Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a cerut demiterea Ministrului Educației Naționale

Publicat

în

*Dan Simedru: „Remus Pricopie a încălcat legea privind responsabilitatea ministerială”

Dan SimedruLuni, deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a suținut o intervenție în plenul Parlamentului, prin care a solicitat demiterea lui Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale. Cererea imperativă a deputatului liberal este motivată de faptul că ministrul Pricopie a încălcat, în mod repetat, prevederile Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, sfidând relația cu forul legislativ suprem, prin ignorarea întrebărilor și interpelărilor ce îi sunt adresate de către deputați sau senatori.

Deputatul Dan Simedru a reclamat faptul că ministrul Pricopie recidivează în tratarea cu superficialitate, indiferență și partizanat politic a problemelor care îi sunt semnalate de aleșii din Parlament, cei care reprezintă cetățenii și care vorbesc în numele acestora. După ce, în cazul intenției de demitere a directorului Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia, exprimată de inspectorul școlar general, Dorin Sandea, pe lângă lege și împotriva voinței părinților, ministrul Educației Naționale s-a pronunțat subiectiv și net în favoarea colegului său din PSD, la o altă întrebare care i-a fost adresată în scris de deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, la sfârșitul lunii februarie, Remus Pricopie nici măcar nu s-a mai obosit să răspundă.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit art. 112, alin (1) din Constituția României și în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi ori de senatori, iar nerespectarea acestor dispoziții atrage răspunderea politică a celui în culpă. „În urmă cu aproape 4 luni, în data de 26 februarie 2014, i-am adresat domnului ministru o întrebare parlamentară la care nici până în ziua de azi nu am primit răspuns. Având în vedere faptul că termenul legal de răspuns, de 15 zile, prevăzut de Regulamentul Camerei Deputaţilor, a expirat demult, având în vedere că mai este doar o săptămână şi se încheie această sesiune parlamentară, iar domnul ministru sfidează în continuare un demers parlamentar al unui deputat, consider că demisia de onoare sau demiterea sa de către premierul Victor Ponta, reprezintă un semn de normalitate şi de respect al legilor, într-un stat de drept”, a declarat deputatul Dan Simedru.

Întrebarea deputatului liberal, Dan Simedru avea ca obiect efectele respingerii OUG nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației și al cercetării. Mai precis, cum ordonanța de urgență în cauză, prin care se înființase Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, a fost respinsă de Senat, deputatul Dan Simedru a cerut explicații privind efectele legale și instituționale ale respingerii ordonanței de urgență, dorind să știe dacă respingerea actului normativ influențează exercițiul financiar 2014-2020, în al cărui context deputatul Dan Simedru a apreciat că e nevoie de o pregătire nu doar la nivel de strategie națională în domeniul cercetării științifice, dezvoltării și inovării, ci și la nivel instituțional. Nu în ultimul rând, deputatul Dan Simedru solicitase să i se comunice care au fost motivele pentru care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 74/2010 a fost transformat, în Senat, în proiect de lege pentru respingerea ordonanței.

Deputatul Dan Simedru consideră că ministrul Remus Pricopie trebuie să răspundă politic pentru gestul său, de ignorare totală a legii și a regulamentelor, și, implicit, a problemelor de interes public. Prin nesocotirea obligațiilor pe care le are ca ministru, Remus Pricopie nu mai are ce căuta în fruntea ministerului pe care îl conduce. „Dacă domnul ministru Remus Pricopie ar fi fost ministru în Guvernul Marii Britanii ar fi trebuit să răspundă la întrebările parlamentarilor de luni până joi, după dezbaterea celorlalte probleme aflate pe ordinea de zi. Acest sistem demonstrează importanţa acordată în Marea Britanie acestui instrument de control parlamentar. Poate ar trebui să învăţăm din experienţele altor state europene, cu democraţii consolidate, şi să implementăm practici care să contribuie la creşterea prestigiului Parlamentului, responsabilizând totodată membrii Guvernului şi să instituim prin regulamentele de funcţionare ale celor două Camere “ora ministerială” şi ”zilele opoziţiei”, a mai precizat deputatul Dan Simedru.

Biroul de presă al PNL Alba

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Marcel Tuhuț, Deputat PSD: Moții au nevoie de redeschiderea pe timp de iarnă a DN1R, drum care leagă județele Alba de Cluj

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Marcel Tuhuț, Deputat PSD: Moții au nevoie de redeschiderea pe timp de iarnă a DN1R, drum care leagă județele Alba de Cluj

DN1R, care leagă Alba de Cluj, pe ruta Albac – Horea – Mătişeşti – Poiana Horea (comuna Beliș) – Huedin este, an de an, închis pe timp de iarnă, pe o porțiune de câțiva kilometri în zona graniței dintre cele două județene. Pentru redeschiderea sa voi pregăti un memoriu pe care îl voi înainta ministrului Transporturilor, vicepremier Sorin Grindeanu.

Tronsonul este de o importanță capitală, nu doar din punct de vedere turistic, ci și economic, pentru fermierii de bovine din mai multe localități, pe care drumul le traversează, dar și din împrejurimile sale. Din județul Cluj, pe această rută, vin periodic mai multe cisterne, în județul Alba, pentru colectarea laptelui direct de la producători. Închiderea drumului face ca oamenii din mai multe localități din Apuseni să își valorifice mai greu laptele (bun, proaspăt, ecologic și de calitate superioară) produs de vacile pe care le dețin.

Electrica Furnizare Discount

Această situație mi-a fost sesizată de către echipa PSD de la Horea, de către consilierii noștri locali, dar și de către un număr însemnat de cetățeni din Apuseni, nemulțumiți de această situație. Astfel, alături de subprefectul Corneliu Mureșan, am fost prezent miercuri în zona respectivă pentru a vorbi cu fermierii și cu moții care își doresc redeschiderea drumului.

Așadar, în cursul zilei de astăzi voi pregăti un memoriu pe care îl voi înainta ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. În cadrul acestui document voi aduce la cunoștința ministrului mesajele și doleanțele oamenilor.

Transursoaia este unul dintre drumurile care oferă cele mai spectaculoase și pitorești imagini din România. Acesta pornește din Albac, urcă la o altitudine de peste 1.300 de metri, iar apoi coboară până în orașul clujean Huedin.

Ruta alternativă pentru a ajunge în județul Cluj este DN 75, însă distanța pentru locuitorii comunei Horea și împrejurimi este mult mai mare. Redeschiderea DN1R înseamnă sprijinirea satului românesc, fermierilor și turismului din Apuseni. Nu lăsăm să moară viața de la țară!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat Radu Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Politică Administrație

Recalcularea pensiilor. O noua FORMULĂ de CALCUL a pensiilor va fi elaborată de Guvern

Publicat

în

Recalcularea pensiilor 2022: O noua FORMULĂ de CALCUL a pensiilor va fi elaborată de Guvern. Noutăți de ultimă oră

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că legea salarizării şi a pensiilor va intra în analiză pentru ca toţi beneficiarii din sistemul social să ajungă la un echilibru. În acest context, se va elabora o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor, a explicat în emisiunea Subiectiv de la Antena 3

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Mii de pensionari nu mai fac faţă facturilor uriașe la energie şi gaze. În acest context, în ședința de Guvern de azi s-a discutat pe tema pachetului de ajutor social în care se va reanaliza legea salarizării şi a pensiilor, demers care, potrivit ministrului Muncii, va dura aproximativ 120 de zile.

Întrebat dacă după acest orizont de timp pensionarii s-ar putea aștepta la majorări, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus:

Electrica Furnizare Discount

„Prefer să mă păstrez la fel de serios cum am fost până acuma şi nu o să-mi permit să dau, mai ales că vorbim de cetăţeni, de oameni, de suflete, nicio speranța pe care să nu o putem noi ca Guvern să o ducem la îndeplinire.

Citește și: Pensii 2022, NOUTĂȚI de ultimă oră: Legea pensiilor ar urma să fie modificată datorită PNRR

Ceea ce am anunţat astăzi este practic ceea ce ne-am asumat prin programul de guvernare atunci când am negociat această coaliţie politică, pentru a susţine guvernul.
Ministrul Muncii, despre noua formulă pentru recalcularea pensiilor. Milioane de români vizaţi

Am spus că ne luăm la dispoziție aceste 120 de zile în care să facem analiză să descoperim ce nu s-a făcut.

Este complicat pentru că sunt lucrători din sistemul public care sunt deja la nivelul 2022, sunt lucrători din sistemul public care trebuie să primească încă mult până a ajunge la acest nivel şi sunt lucrători care sunt aproape de nivelul din 2022.

Citește și: Pensia pentru limită de vârstă 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an. Condiții pentru pensionarea pentru limită de vârstă în anul 2022

Toate ministerele trebuie să conlucrăm şi să avem acestă situaţie clară, să vedem şi lună de lună cum merge execuția bugetară şi colectarea fondurilor şi să luăm o decizie şi guvernul să şi-o asume.(…)

Avem deja un document oficial prin care, în zilele următoare trebuie, să creăm un comitet interministerial care asta va avea ca temă principală: identificarea problemelor din sistemul de salarizare, identificarea şi construirea efortului bugetar şi discuțiile în coaliţie pentru găsirea de soluţii.

Citește și: Talonul mov în format electronic de pensie: Ce trebuie să facă pensionarii care doresc să primească actul în format digital

Este cel mai bun mod de a creiona o soluție cu partenerii sociali”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

sursă: antena3.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Talonul mov în format electronic de pensie: Ce trebuie să facă pensionarii care doresc să primească actul în format digital

Publicat

în

Talonul mov în format electronic de pensie: Ce trebuie să facă pensionarii care doresc să primească actul în format digital

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a sesizat nelămuririle persoanelor vârstnice, referitor la talonul mov în format electronic, astfel a venit cu lămuriri pentru ca aceștia să poată primi actul în format digital.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

„În curând, vom ajunge la final cu talonul mov primit, la cerere, în format electronic.

Electrica Furnizare Discount

Faptul că primesc multe mesaje în legătură cu momentul efectiv în care (după legea pe care am inițiat-o și care a fost votată în Parlament la finalul anului trecut) pensionarii pot primi talonul de pensie (cel mov, pentru pensiile primite pe card) în format electronic, îmi arată că tema asupra căreia m-am aplecat era necesară românilor.

Urmăresc (mai au termen până la jumătatea lunii februarie) Casa Națională de Pensii Publice să văd că se operaționalizează sistemul informatic necesar pentru ca această inițiativă să se concretizeze. Înțeleg că se lucrează. Între timp, s-a publicat modelul cererii pe care trebuie să o depună fiecare pensionar interesat să primească talonul mov în format electronic. Pe cei care doresc, îi rog să acceseze ACEST LINK.

Citește și: Pensii 2022, NOUTĂȚI de ultimă oră: Legea pensiilor ar urma să fie modificată datorită PNRR

Ca să vă fie mai ușor, spun aici care sunt pașii

1. Trebuie să aveți cont în Portalul CNPP. Pentru a crea cont, se completează online o cerere, se semnează și în urma depunerii acesteia la CNPP (absurd proces dar aceasta este o altă luptă!), se primesc datele de acces în Portal. Detalii AICI.

Cererea trebuie depusă personal la casa teritorială de pensii sau prin email dar, atenție, cu semnătură electronică.

2. După crearea contului, cererea pentru talonul mov se completează și se transmite prin Portal, în secțiunea „Depunere cereri și documente” din cadrul domeniului „Comunicare cu publicul”. În cerere se va opta pentru transmiterea talonului prin e-mail (adresa trebuie să fie cea declarată la deschiderea contului în Portalul CNPP) sau în contul din Portalul CNPP.

Citește și: Pensia pentru limită de vârstă 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an. Condiții pentru pensionarea pentru limită de vârstă în anul 2022

Revin cu informații când platforma este funcțională. Ajungem noi la capăt și aici”, a transmis Violeta Alexandru

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare