Rămâi conectat

Actualitate

Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline

Joi, 10 noiembrie, a avut loc inaugurarea primului magazin Decathlon din județul Alba. Deschiderea magazinului i-a făcut pe albaiulieni să iasă din casă la cumpărături, blocând astfel parcarea din fața centrului comercial Alba Mall.

Deși vremea nu a fost cea mai prietenoasă oamenii au stat la coadă pentru a face cumpărături la noul magazin de articole sportive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Magazinul Decathlon, situat în incinta Alba Mall are program zilnic, între orele 10-22.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Fructul cu ajutorul căruia agricultorii din România câștigă și 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fructul cu ajutorul căruia agricultorii din România câștigă și 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat

Există un fruct care dacă este îngrijit și cultivat așa cum trebuie le poate aduce câștiguri uriașe agricultorilor români. Este și cazul unui fermier din județul Mureș care a reușit să dea lovitura cu acest fruct.

Deși nu sunt ușor de întreținut sau cultivat, afinele aduc beneficii uriașe organismului, dar și un profit pe măsură. O astfel de cultură găsim la pepiniera din Voivodeni, județul Mureș, unde afinele sunt culese cu mare grijă, bob cu bob, iar fructele care ajung la comercializare trebuie să fie coapte, de aceea culegătorii trebuie să le aleagă doar pe cele albastre.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, o persoană reușește să adune între 35 și 40 de kilograme de afine pe zi, iar munca se desfășoară în special dimineața, fiind mai răcoare.

”Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kg pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge! Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, spune Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.

Cât se câștigă dintr-un singur hectar?

Pentru ca afinele să se dezvolte corect, acestea trebuie să aibă un mediu cu un PH ridicat, susținut cu turbă și rumeguș. Ulterior, după ce afinele coapte sunt culese, acestea ajung pe piața internă, la magazinele din Reghin și Târgul Mureș și se vând cu prețuri între 15 și 20 de lei. Și, totuși, cât pot câștiga fermierii dintr-un hectar de afine de cultură? Un singur hectar poate aduce câștiguri și de peste 20.000 de euro, scrie cancan.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un bărbat din Drobeta Turnu-Severin a amenințat polițiștii că își va da foc dacă soția divorțează de el: Finalul situației a fost unul neașteptat

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Un bărbat din Drobeta Turnu-Severin a amenințat polițiștii că își va da foc dacă soția divorțează de el: Finalul situației a fost unul neașteptat

Un bărbat din Drobeta Turnu-Severin s-a încuiat într-o cameră a locuinței vineri, 2 decembrie, amenințând că își dă foc dacă soția se desparte de el.

Polițiștii au fost sesizați în această dimineață, de o femeie de 32 de ani, cu privire la faptul că soțul său, un bărbat, în vârstă de 39 de ani, s-a încuiat într-o cameră și amenință că își dă foc.La fața locului au ajuns polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică, împreună cu echipaje SAJ și ISU Mehedinți.

Elit - Gustul Desăvârșit

A fost solicitată și prezența unui negociator și a polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.”Întrucât acesta și-a turnat benzină pe corp, polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au intervenit, iar bărbatul s-a speriat și a căzut de la etajul 1 al imobilului, fiind rănit ușor”, transmite Poliția Mehedinți.

Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală, pentru a-i fi acordate îngrijiri de specialitate.Cercetările în acest caz continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Schimbări în educația superioară? Admitere centralizată la facultate, pe baza rezultatelor la Bacalaureat?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări în educația superioară? Admitere centralizată la facultate, pe baza rezultatelor la Bacalaureat?

Ce ar însemna ca în România să fie introdus un sistem centralizat de admitere la facultate, bazat în principal pe rezultatele de la Bacalaureat și realizat pe o platformă digitală centrală?

Un sistem care să înlocuiască felul actual prin care, în baza autonomiei universitare, fiecare universitate sau chiar facultate stabilește după cum crede de cuviință că trebuie să organizată admiterea? Opțiunea, folosită într-o mai mică sau mai mare măsură în unele state europene, este analizată într-un studiu publicat recent de UEFISCDI, organism care se ocupă cu finanțarea învățământului superior și a cercetării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Studiul prezintă o serie de avantaje pe care admiterea centralizată le-ar aduce, dar și o serie de provocări ce ar afecta în cascadă organizarea bacalaureatului și felul cum e conceput curriculumul. Iar documentul, declarat a fi unul care să susțină fundamentarea politicilor publice în domeniul educației, este prezentat într-un moment în care aceste aspecte urmează să fie decise deja, în bună măsură, de așteptatele legi privind învățământul superior și cel preuniversitar.

Studiul “Evaluare ex ante a impactului introducerii unui sistem centralizat de admitere în universități” (accesibil pe această pagină a UEFISCDI) arată că modul cum sunt folosite, în prezent, rezultatele la Bacalaureat pentru admiterea în multe facultăți, ar facilita aplicarea unui sistem centralizat de admitere, considerat drept o posibilă soluție pentru a crește echilibrului între echitate și selecție și, astfel, pentru a întări accesul tinerilor în învățământul superior. Pe de altă parte, el arată că, în sistemul actual, există numeroase complicații de care trebuie ținut cont și care ridică semne de întrebare privind viabilitatea procedurală și legală a unui astfel de sistem.
Ce înseamnă un sistem centralizat?

Potrivit versiunii luate în considerare în analiza UEFISCDI, un astfel de sistem ar fi unul care s-ar baza pe o platformă online gestionată centralizat de o entitate a Ministerului Educației, platformă unde s-ar înscrie candidații și care s-ar putea dezvolta în jurul rezultatelor obținute la Bacalaureat – completate, dacă unele universități doresc, de rezultate la probe specifice. Modelul ține cont de faptul că foarte multe facultăți iau deja în considerare – uneori, ca unică modalitate de ierarhizare și selecție – rezultatele candidaților la Bacalaureat. Această soluție, afirmă documentul, ar duce la o creștere a eficienței administrative și tehnice, rămânând ca unele universități să organizeze unele probe suplimentare (de exemplu, probe specifice pentru Arte sau teste psihologice în domeniile militare), probe care să nu contribuie, însă, la ierarhizarea candidaților, ci doar la trierea lor.

Analiza UEFISCDI face trimitere la practicile Internaționale, arătând că există trei tipare urmate de majoritatea țărilor lumii: sisteme selective, majoritare în Europa, sisteme în care universitățile folosesc teste, examene etc pentru a-i selecta pe absolvenții de liceu (țări precum Marea Britanie, Spania, Ungaria); țări cu sisteme deschise, cu admitere centralizată (Franța Grecia, Elveția), sau sisteme unde sunt folosite teste standardizate. Și sunt țări care folosesc sisteme hibrid.

Studiul citat are două componente – o cercetare cantitativă a modelelor aplicate de universitățile românești, respectiv una cantitativă, bazată pe 27 de interviuri, preponderent cu experți din Ministerul Educației, ARACIS, universități sau din conducerea liceelor.
Principalele concluzii:

Cercetarea arată, pe de o parte, că sistemul actual, în care notele la Bacalaureat sunt principalul instrument de selecție, ar facilita introducerea unui sistem centralizat. Doar 17,3% dintre facultăți nu iau în calcul la admitere bacalaureatul (mai ales în științe biologice și biomedicale, artă sau instituțiile militare).

Interviurile la nivel de experți arată că modelul ar contribui la standardizarea și digitalizarea procesului de admitere, la creșterea transparenței și obiectivității, la creșterea relevanței examenului de Bacalaureat.

În același timp, sunt identificate “forțe de rezistență”: autonomia universitară, inerția sistemului, dorința de a face ierarhizări specifice fiecărei specializări.
Argumente pro și contra

Pe baza interviurilor, studiul consemnează o serie de argumente pro și contra acestui sistem.

“Argumente pro:

scăderea efortului depus de elevii din anii terminali, care se vor concentra doar asupra probelor de bacalaureat

reducerea presiunii financiare create de pregătirea suplimentară (meditații) pentru examenele de admitere

creșterea motivației elevilor de a se pregăti pentru bacalaureat, ca și a șanselor de acces la învățământul superior pentru categoriile defavorizate

corectitudinea și obiectivitatea repartizării computerizate

accesul unitar la informații privind admiterea la universitate și sporirea transparenței admiterii

diminuarea efortului depus de universități pentru organizarea admiterii.

Argumentele contra țin de:

lipsa de relevanță a notelor de la bacalaureat pentru profilul unor facultăți, mai ales al celor vocaționale

perpetuarea unor practici incorecte privind notarea absolvenților

faptul că bacalaureatul încetează să constituie un examen de evaluare a competențelor dobândite la nivelul liceului, transformându-se într-un examen de admitere la programele de licență

riscul ca la examenul de bacalaureat unii elevi să performeze sub nivelul cunoștințelor acumulate din motive contextuale, fără posibilitatea unui nou examen, ceea ce ar diminua șansele de admitere la studiile de licență
faptul că elevii de liceu nu au același curriculum, însă pot susține, pentru admiterea la universitate, examen la o disciplină mai puțin studiată ori chiar nestudiată în timpul liceului
posibila creștere a abandonului universitar, din cauza alegerii greșite a domeniului de studii
scăderea prestigiului unor universități
pierderea sau diminuarea veniturilor obținute de universități din organizarea admiterii la învățământul de licență
temerea că se încalcă autonomia universitară
existența unui număr mare de documente ce trebuie verificate la admitere și a unui număr mai mare decât în prezent de retrageri, în condițiile înscrierii candidaților la mai multe facultăți.”

Deși analiza constată că impactul unui sistem de admitere centralizat, pe bază de Bacalaureat, ar fi mai degrabă unul pozitiv (creșterea accesului, sporirea transparenței, reducerea efortului de organizare, modernizare prin digitalizare), recomandările oferite de respondenți în cadrul interviurilor sunt mai degrabă împotriva unui astfel de sistem sau de abordare precaută a subiectului, la nivel de politici publice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea