Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a cerut demiterea Ministrului Educației Naționale

Tudor Stan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Dan Simedru: „Remus Pricopie a încălcat legea privind responsabilitatea ministerială”

Dan SimedruLuni, deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a suținut o intervenție în plenul Parlamentului, prin care a solicitat demiterea lui Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale. Cererea imperativă a deputatului liberal este motivată de faptul că ministrul Pricopie a încălcat, în mod repetat, prevederile Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, sfidând relația cu forul legislativ suprem, prin ignorarea întrebărilor și interpelărilor ce îi sunt adresate de către deputați sau senatori.

Deputatul Dan Simedru a reclamat faptul că ministrul Pricopie recidivează în tratarea cu superficialitate, indiferență și partizanat politic a problemelor care îi sunt semnalate de aleșii din Parlament, cei care reprezintă cetățenii și care vorbesc în numele acestora. După ce, în cazul intenției de demitere a directorului Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia, exprimată de inspectorul școlar general, Dorin Sandea, pe lângă lege și împotriva voinței părinților, ministrul Educației Naționale s-a pronunțat subiectiv și net în favoarea colegului său din PSD, la o altă întrebare care i-a fost adresată în scris de deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, la sfârșitul lunii februarie, Remus Pricopie nici măcar nu s-a mai obosit să răspundă.

Potrivit art. 112, alin (1) din Constituția României și în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi ori de senatori, iar nerespectarea acestor dispoziții atrage răspunderea politică a celui în culpă. „În urmă cu aproape 4 luni, în data de 26 februarie 2014, i-am adresat domnului ministru o întrebare parlamentară la care nici până în ziua de azi nu am primit răspuns. Având în vedere faptul că termenul legal de răspuns, de 15 zile, prevăzut de Regulamentul Camerei Deputaţilor, a expirat demult, având în vedere că mai este doar o săptămână şi se încheie această sesiune parlamentară, iar domnul ministru sfidează în continuare un demers parlamentar al unui deputat, consider că demisia de onoare sau demiterea sa de către premierul Victor Ponta, reprezintă un semn de normalitate şi de respect al legilor, într-un stat de drept”, a declarat deputatul Dan Simedru.

Întrebarea deputatului liberal, Dan Simedru avea ca obiect efectele respingerii OUG nr. 74/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației și al cercetării. Mai precis, cum ordonanța de urgență în cauză, prin care se înființase Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, a fost respinsă de Senat, deputatul Dan Simedru a cerut explicații privind efectele legale și instituționale ale respingerii ordonanței de urgență, dorind să știe dacă respingerea actului normativ influențează exercițiul financiar 2014-2020, în al cărui context deputatul Dan Simedru a apreciat că e nevoie de o pregătire nu doar la nivel de strategie națională în domeniul cercetării științifice, dezvoltării și inovării, ci și la nivel instituțional. Nu în ultimul rând, deputatul Dan Simedru solicitase să i se comunice care au fost motivele pentru care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 74/2010 a fost transformat, în Senat, în proiect de lege pentru respingerea ordonanței.

Deputatul Dan Simedru consideră că ministrul Remus Pricopie trebuie să răspundă politic pentru gestul său, de ignorare totală a legii și a regulamentelor, și, implicit, a problemelor de interes public. Prin nesocotirea obligațiilor pe care le are ca ministru, Remus Pricopie nu mai are ce căuta în fruntea ministerului pe care îl conduce. „Dacă domnul ministru Remus Pricopie ar fi fost ministru în Guvernul Marii Britanii ar fi trebuit să răspundă la întrebările parlamentarilor de luni până joi, după dezbaterea celorlalte probleme aflate pe ordinea de zi. Acest sistem demonstrează importanţa acordată în Marea Britanie acestui instrument de control parlamentar. Poate ar trebui să învăţăm din experienţele altor state europene, cu democraţii consolidate, şi să implementăm practici care să contribuie la creşterea prestigiului Parlamentului, responsabilizând totodată membrii Guvernului şi să instituim prin regulamentele de funcţionare ale celor două Camere “ora ministerială” şi ”zilele opoziţiei”, a mai precizat deputatul Dan Simedru.

Biroul de presă al PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea