Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Deputat PNL: “ASF și firmele de asigurări și-au dat mâna în dauna românilor. Comisia de transporturi va interveni pentru a stopa abuzurile”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților a organizat  o ședința publică din data de 2 februarie  pe tema crizei de pe piața asigurărilor auto obligatorii.

Dan SimedruLa audieri au fost invitați conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) instituția cu rol de reglementator si de monitorizare a pieței de asigurări din România, reprezentanți ai asociațiilor patronale din domeniul transporturilor, ai Consiliului Concurenței precum și ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

De la jumătatea anului trecut, piața asigurărilor din România pe componenta de RCA a intrat într-o criză profundă ca urmare a creșterii enorme a polițelor RCA atâta pentru populație, cât și pentru firmele de transport mărfuri și persoane. Limita de suportabilitate a prețurilor acestor polițe obligatorii a fost depășită cu mult, iar reacțiile din piață nu au întârziat să apară.

Impactul unor creșteri de 300% a valorii acestor tarife este unul covârșitor și are efecte negative asupra întregii societăți și economii românești. În tot acest timp atitudinea instituției care are un rol determinant pentru reglarea pieței, și anume ASF, a fost lipsită de consistentă.

Întâlnirile de până acum la nivelul ASF cu toate părțile implicate au fost doar de fațadă, au mimat transparența, iar soluțiile au întârziat să apară. Modificările normelor ASF care reglementează piața de asigurări RCA sunt insuficiente. Industria de transport din România care generează peste 400.000 de locuri de muncă cu taxele și impozitele aferente acestei activități plătite la stat  este în prag de faliment din cauza poverii financiare ca urmare a recentelor majorări la RCA. Deși Consiliul Concurenței in raportul întocmit la sfârșitul anului 2015 atrăgea atenția asupra faptului că piața de asigurări RCA din România prezintă caracteristicile unei piețe deformate,  de tip oligopol, și recomanda o implicare activă din partea ASF-ului pentru corectarea derapajelor, nu s-a întâmplat nimic. Dezechilibrele din piață nu se vor rezolva prea curând, atâta timp cât ASF-ul nu devine o instituție finanțată transparent de la bugetul de stat și nu de către asiguratori. Comportamentul ASF-ului este unul părtinitor, în favoarea asiguratorilor, conform principiului «nu mușc mâna celui care mă hrănește». Cei care au de suferit sunt oamenii  pentru că mărirea exagerată a acestor poliție RCA pentru transportatori se va regăsi în prețul final al alimentelor, al bunurilor și serviciilor. O reacție în lanț care ne afectează pe toți deopotrivă. La fel de nedreaptă este și creșterea polițelor RCA pentru populație. Calculul valorii poliței  trebuie  să se bazeze mai mult  pe numărul de evenimente rutiere cauzatoare de daune, și nu atât pe vârsta  cetățeanului. Astfel, un tânăr de 24 de ani ajunge să plătească o poliță RCA  și de 2 ori mai mare decât cea pentru un adult. Câtă vreme aceste tarife nu vor fi fundamentate în mod transparent  iar piața asigurărilor din România nu se va deschide către cetățean vom fi captivi unui piețe distorsionate. De aceea, am susținut alături de alți colegi din comisia de transporturi necesitatea unor intervenții legislative de substanță care să conducă la stabilizarea pieței prin practicarea  unor  prețuri adaptate realităților românești. O astfel de abordare va fi și în beneficiul societăților de asigurări din România care mai au încă mult de lucru ca să construiască o relație bazată pe încredere cu asigurații lor”, a declarat Dan Simedru, deputat PNL de Alba.

comunicat PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea