caldă a Logosului luate”. Şi pe care trecerea (cea atât de grăbită, de greu de înţeles, de ireversibilă a timpului), iubirea pestepământească din inima mamelor, ochii pruncilor, liniştea şi tihna, uşoara tristeţe şi singurătatea şi taina vechilor bisericuţe, „pustiul aşezat” în, şi cvasi-iminenta dispariţie a multora dintre satele noastre (din care n-a mai rămas decât „suspendată, istoria”), îl „prind”, ca o „povară existenţială purtată în numele Domnului”, de care nicidecum nu încetează a se lepăda şi uimi.
Întru mulţi şi fericiţi ani,
Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop!
Pr. Iosif ZOICA, consilier cultural

Publicitate

Curier Județean

Primăria Municipiului Sebeș: ANUNȚ privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Recomandări ferme pentru anumite categorii de persoane

Publicat

în

Primăria Municipiului Sebeș: ANUNȚ privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Recomandări ferme pentru anumite categorii de persoane

Primăria Municipiului Sebeș aduce la cunoștința cetățenilor că din data de 28 septembrie 2021 începe administrarea celei de-a treia doze de rapel la Centrul de vaccinare Sebeș, situat la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș, în cartierul Aleea Lac, nr. 12. Programul de lucru al Centrului de vaccinare Sebeș a revenit la 12 ore/zi, în intervalul orar 08:00-20:00.

Doza a treia de vaccin este ferm recomandată următoarelor categorii:

– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe (persoane vârstnice, cu boli cronice);

Electrica Furnizare Discount

– persoanelor cu risc mare de expunere, ex. personal medico-social, din învățământ etc.;

– persoane care au mai mult de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze.

Doza de rapel se va efectua cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, indiferent de doza inițială, astfel doza a treia se poate efectua cu serul produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna. Având în vedere că imunizarea cu vaccinul Johnson & Johnson a început în luna mai, încă nu este necesară administrarea altei doze.

Persoanele interesate de vaccinare se pot programa prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș.

Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune a IPJ Alba: Elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat despre siguranță, împreună cu polițiștii și specialiștii antidrog

Publicat

în

Acțiune a IPJ Alba: Elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat despre siguranță, împreună cu polițiștii și specialiștii antidrog

În cursul acestei săptămâni, elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat cu polițiștii și specialiștii din cadrul Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba referitor la siguranță. Pe parcursul anului școlar vor avea loc mai multe acțiuni informativ – preventice, în cadrul unităților de învățământ.

În săptămâna 20-24 septembrie 2021, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au desfășurat activităţi informativ – preventive la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Școala Gimnazială Câmpeni și la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni.

Electrica Furnizare Discount

Alături de specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba, polițiștii de la prevenire au susținut lecția siguranței la Liceul Tehnologic Sebeș.

Elevii au fost provocaţi la dezbateri care au vizat prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ şi în mediul intrafamilial, prevenirea pornografiei infantile și a traficului de persoane, prevenirea traficului şi consumului de droguri, prevenirea riscurilor din mediul online şi nu în ultimul rând siguranța rutieră.

Poliţiştii le-au oferit tinerilor explicaţii legate de bullying, modalităţile de prevenire a victimizării precum şi recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte într-o astfel de situaţie, atât de pe poziţia de victimă cât şi de pe cea de martor.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr de 25 de ani, din Alba Iulia, REȚINUT de către polițiști: Ar fi săvârșit mai multe furturi

Publicat

în

Tânăr de 25 de ani, din Alba Iulia, REȚINUT de către polițiști: Ar fi săvârșit mai multe furturi

Un tânăr de 25 de ani, din Alba Iulia a fost identificat de către polițiști, ca persoană bănuită de săvârșirea infracțiunii de amenințare și a mai multor infracțiuni de furt.

La data de 23 septembrie 2021, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un tânăr, de 25 de ani, din municipiul Alba Iulia, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de amenințare și a mai multor infracțiuni de furt.

Electrica Furnizare Discount

Din cercetări a rezultat că, la data de 5 septembrie 2021, acesta ar fi pătruns pe un teren agricol, din Alba Iulia, de unde ar fi sustras lucernă, iar, fiind surprins de către proprietar, i-ar fi adresat acestuia din urmă, amenințări.

Polițiștii au stabilit că, tot în luna septembrie, bărbatul, împreună cu un minor, de 13 ani, ar fi spart două dozatoare de lapte, cu scopul de a sustrage bani din cutia de depozitare a monetarului.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare